Belediyeler kapatılırİzmir'in tehlikeli atık bertarafı konusunda çok gerilerde olduğu belirtildi. Daha arıtma çamurlarını bile çözemeyen ve her geçen gün birikip dağ gibi karşımıza çıkan sorunun acil çözüm bekleyenler listesinde olduğunu belirten Dr. Gökhan Tenikler, "Ciddi bir denetimde Türkiye'deki bütün belediyeler kapatılır" dedi.
Genel anlamda atık arıtımının önemine ilişkin olarak, 1 gram kurşunun 20.000 lt suyu içilemez hale getirmesi, bir damla yağın 25 lt suyu içilemeyecek şekilde kirlettiği, 1 gram aspartik asit (2,4 D) 10 milyon litre suyu içilemeyecek şekilde kirlettiği, 1 gram PCB'nin 1 milyar litre yüzeysel suda canlı yaşamını engellediği, 1 galon benzinin (3,85 L) 50.000 kişinin içme suyunu kirlettiğini belirten Prof. Dr. Zerrin Toprak da, ilgilileri duyarlı olmaya çağırdı.
Gümüşlük'te pil kampanyası
Öğrenciler hava kirliliğini ölçtüİZMİR Özel Türk Koleji (İTK) Fen Lisesi öğrencileri İzmir'deki hava kirliliğini tespit etmek için düzenek hazırladı. 2 plastik bardağın altını keserek aralarına kağıt mendil, tel süzgeç koyan öğrenciler, bu düzeneği elektrik süpürgesinin ağzına bağladı. Elektrik süpürgesinin çıkışına da naylon torba takan öğrenciler, 20 dakikada çekilen hava miktarını belirledi. Öğrenciler bu sürede havada bulanan karbonu basit düzenekteki kağıt mendil üzerinde biriktirdi.
SKALADAN KONTROL Farklı günlerde ve farklı saatlerde ölçümler yapan öğrenciler, filtre görevi gören kağıt mendil üzerinde biriken karbon miktarını uluslararası karbon kirliliği skalasından bakarak tespit etti. Öğrencilerin ölçüm yaptıkları bölgeler içindeki kirlilik sıralaması Hatay, Alsancak, Karşıyaka, Mektupçu, Buca, ve Urla olarak oluştu.
YAYILIYOR Hürriyet Ege'nin Temiz Çevre Yeşil Ege kampanyası dalga dalga yayılmaya devam ediyor. "Doğanın korunması çalışmalarında biz de varız" diyen Bodrum Gümüşlük Beldesi Karakaya İlköğretim Okulu,
trafik ilk yardım kulübü öğrencileri, öğretmen Adem Koralay rehberliğinde Atık Pil Toplama kampanyası düzenledi. 10 gündür sürdürülen çalışmalar belde halkında da büyük ilgi uyandırdı.
DEVAM EDECEK Son yıllarda çevre eğitimlerini ağırlık verdiklerini ve herkesin bilinçlenmesini istediklerini söyleyen Okul Müdürü Mehmet Akif Sengir, "Belediyemiz okul aile birliğimiz sosyal kulüplerimiz sivil toplum örgütleri ve halkımızla el ele verdik. Pilin yanında, atık kızartma yağları-kağıt cam pet şişelerin toplanması-küresel ısınmaya dikkat çekici konularda çalışma konferans ve kampanyalarımız devam edecek" dedi.
Kimya öğretmenleri Filiz Varnalı önderliğinde elektrik süpürgesi düzeneği ile hava kirliliğini ölçen öğrenciler projelerini önümüzdeki günlerde diğer okullar ile paylaşacak ve geliştirecek.
KiMLER KATILDIDokuz Eylül Üniversitesi’nin 25. kuruluş yılı etkinlikleri kapsamında düzenlenen tehlikeli atıkların yönetimi toplantısının açılış konuşmasını yapan Rektör Prof Dr. Emin Alıcı birey olarak herkesi çevreyi korumaya çağırdı. DEÜ İZİSYÖM Müdürü Prof. Dr. Zerrin Toprak'ın organizasyonunda ve İzmir Vali Yardımcısı Mustafa Aydın’ın yönetimindeki toplantıda Yard. Doç. Dr. Erdem Küçük, İzmir İl Çevre Orman Müdür Vekili Mehmet Ceyhan ve EBSO temsilcisi Halit Şahin ve Dr Gökhan Tenikler sunum yaptı.
Ürünler kavrulmadan planlama yapınSu bu yaz Ege’de en çok konuşulan konu olacak.
Çok su isteyen ürün ekmeyin, yoksa kavrulursunuz.
Bunu bilmek için müneccim olmaya gerek yok. Meteorolojik verileri izle. DSİ’nin baraj ve göletlerdeki doluluk oranlarını takip et yeter. Durum vahim.
Şehirlerdeki içme suyu rezervleri şimdiden dip yapmaya başladı bile. Yazın çiftçinin su kavgasına girmesinden korkuyorum. Manisa DSİ uyarıyor, "Gediz’de kuraklıkla başedemiyoruz. Sulama Birlikleri adil olmalı, yoksa üreticiler birbirine girer" diyor.
