Güncelleme Tarihi:
EGEBAM, İzmir Valiliği’nin önderliğinde İzmir’de çocuk ve ergenlerde uçucu ve uyuşturucu madde kullanımı ve bağımlılıyla savaşım ortak projesinden doğdu. Merkez Karşıyaka İlçesi Örnekköy semtinde kuruldu. Projeyi Büyükşehir Belediyesi, ilgili kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler, sosyal yardım vakıfları, sivil toplum örgütleri destekledi.
2003’te hayata geçti
Valiliğin önerisi ve YÖK’ün onayı ile merkezin yönetimi Ege Üniversitesi Rektörlüğü’ne verildi, EGEBAM’ın yönetim kurulu belirlendi. Eğitim, araştırma, poliklinik ve yataklı tedavi olarak hizmet alanları belirlenen merkezin sağlık ve idare personelinin karşılanması yükümlülüğü İl Sağlık Müdürlüğü ile Ege Üniversitesi’ne verildi. Kurumlararasında imzanan protokolle yemek, temizlik ve güvenlik hizmetlerini İzmir Büyükşehir Belediyesi, merkez harcamaları ve yoksul hastaların masraflarını İl Sosyal Yardımlaşma Vakfı üstlendi. Proje 2003’te hayata geçti, bir ay sonra da yataklı tedavi hizmete girdi.
Personelin işine son verildi
Yıllardan beri sadece İzmir’de yaşayanların değil Adana’dan, Antalya’dan, Uşak’tan gelen çocuk ve ergenlerin tedavi gördüğü merkezin, özellikle 18 yataklı bölümünün çalışması için doktor, psikolog, hemşire kadar “olmazsa olmazı” olan güvenlik ve 5 temizlik personelinin karşılanması yeni yılla birlikte sorun oldu. Büyükşehir Belediyesi tarafından taşeron firmadan karşılanan 4 güvenlik, 5 temizlik personelinin işine son verildi. Yerine yeni personel görevlendirilemeyince merkez yönetimi yataklı bölümün kapatılmasına karar verdi. Tedavileri süren hastalar da zorunlu taburcu edildi. Merkezde gündüz randevulu poliklinik hizmetleri sürdürülürken, ortalama 6 hastanın yatılı kabul edilip kız ve erkek hastaların yapılan planlamaya göre ayrı ayrı dönemlerde tedavi edildiği merkezin yataklı tedavi birimi güvenlik ve temizlik personeli krizi nedeniyle darbe yedi.
Yataklı hasta alınmıyor
Merkez yönetimi yataklı tedavi biriminin yeniden hizmete açılabilmesi için görüşmelerini sürdürürken, Ege Üniversitesi Rektörlüğü 2 temizlik personeli görevlendirdi. Ancak sorun çözülmedi, merkeze yatılı hasta kabulüne başlanamadı. Türkiye’de hastanelerden bağımsız olarak kurulmuş ve sadece 18 yaş altında çocuk ve ergenlere hizmet veren merkezde zaman zaman personel sorununun yaşandığını ancak hiçbir zaman hizmeti durduracak düzeye gelmediğini belirten ilgililer, şunları söyledi: “Merkezimize il içi olduğu kadar il dışından da çok hasta başvurusu var. Yatılı bölümün kapatılmasıyla pekçok hasta mağdur oldu, tedavileri darbe yedi. Bu kapanmanın yarattığı bir önemli sorun ise; tedaviye alınması gereken hastalar psikiyatri kliniklerine, akıl hastanelerine yönlendiriliyor ve oralarda yetişkin, şizofren gibi akıl hastaları, madde bağımlılarıyla bir arada olmak zorunda kalıyorlar. Bu tedavi alamamak kadar riskli bir durum. Yılbaşından beri temizlik ve güvenlik personeli olmadığı için yataklı tedavi hastası alınmıyor. Yöneticiler sorunun çözümü için uğraşıyor.”