Güncelleme Tarihi:
Anestezi’ye tüpgeçit
Ege Üniversitesi Hastanesi'nin arka bloğunda yer alan Anestezi Kliniği sonunda modern bir tüp geçitle ana binaya bağlandı. Bundan böyle özellikle de acil servisteki hastalar ambulansla, ya da sedyelerle taşlı yollardan açık havada kliniğe taşınmaktan kurtulacak.
Anne sütü sağılır
BUGÜN 1 Ağustos Dünya Emzirme Günü. Amaç anne sütünün önemini vurgulayabilmek. Ancak sütü olduğu halde meme başı içe dönük- küçük olan anneler, prematüre doğmuş bebekler ya da dudak-damak problemli bebekler gerçeği de var. Tıp bu tür sorunlarda da bebeklerin anne sütü almasını sağlayabilecek çare üretmiş. Bu çarenin adı elektrikli anne sütü pompası. İthalatçı firma 1-8 Ağustos Dünya Emzirme Annesi Haftası nedeniyle indirime girdi. Firma bu haftaya özel pompa kiralama ücretini yüzde 20 indirdi. İhtiyacı olanlara duyurulur.
Tel: 464 20 36
İdiman haketmedi
DOKUZ Eylül Üniversitesi'yle ilgili YÖK'le Köşk arasındaki rektör aday liste trafiği Prof. Dr. Emin Alıcı’nın atanmasıyla sonuçlandı. Ancak YÖK’ün yenilediği son listede aday Rektör Prof. Dr. Fethi İdiman'ın adına yer verilmemesi tüylerimi diken diken etti. Daha doğrusu nedeni. Genel kurulda 6 kişilik listenin oylamasında en altta kalmış! Sadece listeyi tamamlamak adına birer oy verilenler bile İdiman'dan çok oy almış. İlk açıklamalarda Prof. Dr. Emin Alıcı- Fethi İdiman arasındaki kavgayı öne sürenlerin son listeye karşı son savunmaları bu. Kabul edilir gibi değil. YÖK'ün bu tavrının en yüksek oyu almış iki adayı harcama operasyonunda belirlediği stratejiyle ulaştığı son nokta sadece İdiman'a oy verenleri değil kamuoyunu da çileden çıkardı. Rektörlüğünü beğenenler beğenmeyenler var. Bu çok doğal. Ama İdiman bilim adamı, hekim, yönetici hepsinden öte insan olarak artıları çok olan bir kişi. İdiman'ın 4 yılda bu üniversiteye çok şey kazandırdığını iki rakibi de inkar etmez, sanırım. Aksi halde artık insanları tanımadığıma inanacağım.
Ama YÖK, DEÜ'deki İdimanlı 4 yılı ‘‘Yok saydı’’ ve sessiz bekleyişteki rektörü can damarından vurdu. İş adaylıktan çıktı, YÖK'ün sıralamaya ilişkin son savunması hakaret oldu, onur kırıcı oldu. Ayıp... Yazık...
İşte bu yüzdendir ki haklı olarak İdiman, üniversitelerarası kurul ve rektörler toplantısına katılmayarak protestosunu gösterdi. Köşk’ün son kararı ile günler süren tartışma ortamı artık sona erdi. Türkiye’nin en büyük eğitim kurumlarından DEÜ’de artık herkes bulanan suların durulmasını bekliyor. Bu arada İdiman’ın koltuğunu Alıcı’ya devrederken, kendisinin maruz kaldığı tavra karşı YÖK’e anlamlı bir mesaj vereceği kulislerde konuşuluyor.
Hayali liste gerçeği
OCAK ayında bu köşede ilginç bir liste sunmuştum. Görevden alınması istenenlerle yerlerine atanacakların adlarının yazılı olduğu sağlıkta kıyım listesiydi. Dahası MHP'nin kadrolaşma operasyonunun göstergesiydi, çünkü hazırlayan kişi olarak o dönemin MHP İl Başkanı Yusuf Mamalı'nın adı yazılıydı. Mamalı, listenin varlığını reddetmişti. Ama listenin neredeyse tamamı gerçekleşti.
O liste aylar sonra yeniden gündeme geldi. Hikayesi ilginç. Şöyle ki; Sağlık Bakanlığı Donatım Bölge Müdürü Nüfil Çetin, gerekçesiz görevden alınan ilk yöneticilerden biri oldu. Ardından hakkında soruşturma açıldı, aklandı. Çetin, 1. İdare Mahkemesi'ne başvurdu, müfettiş raporunu da sunarak iadesini istedi. Mahkeme de Bakanlık'tan savunmasıyla birlikte Çetin'in sicilini istetti. Ankara'dan gönderilen savunma dosyasının içinden sürpriz bir şekilde kıyım listesi çıktı. Üstelik fotokopisi değil, orjinali. Mahkeme bu belgeyi ‘‘Delil’’ kabul etti, Çetin'i ‘‘Listede adı geçtiği ve atamasında siyasi tercih gözetildiği’’ gerekçesiyle makamına iade etti. İlginç olan mahkeme kayıtlarına geçen bu belgeyi Ankara'dan dosyaya kimin koyup gönderdiği? Bilinmiyor, tahminler bu kıyımlardan, kadrolaşmadan bıkıp usanan, seyirci kalmanın üzüntüsünü yaşayan Bakanlık çalışanları olduğu yolunda. Bu gizli kahramanlara teşekkür eden çok. Bunlardan biri benim, listenin hayali olmadığı kanıtlandı. Diğer müteşekkir olanlar ise listede adları yazılı olup, görevden alınanlar. İşleri kolaylaştı, yargıya başvuranların mahkeme heyetine ellerindeki listeden adlarını bulup göstermeleri yetecek.
Küçük Gürüz de gündemde
Rektör atamalarının tıkanması YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz'ün canını sıkıyor. Canı sıkkın olan sadece kendisi değil, kardeşi Doç. Dr. Yüksel Gürüz de hakkında ortaya atılan ‘‘İhalelerden komisyon alıyor’’ iddialarıyla sıkıntıda. Kamuoyunun öğrenmeye hakkı olan soruları yanıtlamayan büyük Gürüz ketum mu ketum. Ama küçük Gürüz, ağabeyinden daha cesur, daha yürekli. Bu kanıya nasıl vardığımıza gelince... Geçtiğimiz günlerde Cumhuriyet Gazetesi yazarlarından Hikmet Çetinkaya köşesinde, TMBB Üniversite Araştırma Komisyonu'nun Ege Üniversitesi Hastanesi'yle ilgili raporundan alıntılar yaptı. Raporda hastanenin yemek, temizlik, ilaçlama, inşaat ihalelerinde yolsuzluk ve usulsüzlük yapıldığı öne sürülüp, sorumlular hakkında cezai işlemlerin yapılması isteniyor. Çetinkaya, raporda yönetici adları yazılmamasına karşın Gürüz'ün adını vermiş. Halen Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı olan kardeş Gürüz o dönemde hastane başhekim yardımcısıydı. Bu köşe yazısı üzerine küçük Gürüz, Rektörlüğe başvurarak hakkında soruşturma açılmasını istedi. ‘‘Başım dik, alnım açık. Verilemeyecek hesabım yok’’ diyen Gürüz bizzat soruşturulmasını talep etti. Rektör Prof. Dr. Refet Saygılı da bu isteğine saygı gösterip, Ekonomist Doç. Dr. Erhan Ada'yı soruşturmacı atadı. Bravo küçük Gürüz'e...