Tıp Dünyası

Güncelleme Tarihi:

Tıp Dünyası
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2000 00:00

Haberin Devamı

SSK hekimi ne kadar yaşar?

SSK yönetimi, hastanelerdeki poliklinik kuyruklarını eritmek için devlet hastanelerindeki vardiya sistemine benzer bir uygulama hazırlığında. İlk SSK Tepecik Hastanesi'nde gerçekleşecek. ‘‘Ücret karşılığında tedavi uygulaması'' da kalkacak. Proje, poliklinik hizmetlerinin hafta içinde 16.00-20.00, cumartesi günleri de 9.00-13.00 arasında verilmesi.

Adı değişti

PROJE uzatılmış mesai yönergesi adıyla duyuruldu. Uzmana baktığı hasta başına 700 bin, asistana 400 bin lira muayene ücreti verilmesini öngören yönergenin kapsamı tartışılırken, adı Gönüllü Çalışma Yönergesi olarak değiştirildi. Doğal olarak ta içeriği bir kenara bırakıldı adı konuşulur oldu.

İlginç yorumlar

SSK hekimleri ne kadar gönüllü olacağına yanıtını aradıkları sisteme, ilginç yorumlar, benzetmeler getiriyor. İşte bir örnek: ‘‘Süreyi uzatıyor, parayı azaltıyor, gönüllülüğü kaldırıyor bir de cumartesileri ekliyor. 18. yüzyıl İngiltere'sinde özellikle kadınlar, çocuklar böyle çalıştırılırmış. Çalışanların yaşam ömrü 40 yılmış. Bir hesabınızı yapın. SSK hekimleri bundan sonra 10 yıl yaşar.'' Allah gecinden versin.

İki temizlik ihalesi

EGE Üniversitesi Hastanesi'nin 11 aylık temizlik hizmetlerinin 4.4 trilyona ihale edildiğini yazmıştım. Rakama bakınca dudak uçuklatıyor. ‘‘Bu parayla hastane kurulur'' diyen çıkabilir. Yanlış hesaplamadıysam, günlük rakam 10 milyarın üzerinde. Büyük para. Ama tamamı temizliğe değil çaresizliğe gidiyor.

ÇÜNKÜ hastane uzun yıllardır personel sıkıntısıhda. Emekli olanın, ayrılanın kadroları Çiller dönemindeki genelgeyle iptal ediliyor. Oysa hastaneye hizmetli, teknisyen, güvenlikçi, hemşire, memur, sekreter gerek. Neredeyse bin kadro boşalmış. İhtiyacı karşılamak için bulunan yol da, işçi bulma kurumuna dönen temizlik şirketleri. Temizlik işçisi adı altında çalışacak 1.150 kişiden 400'ü paspas yapacak. Bu uygulama sadece EÜ Hastanesi'nde gerçekleşmiyor. Tüm sağlık kuruluşları aynı yöntemi uyguluyor. Yöneticiler çaresiz bırakılınca bulunan formülleri de yetkililer görmezden gelmek zorunda kalıyor.

YİNE rakama dönelim... Önümüzdeki günlerde Konak Belediyesi'nin temizlik ihalesi var. 168 mahallenin temizliği 2 trilyon 244 milyar lira muhammen bedelden ihale edilecek.

Clinton nazarı

EGE Üniversitesi Hastanesi, sıkıntılı günlerinde en büyük morali şüphesiz bir süre önce ülkemizi ziyaretinde, eşi ve kızıyla Efes kaçamağı yapan ABD Başkanı Bill Clinton'ın gelişiyle bulmuştu. Çünkü Clinton Selçuk'a gelmeden Beyaz Saray ve CIA yetkilileri başkanlarının bir sağlık sorunuyla karşılaşması halinde alacakları önlemler için hastaneyi incelemiş, özellikle acil servisi çok beğenmişti.