Bir uyarı da biz yapalım belki birilerinin kulağına kar suyu kaçar.
Dünyanın en verimli havzalarından Gediz’de, Menderes’te suları kim kirletiyor. Gölet, baraj yapıp ormanları koruyacağımıza kim yan gelip yatıyor.
*
Şimdi küresel ısınma diye tuttaracaksınız. Evet, küresel ısınma var. Ama boşa akan tonlarca kaynak da var. Nehirlerimizi kirletenler belliyken, önlemeyenler de var.
Sulamada bilimsel yöntemler, damlama usulü var.
Planlama yapıp üreticiyi az su isteyen ürünlere yönlendirmeyenler de var.
"Yaşam kaynağımız suyu nasıl tasarruflu kullanırız" diye eğitim başlatmak için ne bekleniyor.
Yoksa onun da mı icazeti var?
Kuraklığın hızına yetişemiyoruz
MANİSA Valisi Refik Arslan Öztürk'ün başkanlığındaki İl Koordinasyon Kurulu toplantısında, kuraklık konusu masaya yatırıldı. Manisa'daki Demirköprü ve Gölmarmara göllerindeki su durumu ve sulama mevsimi hakkında bilgiler veren DSİ 21'inci Bölge Şube Müdürü Bilgin Telek, 2008 yılı yaz ayının geçen yıl aynı dönemlere göre daha kurak geçmesini beklediklerini söyledi.
Son yıllarda Gediz Ovası'nı besleyen kaynaklardaki su oranının düştüğüne, dikkati çeken Telek, "Kuraklığın hızına yetişebilmemiz maalesef mümkün değil. Mevsimin sancılı geçeceği gözüküyor. Bu yıl sulama çok kısa sürecek ancak o kısa süre hepimize asır gibi gelecek. En az hasar ile bu yılı geçirmeye çalışacağız. Sulama döneminde sulama birliklerini ve onları denetleyecek kaymakamlıklara çok iş düşüyor" dedi.
Ertan KORKMAZ, (DHA)SUYUN BİTECEĞİNİ DÜŞÜNMEDİK
Manisa Valisi Refik Arslan Öztürk, Türkiye'de yaşayan insanların suyun bitebileceğini hiç düşünmediğini ve sonucun hüsran olduğunu ifade etti. Öztürk, "Kuraklıkla yüz yüzeyiz. Bu süreçte herkes üzerine düşeni yapmalı. Su kaynakları doğru kullanılmalı. Acilen damla sulama sistemine geçilmeli" dedi.
Doğal Yaşam Parkı takvimine büyük ilgi
İZMİR Büyükşehir Belediyesi'nin Çiğli İlçesi'ne bağlı Sasalı Beldesi'nde kurma çalışmalarına devam ettiği Doğal Yaşam Parkı daha tamamlanmadı ama basılan takvimi çocuklardan büyük ilgi görüyor.
İzmir Hayvanat Bahçesi'nde yaşayan hayvanları tanımak ve yakından görmek için gelenlere dağıtılan takvimleri büyük bir merakla inceleyen çocuklar yetkililere parkın ne zaman biteceğini öğrenmek için sürekli sorular soruyor.
Mustafa OĞUZ, (DHA)Trafik polisleri 500 fidan dikti
MANİSA'nın Kula İlçesi Bölge Trafik Denetleme İstasyon Amirliği ekipleri, Kula - Salihli Karayolu'ndaki, dört trafik kontrol cebinde ağaçlandırma çalışması başlattı. Belediye tarafından temin edilen 500 çam ve akasya fidanını diktiklerini belirten Kula Bölge Trafik Denetleme İstasyon Amiri Komiser Naci Tavas, "Bu ceplerde, arıza yapan araçlar park ediyor ve trafik kontrolleri yapılıyor. Ayrıca bazı sürücüler, hava almak için araçlarını park ediyorlar" dedi.
Hikmet SEPET / KULA, (DHA)YEŞiL HATKampanyaya katkı koymak isteyenler, bilimsel ve uygulanabilir yöntem önerileri için telefon, faks ve elektronik adresimiz
İBRAHİM IRMAK
Tel: 0232-4886500 - faks: 0232-464 83 23
e-mail: iirmak@hurriyet.com.trADD üyeleri orman kuruyor
ATATÜRKÇÜ Düşünce Derneği (ADD) Denizli Şubesi'nce, merkeze bağlı Bereketli Beldesi'nde 500 metrekarelik alana 250 fıstık çamı fidanı dikildi. Denizli Orman ve Çevre Vakfı (DOÇEV) da ağaçlandırma çalışmalarına destek verdi. ADD Denizli Şube Başkanı Güli-
zar Biçer Karaca, "Çevreyi korumak, erozyondan kurtarmak, yeşil alanlar yaratmak ülkemizin bağımsızlığı kadar önemlidir. Bu düşüncelerle küçük bir alan da olsa ADD Ormanı'nı oluşturduk. Atatürkçüler olarak olanaklarımız ölçüsünde fidan dikmeye devam edeceğiz" dedi.