Güncelleme Tarihi:
MHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kenan Tanrıkulu, ülkedeki maddi ve manevi değerlerinin siyasal ve ekonomik rant haline dönüştüğünü, iktidarın gözünü elektrik faturası üzerinden vatandaşın cebine diktiğini özellikle dağıtım bölgeleri ihalelerinin iktidara yakın finanslara bir kaynak aktarımı aracı haline getirildiğini öne sürdü. Tanrıkulu, elektrik enerjisi hizmetinin kamu hizmeti olarak yapılmasının Anayasa'nın 17'nci maddesinde yer aldığını, elektrik faturaları üzerinden ilgili ilgisiz alınan bedellerin insan hakkı ihlali olduğunu ifade etti.
"HEDEF KAYIP KAÇAK YÜKSELTİLDİ, KAR MARJI ARTTI"
MHP Genel Başkan Yardımıcısı Ahmet Kenan Tanrıkılu, EPDK'nın her bölge için 'hedef kayıp kaçak oranı' belirlediğini bunun için şirketlere riskler yüklendiğini belirterek, hedefe yaklaşanların ödüllendirilip yaklaşamayanların cezalandırıldığını anlattı. Tanrıkulu, hedef kayıp kaçak oranında düşük performanstan dolayı yüksek kayıp kaçağa yol açan ek maliyet, 2007- 2010 yılları arasında sorumlu şirketlerin üzerinde kaldığını, ancak 2011- 2015 yılları arasında hedef kayıp kaçak oranlarına ulaşamayan şirketlerin ek maliyeti tüketiciye yansıttıklarını öne sürdü. Tanrıkulu, şöyle konuştu:
"Güneydoğu'da dağıtımdan sorumlu şirket üzerinden örnek veriyorum. 24.08 2006 tarihinde 877 sayılı EPDK kararı ile geçiş dönemi tarifesini onaylıyor. Bu tarifede diyor ki şirkete, senin performans hedeflerini şöyle belirliyorum; 2006 yılında yüzde 53.97, 2007'de yüzde 53.39, 2008 yılında yüzde 46.35, 2009 yılında yüzde 41. 2010 yılında yüzde 36.21 brüt kar marjı ise yüzde 2.33 olarak belirledim diyor. 26.09 2013 tarihli ve 4632-7 sayılı kararı ile aynı şirkette yönetimin değiştiğini de önemli vurgulayalım. Açıklanan beş yıllık tarifeler şöyle, 2011 yılında yüzde 60.9, 2012 yılında yüzde 50.63, 2013 yılında yüzde 71.07, 2014 yılında yüzde 59.03, 2015 yılında yüzde 49.03 diyerek onaylıyor. Kayıp kaçak oranını yükselterek fatura bedellerini artırıyor. Brüt kar marjı oranı ise yüzde 3.39. Brüt kar marjını da yükseltiyor."
"DEVLET TAHSİLDAR OLDU"
MHP Genel Başkan Yardımcısı, İzmir Milletvekili Tanrıkulu, çiftçinin elektrik borcunun devletin ona verdiği tarımsal destekten kesildiğini belirterek, devletin dağıtım şirketlerinin tahsildarı haline getirildiğini öne sürdü. Tanrıkulu şöyle konuştu:
"Bu tarifeden hortumlama yetmiyor. Entresan bir formül buluyorlar. Çiftçilerin elektrik borçlarının tarımsal destekleme ödeneklerinden kesilmesine onay veriliyor. Bu durum, tüm dağıtım bölgeleri için geçerli kılınıyor. Devlet bir anlamda dağıtım şirketlerinin elektrik alacaklarının tahsildarı haline getirilmiş oluyor. Ziraat Bankası'na çiftçiler borçlarını ödemeye gittiklerinde büyük şok yaşıyorlar. Ziraata Bankası'na dokuz dağıtım bölgesinden çiftçilerin elektrik borcu olan 1 milyar 564 milyon 815 bin liralık elektrik alacağı çıkarıyor. Burada ilginç ayrıntı ortaya çıkıyor. Borcun, 1 milyar 538 milyon lirası Güneydoğu'daki şirketin bölgesinde. Yargıtay kararına rağmen böyle bir kayıp kaçağın tüketiciye yansıtılamayacağını rağmen birileri yasa tasarısı hazırlıyor. Bütün bunlara kılıf uydurabiliyor. Böylece şirketler, özelleştirme icin harcadıkları parayı geri almış oldu. Kayıp kaçak için vatandaştan alınan parayla özelleştirme gideri karşılamış oldu. Bu düzenlemelerin sonucu parayı devlet aldıysa vatandaşa devlet ödesin, yok eğer şirketler aldıysa vatandaşın parasını şirketler ödesin. Vatandaşı batırmayın."