HÜRRİYET / İZMİR
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2007 00:00
Çevre toplantıları büyük ilgi gördü. Temiz doğa, deniz ve tesislerin, ülkemize daha çok turist getireceği ortaya konuldu. Balık çiftliklerinin acilen derin ve akıntılı sulara taşınması istendi.
HÜRRİYET Ege Bölge Gazetesi’nin başlattığı Temiz Çevre Yeşil Ege Kampanyası’na destek veren Türkiye Çevre Eğitim Vakfı’yla (TÜRÇEV) birlikte hafta sonu düzenlenen iki günlük konferanslar büyük ilgi gördü. Sürdürülebilir Turizm ve Mavi Bayrak konulu konferanslarda doğanın korunmasının turist sayısını da döviz girdisini de artıracağı ortaya konuldu.
KİMLER KİRLETİYORTuristik tesislerin ve yüzülebilir suların temizliğinin çok ön plana çıktığı toplantılarda denizi kirletenlerin sadece
balık çiftlikleri olmadığı belirtildi. İşletmelerden arıtılmadan bırakılan zehirli suların ve kentsel atıkların akarsularla denizlere sürüklendiği açıklandı. Tüm kirletenlerin durdurulması ve yetkililerin acilen denetim yapması istendi.
ÇİFTLİKLER DENETİMSİZKonferansta bir sunum gerçekleştiren Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Ayşegül Pala, kapalı koylarda ve körfezlerdeki balık çiftliklerinin en az 30 metre derinlikteki sulara taşınması gerektiğini söyledi. Ton başına bir fon kesilip çevre kurallarına uymayanlarla mücadele için kullanılmasının gerektiğini de belirten Pala, "Çiftliklerin kıyılardan taşınma yasası bir yıl önce çıktı, geçiş için 2008’in Haziran ayına kadar süre verildi" dedi.
Kullan-at prensibi çöp savaşı çıkarıyorKonferanslar dizimizin ikinci gününde konuşan Ege Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ümit Erdem, "Menderes’lerden, Gediz’den kirlilik akıyor. Acilen düzeltelim" dedi.
Katı atıkların da büyük sorun olduğunu, çöp savaşlarının başladığını söyleyen Prof. Erdem, "Şehirlerin çöpleri köylere atılmak isteniyor. Büyük tepkiler geliyor. Köylüler ’Buraya çöp dökme’ diyor. Bütün bunlar için çöp üretimini azaltmalıyız. Vahşi kapitalizmin uygulamaları olan kullan at prensibinden vazgeçerek, tasarruf ederek, mümkünse tekrar kullanarak, doğa için bir şeyler yapmalıyız" dedi.
Prof Erdem, bütün kirliliklerin sebebinin uzmanlara değer vermemek, altyapılarda bilim adamlarıyla çalışmamak olduğunu da belirtip, su ürünleri fakültelerinin boşta gezdiği bir ortamda balık çiftliklerinin kirliliğinden daha çok gündem maddesi oluşturacağını söyledi.
İzciler bin fidan bağışladıBORNOVA Belediyesi’nin Uğur Mumcu Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlediği Küresel Isınma konulu panele izciler, öğrenciler ve veliler büyük ilgi gösterdi. Panel öncesi konuşan Bornova İlçe İzci Kurulu Başkanı Tülay Doğanay küresel ısınmayla mücadelede Bornova izcileri olarak her yıl Ege Orman Vakfı’na fidan bağışlamayı geleneksel hale getirdiklerini söyleyerek bin fidan bağışında bulunduklarını belirtti.
İZMİR, (DHA)Çitlembikler aşı tuttuKÜTAHYA’nın Simav İlçesi’nde ormanların rehabilitasyonu kapsamında 190 hektarlık bir alanda bulunan yabani çitlembik ağacına yapılan Antep fıstığı aşısından olumlu sonuç alınması, bölge halkını ve yetkilileri sevindirdi. 15 bin ağaçtan yedi bininin sürgün verdiği, üç bin adedinin de 2008 yılı ilkbahar döneminde sürgün vermesinin beklendiği bildiren Orman İşletme Müdürlüğü yetkilileri, "Şubat ayında iki bin adet damla sakızı aşısı ile üç bin adet Antep fıstığı, nisan ve mayıs aylarında ise üç bin adet daha Antep fıstığı aşısı yapılacağız" dedi. Yetkililer, amaçlarının bölge halkını kalkındırmak olduğunu da söyledi.
