Güncelleme Tarihi:
İZMİR ve Ege Bölgesi’nde zarar eden çiftçinin sektörden kaçtığı ve kentlerdeki işsiz ordusuna katıldığı öne sürüldü. Ege Bölgesi’nde 2006 yılında genel istihdamın yüzde 26.2 olan tarım, 2008’de yüzde 21.8’e geriledi. Tarımsal ihracatın artmasına rağmen sektör çalışanlarının giderek topraktan kopması uzmanları endişelendiriyor. İzmir Ziraat Odası Başkanı Sedat Köse, üreticinin ektiği ürünün ve emeğinin karşılığını alamadığını belirterek önlem alınmazsa Ege’de binlerce çiftçi ailesinin daha sektörden kayarak işsiz kalmasının kaçınılmaz olduğunu aktardı.
SOSYAL SIKINTILAR
Tarım ekonomisti Prof. Dr. Tayfun Özkaya, üretimi bırakan çiftçinin köyden kente göç ettiğini, bunun da sosyal sıkıntılar yarattığını ifade etti. Ürün fiyatları artmazken girdi maliyetleri sürekli artan çiftçinin zararını karşılayamadığı için sektörden koptuğunu anlatan Özkaya, “Aynı uygulamalar devam ederse bu düşüş devam eder. Küçük çiftçi korunmadığı sürece tarım istihdamındaki sorun çözülemez” değerlendirmesini yaptı.
Sihirli değnek gibi sunuluyor
İzmir Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ferdan Çiftçi ise, tarım istihdamındaki daralmayı tarım alanında uygulanan politikaların yanlışlığına bağladı. Türkiye’de küçük üreticiye değer verilmediği sürece sıkıntıların süreceğini vurgulayan Çiftçi, “Daha büyük işletmelerin egemen olduğu endüstriyel tarım sihirli değnek gibi sunuluyor. Ancak bu belli büyüklükte yatırım yapanlar için geçerlidir. Böyle devam ederse bir yandan üretici tarlaları terkederken bölgede yetiştirilen ürün çeşitliliği de azalacak” dedi.
Kaçak acentalar turizmin yarası
İZMİR Turizm Rehberleri Odası Başkanı Yalçın Ulukaya, sektörün en büyük sorununun kaçak rehber ve acenteler olduğunu belirtti, denetimlerin artırılmasını istedi. Denetimlerin Turizm Bakanlığı, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB), Rehberler Odası ve Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapıldığını hatırlatan Ulukaya, “Biz oda olarak tek başımıza denetim yapamıyoruz. Bir kurumun destek olması yeterli olacak. Ege Bölgesi’nde yaklaşık 1500 rehber var. Bunun dışında yabancı tur operatörleri de dahil olmak üzere yaklaşık 250 kişi de kayıtdışı çalışıyor” bilgisini verdi. Ulukaya, 2010 yılında da kayıtdışına karşı mücadele edeceklerini vurgulayarak, rehberlik yapan herkesi odaya üye yapmak için çalışma yürüttüklerini kaydetti.
İlaç kalıntısı sorunu bitiyor
TÜRKİYE’nin geleneksel ihraç ürünlerinden çekirdeksiz kuru üzümde, Avrupa Birliği’nin kabul ettiği ilaçlar listelendi. Üretim bölgelerindeki zirai ilaç bayileri ile toplantılar yapılarak listeler dağıtılıyor. Bayiler, AB’nin kabul ettiği ilaçları satacak, üretici doğru ilaçları kullanacak ve ihraç edilen ürünler geri dönmeyecek.
Genç patronlar elçi oldu
İZMİR Genç İş Adamları Derneği (İGİD) üyesi aile işletmelerinde yetki devralmaya hazırlanan genç girişimcilerin kurduğu Aktif Çalışma Kulübü üyeleri, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin dünyada gönüllü tanıtım elçisi olacak. Son bir yıl içinde Afrika odaklı yeni pazarlara yönelik atak yapan İGİD’in yavru vatanı unutmadığını belirten Çalışma Kulübü Başkanı Kemal Tatar, 2010 yılında KKTC’ye iş gezisi planladıklarını söyledi. İş gereği sık sık yurt dışına çıktıklarını hatırlatan Tatar, “Gittiğimiz her ülkede Türkiye kadar KKTC’nin de tanıtımını yapıp, lobi çalışmalarına katkı koyacaklarını söyledi. İGİD Başkanı Mehmet Timuroğlu da “İzmirli KOBİ’lerin yavru vatanda yapacak çok şeyi olduğunu düşünüyoruz” dedi.
2009 kayıp yıl
UŞAK Sanayici İşadamları Derneği (USİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Bilgin, 2009’un Türkiye için kayıp bir yıl olduğunu belirterek, yeni yılın ikinci yarısından umutlu olduklarını söyledi. Küresel krizden en çok küçük ve orta boy işletmelerin zarara uğradığını belirten Bilgin, ekonomik olarak rahatlamanın, işsizlik oranlarını aşağılara çekmenin yolunun, KOBİ’lerin büyütülmesi ve finansman imkanlarına daha kolay erişir hale getirilmesinden geçtiğini vurguladı. Ekonomide istikrarın çok önemli olduğunun altını çizen Bilgin, “Özel sektör yatırıma teşvik edilmeli, yeni istihdam alanları sağlanmalı ve yatırımcıların güç birliği oluşturarak iş potansiyellerini geliştirmeleri gerekiyor. Türkiye’nin özel sektörün eliyle büyümeye devam edeceğine inanıyoruz. Kayıt dışı ekonomiyi önlememiz, ülke olarak tasarruf etmeyi öğrenmemiz gerekiyor” diye konuştu.