Yaşar ANTER / MİLAS, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2006 23:12
Muğla’nın Milas İlçesi’ne bağlı Avşar Köyü’nde 200 hektarlık alanda faaliyet gösteren taş ocağı protesto edildi. Pankart açan köylüler taş ocağı kapatılana kadar eylemlerini sürdüreceklerini, konuyu Ankara’ya kadar taşıyacaklarını bildirdi.
MUĞLA’nın Milas İlçesi’ne bağlı Avşar Köyü’nde 15 yıldır faaliyet gösteren taş ocağı, İstanbul Çevre Konseyi ve Doğa Savaşçıları Çevre Örgütü’nün öncülüğünde, yaklaşık 550 köylü tarafından alkış ve ıslıklarla protesto edildi. Grup, taş ocağının kapatılmaması halinde, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı önüne, ocaktan aldıkları taşları, ölü balıkları ve kuruyan zeytin ağacı dallarını bırakarak eylem kararı aldı.
SAĞLIĞIMIZ TEHLİKEDEAvşar’a 50 metre mesafede, yaklaşık 200 hektarlık alanda faaliyet gösteren taş ocağı önünde pankartlar açıp eylem yapan köylüler, "Ankara Duy Sesimizi" ve "Taş Ocağı İstemiyoruz" diye bağırdı. Ocağın geçen 15 Ağustos’ta valilik kararıyla kapatıldığını, ancak sonra yine faaliyete geçtiğini belirkten köylüler, "Taş ocağı yöremizdeki, doğal kaynakları ve ürünlerimizi kurutup, sağlığımızı da tehlikeye sokuyor" dedi.
Tarım ve hayvancılık bittiTAŞ ocağı yüzünden Avşar ve Yaşyer köylerinde başta zeytincilik olmak üzere tarımsal faaliyetler ile hayvancılığın yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirtildi. Eylemciler adına konuşan Hatice Özkara, sağlıklarının bozulduğunu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a konuyu rapor halinde ilettiklerini açıklayıp, şunları söyledi: "Zeytincilik, tarla gölet balıkçılığı, peynircilik, pamuk ve hayvancılıktan geçinen köylerde bu ürünler yok denilecek kadar azaldı. Devlet yıllarca süren ayıbını, bizler Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gitmeden önce kaldırmak zorunda. Şirkete, 300 köylü adına tazminat davası açtık. Ocakla çevresinin havadan çekilen fotoğraflarını da yurtiçi ve yurtdışındaki çevre örgütlerine göndererek, destek istedik. Ocak kapanana kadar, eymelerimizi, sürdüreceğiz."
FAALiYET iZNiMiZ VARDoĞan Yapı İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Kayserili işadamı Kemal Doğan, taş ocağının işletme hakkını 2002 yılında devraldıklarını söyledi. Kurum olarak işyeri açma ve çalıştırma ruhsatını ise 27 Eylül 2006 tarihinde aldıklarını kaydeden Kemal Doğan, mevcut belgelerdeki bazı eksiklikler nedeniyle taş ocağında yürüttükler faaliyetin tamamının durdurulduğunu, giderildikten sonra ise çalışmalara yeniden izin verildiğini söyledi. Doğan, her şeyin yasal olduğunu belirtti.