Güncelleme Tarihi:
BUGÜNE kadar alanında birçok ilke imza atan İzmirli Teknik Balans, şimdi de Anadolu’daki KOBİ’lerin rol modeli olacak. Avrupa Birliği desteğiyle yürütülen ‘KOBİ Çalışan ve İşverenlerin Küresel Ekonomideki Değişimlere Uyum Yeteneğinin Artırılması Projesi’ (KUYAP) kapsamında, ‘Biz başardık, siz de başarabilirsiniz’ mesajını verecek. 5 milyon euro bütçesi olan KUYAP, Elazığ, Malatya, Diyarbakır, Şanlıurfa, Trabzon, Kayseri, Van, Kastamonu, Sivas, Samsun, Gaziantep, Kars, Erzurum, Kahraman Maraş ve Batman’da yürütülüyor.
Otomotiv ve endüstriyel olarak iki ayrı kategoride balans üretimi yaptıklarını aktaran Teknik Balans Yönetim Kurulu Üyesi Ajlan Haskök, bu alanda yaptıkları başarılı işlerin KUYAP yöneticilerinin dikkatini çektiğini belirterek, “Proje Yürütücüsü John Toner, bizi buldu. Projeyi anlattı ve 15 kentteki çalışan ve işverenler için rol model olmamızı istedi. Bizde kabul ettik. Şimdi 15 kentte mart ayına kadar
çeşitli toplantılar olacak. Biz de bu toplantılara katılarak, başarıya nasıl ulaştığımızı anlatacağız” diye konuştu.
TÜBİTAK’A MAKİNE PROJESİ
Mess Matic markasıyla faaliyetlerini yürüten şirket, en son Avrupa’nın en büyük lastik üreticilerinden Beyaz Rusya’daki ‘Belshina’ya özel bir makine üretmiş. Haskök, yine TUBİTAK destekli özel bir makine üzerinde çalıştıklarını kaydederek, “TUBİTAK’a projemizi sunduk. Bu, araçlardaki krank millinin otomatik olarak balansını yapacak bir makine. Bu da yine Türkiye’de bir ilk olacak. Dünyada ise sayılı üreticilerden biri olacağız” dedi.
Pazar payını artırma hedefi
Otomatik balans makineleriyle ilgili de 4-5 yeni ürün çıkarmaya hazırlandıklarını ifade eden Haskök, yakında seri üretime başlayacaklarının bilgisini verdi. Haskök, “Bu yeni ürünlerle birlikte pazar payımızı yüzde 30 civarında artırmayı hedefliyoruz. Yeni modeller daha ekonomik ürünler olacak. Pek olmadığımız bir pazarda yer alacağız. Mevcut makinelerimizin ise teknolojisini yenileyeceğiz. Ayrıca bir beyaz eşya üreticisi için hem çamaşır, hem de bulaşık makinesinin motorlarının balansını yapacak bir makine üretmeye başladık. Öte yandan Belshina için de yine 4 tane proje hazırlıyoruz. İlk ürünümüzden memnun olmaları sonucunda işin devamı geldi” diye konuştu.
YÜZDE 15 BÜYÜME
2009’dan bu yana her yılı büyümeyle kapattıklarını, 2013’te de tablonun değişmeyeceğini aktaran Haskök, şöyle devam etti: “Bu yılı da yüzde 15’lik bir büyümeyle kapatacağımızı tahmin ediyorum. Otomotiv sektörünün yaşadığı sıkıntıya rağmen bu önemli bir başarı. Burada da en büyük etki, bizim proje firması olmamızdan kaynaklanıyor. Özel işlere imza atıyoruz.”
Uzakdoğu'ya girdik
Türkiye’nin lider firması olmanın yanında, yurtdışında da ağırlığını artırmak hedefiyle çalıştıklarını söyleyen Haskök, “25 ülkeye ihracatımız var. Otomotiv alanında 10 yıldır, endüstriyel alanda ise yaklaşık son 5 yıldır zaman zaman ihracatımız var. Bizim şimdiki hedefimiz bunu sürekli hali getirmek. Avrupa ve Ortadoğu pazarında yaşanan sıkıntılar nedeniyle de yeni pazarlara yöneldik. Uzakdoğu ve Güney Amerika gibi. Çin’e rağmen Uzakdoğu’ya girdik. Orada da fiyatın ucuz olması ama Çin’in güven vermemesi nedeniyle başarılı olacağımıza inanıyorum” diye konuştu.