Tartan İzmir’in Kültür Bakanı

Güncelleme Tarihi:

Tartan İzmir’in Kültür Bakanı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 01, 2010 00:00

Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan ile Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, bir yıllık çalışmalarını ve projelerini Hürriyet İzmir için açıkladı.

Haberin Devamı

KONAK Belediye Başkanı Hakan Tartan, koltuktaki bir yılını değerlendirdi. Tartan, yaptıkları hizmetler ile ilgili bakanlıkların kentteki eksiklerini giderdiklerini belirterek “İzmir’in Bakanı” yakıştırmalarına gönderme yaptı. Tartan, Konak’da ilk aşamada üç Tanzim Satış Mağazası açarak sosyal demokrat belediyecilik yapacaklarını söyledi. Yerel seçimlerde yüzde 59 oy alarak koltuğa oturan Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, bir yıllık görev sürecini değerlendirdi. Mövenpick Otel’de geniş katılımlı bir toplantı düzenleyen Tartan, ilçenin geleceğine yön verecek önemli projeleri hayata geçireceklerini söyledi. Yerel yönetimlerin, toplumsal yaşama katkı yapma noktasında yetersiz kaldıklarını belirten Başkan Tartan, ülke standartlarını daha yükseğe çekmek için çaba sarfettiklerini belirterek, “Önce İnsan” parolasını benimsediklerini ifade etti.
İZMİR’İN KÜLTÜR BAKANI’YIM
Göreve başladıklarında, turizm, tarih, kültür, sanat ve sağlık konularını kentin öncelikleri olarak belirlediklerinin altını çizen Tartan, butik müze projeleri ile diğer belediyelere örnek olduklarını söyledi. Başkan Tartan “İlk yaptığımız iş kültür ve sanat etkinlerimize ağırlık vermek oldu. Avrupa’da, müzesi olmayan kentlere çağdaşlıktan uzak bir gözle bakılıyor. Konak ve İzmir için bu sıkıntıyı ortadan kaldırmaya kararlıyız. Oyuncak Müzesi ile bu konuda alanında en iyileri arasında girdik. Mayıs ve Ekim aylarında da karikatür, mask ve kostüm müzelerini açacağız. Altınpark kazıları sonuçlanınca yaşayan bir tarih müzesini Ekim ya da Kasım ayında kentimize kazandırmış olacağız. Özellikle kültür ve sanat alanında yaptığımız hizmetler ile bana ‘İzmir’in Kültür Bakanı’ yakıştırması yapıyorlar. Bir yıl içinde gerçekleştirdiğimiz Uluslararası Öykü ve Şiir Günleri, konserler ve sokak etkinlikleri ile adımızı Türkiye’ye duyurduk. Hizmetlerimden ötürü bu yakıştırma uygun görülmüşse, evet, ben İzmir’in Kültür Bakanı’yım” dedi.
24 SAAT HİZMET
Konak’ın, İzmir için bir cazibe merkezi olduğuna dikkat çeken Başkan Tartan, gün içindeki nüfusun bir buçuk milyona ulaştığını belirtti. Tartan, kendi nufüsunun üç katı kadar vatandaşa hizmet götürdüklerini, bunu yaparken de memnuniyet duyduklarını ifade ederek “Yerel yönetimlerde hizmet 24 saat devam eder. Konak Belediyesi olarak, sadece kültür alanında değil, ilgili diğer bakanlıkların da alanına giren konularda belediye imkanlarını sonuna kadar kullanıyoruz. Sağlık konusuna büyük önem veriyoruz. Bakanlığın yine yetersiz kaldığı durumlarda hizmeti vatandaşın ayağına götürüyoruz. Kemeraltı’nda açtığımız Kadın Danışma Merkezi’nde, ihtiyaç sahibi kadınlara tam gün danışmanlık hizmeti veriyoruz. Çevreye duyarlı bir belediye yarattık. 9 buçuk ton atık pil topladık. Bu konuda yerel yönetimler bazında Türkiye rekoru Konak Belediyesi’nde. Bu anlamda çevreye bir katkımız oluyorsa, ben aynı zamanda İzmir’in Çevre Bakanı’yım” diye konuştu. Başkan Hakan Tartan, istihdam yaratma konusunda genel hükümetin yetersiz kaldığına da dikkat çekerek “İş-Kur ile ortaklaşa açtığımız kurslar sonunda, kursiyerlerimizin yüzde 10’una iş imkanı sağladık. Yaptığımız hizmetler neticesinde bana bakanlık yakıştırması yapılıyorsa, bunların arasında Çalışma Bakanlığı’nı da katmak gerekir” dedi.
 TANZİM SATIŞ SÜRPRİZİ
Başkan Tartan, emekli, işçi ve dar gelirli ailelerin yaşadığı ilk aşamada üç bölgede Tanzim Satış Mağazası açacaklarını söyledi. Sosyal belediyeciliğin yanında “Sosyal demokrat belediyeciliğin” gereği olarak dar gelirlilerin yanında olacaklarını söyleyen Tartan, “Piyasa fiyatlarının yüzde 30 altında satış fiyatlarıyla devreye gireceğiz. Lafta değil gerçekten de üreticiden tüketiciye ürünlerin ulaşmasını sağlayıp bir açığı kapatacağız” dedi.

