Tarihe saygı ödülleri verildi

Güncelleme Tarihi:

Tarihe saygı ödülleri verildi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2009 00:00

Büyükşehir Belediyesi’nin bu yıl yedincisini düzenlediği Tarihe Saygı/Yerel Koruma Ödülleri sahiplerini buldu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, maddi olanağı bulunan İzmirlilerin tarihe sahip çıkarak, kent merkezindeki tarihi binaları satın alarak koruması, restore etmesi çağrısında bulundu. Tarihe Saygı/Yerel Koruma ödüleri Tariha Havagazı Fabrikası’nda törenle verildi. Toplam 27 adayın yarıştığı yarışmada 17 yapı ödül kazandı.

Aktif kullanım

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, törende yaptığı konuşmada, İzmir gibi tarihi bir doku olan kentte başta Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere belediyeler ve tüm İzmirlileri görevler düştüğünü söyedi.  İzmir’de çok sayıda korunacak mekan ve sokak bulunduğunu dile getiren Kocaoğlu, “Seferberlik başlatılsa bile uzun süre alacaktır. Bu nedenle belediye olarak örnek olma ve teşvik etme rolüne üstlendik. İzmir’de özellikle Kemeraltı, Bahribaba Parkı, Anafartalar caddesi, Agora, İpekyolu, Cici Park, antik tiyatro ve Kadifekale arasındaki tarihi aksın mutlaka korunması gerekir. Bakanlık heyeti de Ege Medeniyetler Müzesi’nin bu aks üzerine kurulmasının uygun olacağını düşünüyor” dedi.

Emek ödülleri

Kocaoğlu, Büyükşehir Belediyesi olarak Tarihi Havagazı Fabrikası başta olmak üzere restore ederek, aktif olarak kullanmaya başladıkları tarihi yapılar bulunduğunu belirtti. Yarışmada, Kentli İzmirli Ödülünü Zübeyde Gökten Evi (Bayındır), Yaşar Kemal Öztürk evi (Bayındır), Nihat Bora evi (Bayındır), Yılmaz Eren terzi dükkanı (Urla) ve Salih Bulgut evi (Yeni Foça) kazandı. Özgün işlevin değiştirildiği esaslı onarım ödülünü ise Abdülhamit Köşk binası (Torbalı), Urla Müzik Akademisi binası paylaştı. Özgün İşlevin korunduğu esaslı onarım ödülünü ise Alı Bayık evi (Foça) ve Selma Pastırmacı evi (Yeni Foça) kazandı. Emek ödülü Foça Ali Bayık evindeki ahşap işçiliği nedeniyle Resal Akgün’e verildi.

Yaratıcı çocuklar

Tarihsel çevre ve kültür varlıklarını koruma dalındaki katkı ödüllerini ise Güzel İzmir’in Tarihi Mekanları ve dokuları çalışmasıyla Konak Şehit Fethibey İlköğretim Okulu öğrencileri, Metropolis adlı çalışmasıyla Özel Karşıyaka Piri Reis İlköğretim Okulu öğrencileri, Antik Kentleri Seviyorum ve Müzemi Tanıyorum Projeleri ile “Yaratıcı Çocuklar Derneği”, Adım Adım İzmir ve Çevresi Rehberi’yle Yakın Kitabevi, gazete ve dergi yazılarıyla Yaşar Ürük, Tarihüstü Kemeraltı, Otel ve diğerleri belgesel fotoğraf projesiyle Emin Aydoğan ve İzmir Milli Kütüphanesi aldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!