AMERİKALILAR övgü yağdırıp ayrılırken Dekan Prof. Dr. Münir Büke'ye İzmir'de yaşayan vatandaşları için hastaneyi tavsiye edeceklerini söylemişti. Kısa zamanda da Amerikan Hastanesi yetkililerinin protokol için kendilerine geleceklerini bildimişti. O gün, bugündür gelişme yok. CIA'cılar için özel oda bile ayrılan acil servis keyifsiz. Nedeni de dahiliye bölümünün zemin kaplamalarının bozulması. 6 ay önce sıfır kilometrede açılan serviste tadilat başladı. Dahiliye hastaları da hemşire yokluğundan açılamayan yoğun bakım ünitesine alınıyor. Çalışanlar, ‘‘Servisimize Clinton nazarı değdi'' diyor.

TADİLATIN manevi yükü çalışanların. Maddi külfeti ise inşaat firmasının. Firma 6 ayda kabaran zemin kaplamalarını ücretsiz değiştirip, kendini affettirecek.

GÜLÜMSEYİN

Sıra kulaklarınızda

BİR hanımefendi doktora gitmiş. Check-up'a... Yani yıllık kontrola. ‘‘Doktor'' demiş, ‘‘Ben fevkalade sağlıklı bir kadınım. Bir tek kusurum var. Gaz kaçırıyorum. Durmadan gaz kaçırıyorum. Evde, işte, otobüste, asansörde, süpermarkette. Durmadan kaçırıyorum. Ama fazla da şikayetim yok. Kendime hiç sorun yapmıyorum bunu. Çünkü benim kaçırdığım gazın ne kokusu var, ne de sesi çıkıyor.''

Doktor, bir hap yazmış kadının reçetesine. ‘‘Bu haplardan günde üç tane al, haftaya yine gel'' demiş. Ertesi hafta kadın hışımla girmiş muayenehaneye. ‘‘Doktor'' demiş. ‘‘Geçen hafta verdiğin hapları içince kaçırdığım gazlar leş gibi kokmaya başladı.'' Doktor, ‘‘Güzel'' demiş. ‘‘Çok güzel. Sinüslerinizi tedavi ettik, demek. Şimdi sıra geldi, kulaklarınız üzerinde çalışmaya...''

Mart heyecanı

İL Sağlık Müdürlüğü'nde bir telaş, sormayın gitsin. Müthiş bir koşuşturmaca yaşanıyor. Masaların üstü, yerler dosyalarla dolu. Çalışanların başını kaşıyacak zamanı yok. Bu telaşın bir nedeni yeni binaya taşınma, diğer ve asıl önemli olanıysa ISO 9001 Kalite Belgesi adaylığı.

TÜRKİYE genelinde kalite çalışmalarına başlayan ilk sağİık müdürlüğünün bahçesindeke bağımsız ek binalar yıkılmıştı. Bina bitti, kapı pencere takılması kaldı, bir de iç donanım. Yeni binaya geçişle kalite belgesinin birarada gerçekleşmesi hedefleniyor. Planlanan tarih Mart başı. Heyecan da bu yüzden. İkisi de gerçekleşince yorgunluklar bitecek. Çevre sağlığı, zührevi hastalıklar gibi merkez binadan ayrı yerlerdeki hizmetler tek çatı altında toplanacak. Belgeli hizmet vatandaşın yüzünü güldürülecek.

Yeni tabelalar

BİGA Belediyesi, ilçe merkezindeki cadde ve sokak tabelalarını yenilemeye başladı. Köşe başlarına yerleştirilen reklamlı tabelalar, cadde ve sokaklara estetik katarken, tabelaların asıldığı direklere konulan küçük çöp sepetleri de kentin temizliğine katkı sağladı. Belediye Başkanı Şükrü Kemerli, çarşı içinden başlatılan yeni uygulamanın, tüm ilçede uygulanacağını bildirdi. Ferit KAVAS / BİGA

Hekimlerle ilgili bazı gerçekler

Hekimler de 20-25 kilometre yürüdüklerinde yorgunluk belirtileri gösterebilirler.

Actuel Medicine Dergisi'nden

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!