Güncelleme Tarihi:
Tariş Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği’ne bağlı olan İplik Fabrikası’nın kapanmasının ardından, yaşanan sıkıntılar nedeniyle uzun süredir çalışmayan Kahramanlar Pamuk Yağı Kombinası’nda ham yağ tesisi artık üretim yapmayacak. Kıdem ve ihbar tazminatını 9 taksitle faizsiz ödeme teklifine karşı çıkan yaklaşık 100 işçi ise alacaklarını icra yoluyla tahsil etmeye çalışırken Birlik yönetimi ise tüm alacakların verileceğini söyledi.
Kıdem ve ihbar tazminatları
Geçtiğimiz yıl kısa çalışma ödeneği alan, daha sonra ise geri kalan süreyi yıllık izinlerle geçiren Kahramanlar’daki Pamuk Yağı Kombinası 100”ü aşkın işçiden büyük bir kısmının 13 Temmuz’da kendileri ile bir araya gelen Pamuk Birliği yönetiminin başlangıçta önerdiği 5 aylık ücretsiz izin talebini reddettiği belirtildi. İşçilerin avukatı Barış Oruç’un verdiği bilgiye göre, daha sonra Birliğin kıdem ve ihbar tazminatlarını 9 eşit taksitte faizsiz ödeme seçeneğini de kabul etmeyen işçiler, alacaklarını tahsil etmek için noterden Birliğe ihtar çekti.
Davaları kazandık
İşçilerin avukatı Barış Oruç, Tariş’in de ihtarlarına “ekonomik gerekçelerden kaynaklı ödeme yapılmayacağı” yanıtını verdiğini belirterek “Önümüzdeki birkaç gün içinde kişi başına 17 bin ila 60 bin lira arasındaki işçilik alacakları için icra takibi başlatacağız. Davalı işveren itiraz ederse İş Mahkemesi’nde itirazın iptali davaları açacağız. Zaten daha önce de açtığımız davaları kazanmıştık” diye konuştu.
YÖNETİM: ONLARA SEÇENEK SUNDUK
Tariş Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Beliğ Azbazdar, “Orası kapandı. Biz kendilerine yeniden açılana kadar ücretsiz izne çıkarmak zorunda olduğumuzu söyledik. Daha sonra yetkili müdürlerimiz toplantı yaptı ve seçenek sundu. Ayrılmak isteyen olursa kıdem ve ihbar tazminatlarının ödeneceğini söyledi. Ancak işten ayrılma kararı alanlar tazminatını hukuk yoluyla daha kısa sürede almayı planlıyor” dedi. Teknik raporlar gereği ham yağ tesisinin kesinlikle çalışmayacağını, rafine ve deterjan tesisleri için de rapor hazırlandığını kaydeden Azbazdar, Aydın’daki tesisleri ise çalıştırmayı planladıklarını aktardı.
SENDİKA: KENDİ KARARI
İşçileri temsil eden Tek-Gıda İş Sendikası 4 Nolu Şube Başkanı Raşit Atılgan ise bu tesislerde çalışanların kendi kararları kendilerinin verdiğini belirterek, 100’ün üzerindeki işçinin işverenin teklifini kabul etmeyerek, haklarını yargıda arama kararı verdiklerini söyledi. Tesislerde üretim yapılmamasının büyük bir kayıp olduğunu anlatan Atılgan, üyelerinin tüm haklarını alması için her türlü desteği vereceklerini kaydetti.
NOTERDEN İHTAR ÇEKİLDİ
Gelinen süreci de özetleyen Oruç, şunları söyledi: “İşçiler Tariş İplik işçileri ile birlikte bir yıl kısa çalışma ödeneği aldı. Son iki ayda bütün izinler kullandırıldı. Kombinaya 13 Temmuz günü gelinerek işçilere 5 ay ücretsiz izin teklifinde bulunuldu. İşçilerin hiçbiri bunu kabul etmedi. Kabul etmeyince evrak sunuldu. Yargıtay kararları gereği zaten ücretsiz izin teklif edilemez. Aslında bu, ‘işten ayrıl’ demek. Bu kez işveren tazminatları 9 ay faizsiz bir şekilde ödemeyi önerdi. Bir de işçilerden ‘dava açmayacağız’ taahhüdü istendi. İşçiler bunu da kabul etmedi. Yağ Kombinası’nda yetkili bir kişi işçileri toplayıp ‘Güvenliğe bu konuda talimat veriyoruz, elektronik giriş kartlarını da kapatıyoruz’ demiş. Biz de bunun üzerine noterden ihtar çektik” açıklamasını yaptı.