Mehmet YENEN, (DHA)Umudumuz arttı hedef büyüyor
TEMİZ Çevre Yeşil Ege Kampanyası’na destek veren Türkiye Çevre Eğitim Vakfı’yla birlikte hafta sonu düzenlenen iki günlük konferanstan çok önemli mesajlar çıktı. Sürdürülebilir Turizm ve Mavi Bayrak Konferansı’nda konuşan Yunanistan Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı, Yannis Evangelou’nun, "Ege Denizi ağlıyor. Elbirliğiyle kurtaralım" çağrısı kampanyamızın önemini bir kez daha ortaya koydu. TÜRÇEV ve TÜRSAB yetkililerinin, "El ele konferanslar dizisi yapalım, kampanyayı dalga dalga büyütelim" teklifi bizleri temiz çevre konusunda umutlandırdı. TÜRÇEK’in Eko Okullar’a bilgi akışı isteği anında yanıt buldu. Bizler doğamızın korunması konusunda çalışmalara devam edeceğimizin, bilgi paylaşımına açık olduğumuzun bilinmesini istiyoruz. Bunun için de öncelikle valilere, kaymakamlara, müdürlere, belediye başkanlarına, muhtarlara, "Gelin yaşam alanlarımızı temiz tutup, güzelleştirelim. Örnek çalışmaları tüm Ege’yle, Türkiye’yle paylaşalım" diyoruz.
Bisikletçilerden duyarlılık çağrısı Temİz Çevre Yeşil Ege Kampanyası’na destek veren İzmir Bisiklet Derneği üyeleri, Bornova-Çiçekli-Yakaköy’de tamamen orman içinden geçen yol güzergahında çevre temizliği yaptı. Ege Orman Vakfı çalışanlarının da katıldığı etkinlikte araçlardan yol kenarına atılan meşrubat şişeleri, teneke kutular, plastik atıklar toplandı. Bornova Belediyesi’nin yol güzergahına koymuş olduğu çöp bidonlarına rağmen yol güzergahına bu kadar çok atık atılması etkinliğe katılan gönüllüleri şaşırttı.
BİR KAMYON ÇÖPÇevreyi sorumsuzca kirletenlerin kınandığı etkinlikte konuşan Ege Orman Vakfı Halkla İlişkiler Sorumlusu Sırma Buğdaycı, "Bir kamyon çöp toplandı. Bu kadar sorumsuzluk olmaz. Ormanlar milli servetimiz, hep birlikte koruyalım, Sorumsuz kişileri uyaralım" dedi.
Yakılan orman alanları SİT’ten çıkarılmasınHER orman yangınından sonra çiğerlerimiz yanıyor diye ağıt yakan bürokratlara sesleniyorum. Orman alanlarının içine yangınlarda söndürme araçları giremiyor. Yollar olmadığı için tüm alan kül olup gidiyor. Acilen yollar açılamaz mı?
TEMİZLİK ÇALIŞMASIBir komşumuz kendi tapulu arazisi içindeki çamların alt dallarını budayıp zemindeki çalıları da toplayıp kontrollü bir şekilde yaktı. Şimdi bu komşumuz çevreyi kirletmekten yargılanıyor. Bu köylümüzün açmış olduğu orman yolu var, işte bu çalışma yüzünden komşumuzun temizlediği orman yanmadı. Ormanları koruyacak bu kadar basit bir çalışma neden yapılmıyor.
SİT ALANLARYüksek Anıtlar Kurulu tarafından ormanların içinde bulunan tapulu arazilerin tamamı birinci derece doğal SİT ilan edildi. Geçim sıkıntısı çeken köylülerin arazileri bu arada ucuz fiyattan toplandı. Sonra da bu bölgelerde yangın çıktı. Şimdi ise bu arazilerin birinci derece SİT’ten çıkarılıp yapılaşmaya açılacağını duyuyoruz. Sayın Bakanım, ormanlarımızı yangından korumak için niçin önlem alınmıyor?
Gündüz Saylan-Kızılağaç Köyü / MuğlaÇEKÜL Vakfı ile dergi işbirliğiÇEKÜL Vakfı ve Devre Dergi, "Daha yeşil ve daha çok okuyan Türkiye için, dergiler çöp olmasın" sloganıyla "7 Ağaç Projesi" kapsamında ortak bir çalışma başlattı. Birçok ülkede uygulanan; aylık dergilerin, ay sonunda daha düşük bir bedelle satın alınarak, paylaşımcı ve tüketimi azaltmaya yönelik söz konusu projenin, Türkiye ayağı Devre Dergi tarafından yürütülüyor. Abone olmak istediğiniz dergilerin, sembolik bedellerle her ayın sonunda adresinize ulaşması sağlanıyor. Her aboneliğin bir bölümü "7 Ağaç Ormanları" projesine aktarılarak, ülkemiz ormanlarının büyümesine katkıda bulunuluyor.
Karanlığın içinde bakana protestoÇEVRE ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Turgutlu Çaldağ’da nikel madeni çıkarma ve zenginleştirme faaliyetlerini sürdüren işletmedeki incelemeleri sırasında çevreciler tarafından protesto edildi. "İşlenecek toprak, solunacak hava, içilecek su, ormanlarda ağaç bırakmayacaklar" diyen çevreciler bakana seslerini duyurmaya çalıştı. Hava karardıktan sonra yaptığı ziyarette protestocuların tepkilerinin bir anlam ifade etmediğini belirten Bakan Eroğlu, "Konuyu, her yönüyle inceledikten sonra karar vereceğiz. Maden kanununa uygun olarak işletmenin ruhsatı alınmış, ancak buranın bir kısmı ormanlık alan olduğu için incelemelerde bulunmak amacıyla geldik" dedi.
Evren KASIRGA