Haberin Devamı

KONAK’IN ÇEHRESİ DEĞİŞECEK

Haberin Devamı

Geriye kalan dört yıllık görev sürecinde de insan odaklı kesintisiz hizmete devam edeceklerini belirten Tartan, Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nı yeniden canlandıracaklarının müjdesini verdi. Tartan, hayata geçirmeyi planladıkları projelerin bazılarını şu şekilde sıraladı:
- Kemeraltı, yaşayan en eski tarihi çarşılar arasında yer alıyor. Ortak akıl ile gelişen piyasaya ayak uydurmalı ve esnafımızla alternatifler yaratmalıyız. Amerikayı yeniden keşfetmeye gerek yok. Ürünlerde ve aktivitelerde çeşitlilik sağlarsak bu sorun giderilebilir
- Konak 24 saat yaşayan bir ilçe, trafik sorununu çözmek zaman zaman bizim yetki alanımızı aşıyor. İlgili durumlarda Büyükşehir belediyemiz ve bakanlık yetkilileri ile temas halindeyiz. Büyükşehir ile ortak proje çalışmalarımız var. Bu konuda en büyük desteği 40 yıllık deneyimi ile İl Başkanımız Ekrem Bulgun’dan göreceğimizi düşünüyoruz. Ağabey kimliği ile kenti kucaklayacak ve ortak projelere katkı koyacaktır.
- Kavaflar Çarşısı’nı eğlence ve yemek kültürü yönünden geliştireceğiz. Lokantacılar ve Gazinocular Odamız ile birlikte Yemek ve Ahçı Okulu açacağız.
- Ballıkuyu, Ege Mahallesi ve Gürçeşme’de yerinde kentsel dönüşümü başlatıp dört yılda tamamlayacağız. Yöre halkını mağdur etmeden, her yıl bir semtin dönüşümünü bitireceğiz.

