Güncelleme Tarihi:
Üreten kesimlerin nitelikli işgücü talebinin ancak mesleki eğitimle karşılanabileceğini savunan Tercan, 'mesleksizlik' sorununun işsizliği beslediğine dikkat çekti. Her geçen gün değişen teknolojiye uyum sağlamak gerektiğini belirten Bülent Tercan, "Mesleki eğitimle yetiştirilmiş kalifiye elemanların sayısının fazla olması, kalitesi ve verimliliği, bir ülkenin kalkınmışlık seviyesini doğrudan etkiler. Bu noktada mesleki eğitimin getirileri insanlara iyi anlatılmalı, gençler meslek sahibi olma yönünde özendirilmelidir. Bugünkü durumun tam tersine, gençler düz lise yerine, yeteneklerine göre meslek okullarını tercih etmeli, geleceklerini şekillendirmeliler. Kendi mesleklerini iyi icra eden birer sanatkar olmalılar. Terbay İzmir'in köklü firmalarından birisi. Bugün firmamıza çok sayıda iş arayan vasıfsız genç müracaat ediyor ama, talaşlı imalat ve metal işlerinde çalıştırabileceğimiz usta veya kalfa bulamıyoruz. Farklı bir hizmet alanı olan turizm sektöründe de bu sıkıntı yaşanıyor. Turistik yörelerde yerli ve yabancı turiste kaliteli hizmet sunacak yetişmiş eleman sıkıntısı yaşanıyor. Mesleki eğitim her alanda gerekli" diye konuştu.
Terbay grubunun yetiştirmek ve istihdam etmek üzere talaşlı imalat ve metal işlerinde çırak aradığını da hatırlatan Tercan sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bünyemizde yetiştireceğimiz bu gençlere sigorta, maaş, yemek, servis gibi yasal haklarının yanı sıra, giyim ve eğitim yardımı da yapıyoruz. Ama bu sorun münferit çabalarla çözülmez. Devlet de mesleki eğitimin yaygınlaştırılması ve mesleki eğitimin kalitesinin artırılması için daha fazla duyarlılık göstermeli. Aynı şekilde meslek odaları da, kendi üyelerinin gelişimi, gelecekteki üyelerinin de çağa ayak uydurabilmeleri için, ustasından daha iyi ustaları yetiştirebilmek için tüm imkanları ile mesleki eğitime destek vermeli."