Haberin Devamı

Ekonomik sıkıntı elimizi kolumuzu iyice bağladı

GÜZELBAHÇE Belediye Başkanı Mustafa İnce, başkanlık koltuğunda geçen bir yıl boyunca ekonomik sıkıntılar ile boğuştuğunu söyledi. Başkan İnce, borçlar ve hacizli mallar nedeniyle proje üretememekten yakındı. “İlçede günübirlik turizmi canlandıracağım” dedi. 29 Mart’ta yapılan yerel seçimlerde Güzelbahçe Belediye Başkanı olan Mustafa İnce, başkanlık koltuğunda geçen bir yılını değerlendirdi. İnce, seçimler öncesi Sarmaşık Operasyonu ile sarsılan belediyenin, seçimlerin ardından da ekonomik sıkıntılar ile boğuştuğunu söyledi. Operasyon kapsamında el konulan imar dosyalarının bürokratik işlemleri sekteye uğrattığının altını çizen Başkan İnce, 20 Milyon TL’yi bulan borçlar nedeniyle haciz koyulan taşınmazlar üzerinde proje üretememekten yakındı.
DOSYALAR SAVCILIKTA
İnce “6 ocak 2009’daki Sarmaşık Operasyonu sonrası belediye personelinin özgüveni kayboldu. Korku içinde olan bürokratlara imza attıramaz noktaya geldik. 10 yılık imar arşivlerimize el konulması da bürokrasimizi yaraladı. Hem vatandaşlar hem de yatırımcılar mağdur oldu. En son 20 gün önce bir miktar daha imar dosyası aldık. Hala yüzde 30’u savcılıkta. Bir yıl önce aldığımız dilekçeleri daha yeni yeni işleme koyabiliyoruz” dedi.
 HACİZLER BELİMİZİ BÜKTÜ
Başkan İnce, önceki yönetimlerden kalan borçlar nedeniyle, büyük bütçeli yatırımları askıya aldıklarını belirterek “20 Milyon TL’ye yakın borcum var. SGK’ya olan borçlar yüzünden İller Bankası gelirlerimiz yüzde 50 oranında kesiliyor. 131 taşınmaz mülkümüzün üzerinde haciz var. Hiçbirini işlevsel hale getiremiyoruz. Borçları yapılandırıp ödeme gayretindeyim ama bugünkü bütçe ile bu zor gözüküyor. Hazırladığımız sosyal projeler için İZKA’nın destek programlarından bile yararlanamadık. Sivil toplum örgütleri ile ortaklaşa proje üretmeye çalışıyoruz. En önemli tasarruf önlemi olarak da yüksek ücretle çalışan 14 personelimizi emekli yaptık. Ekonomk açıdan önüm açık olsaydı, ilçenin en çok ihtiyaç duyduğu, sosyal, kültür ve spor tesisinin temelini atacaktım. Bu dönemde bunu gerçekleştiremedik. Hacizler elimi kolumu sağladı. Memur kadromuzda çok yetersiz. İki müdüriyeti tek memurla idare etmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

GÜNÜBİRLİK GÜZELBAHÇE

Mustafa İnce, geriye kalan dört yılda, unutulmayacak ve ilçenin 25- 30 yılına ışık tutacak bir projeyi hayata geçirmeyi planladığının da altını çizdi. İnce, Güzelbahçe’nin turizm açısından özel bir konuma sahip olduğunu belirterek “Şehre çok yakın sahil beldelerinin içindeyiz. Vasıflı bir göç yaşıyoruz. Emekli ve gelir düzeyi yüksek kesim, ilçemizi tercih ediyor. Güzelbahçe’nin yeşil ve mavi dokusunu bozmadan, günübirlik turizmi canlandırmayı hedefliyorum. Plajlarımızı işlevsel hale getireceğim. İlçeyi, İzmir’in rekreasyon alanı yapacağım. Merkezdeki yoğun yapılaşma ve gürültüden kaçanlar, dinlenmek için ilçemizi tercih edecek” dedi. Yelki Belediyesi’nin de kendilerine bağlanmasının ardından hizmet binasının yetersiz kaldığına da dikkat çeken İnce “Arşivlerimiz ve çalışma alanlarımız çok daraldı. Bu sorunu çözmek için yandaki düğün salonunu iptal edip, orayı açık ofis haline getireceğiz. Bir masada iki personelimiz hizmet vermeye çalışıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Yarın: Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ ve Bornova Belediye Başkanı Kamil Oktay Sındır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!