Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2008 00:00
İzmir Büyükşehir ve Konak belediyeleri, Kemeraltı, Kadifekale, Agora, Antik Tiyatro ve çevresini kentle ve kentliyle bütünleştirecek çalışmalar için omuz omuza verdi.
İzmİr Büyükşehir ve Konak belediyeleri, tarihi bölgenin çehresini değiştirecek projede yapılacak işleri etap etap belirleyerek yol haritasını çizdi.
Büyükşehir Belediyesi ve Konak Belediyesi tarafından ortaklaşa hazırlanan program çerçevesinde, Kemeraltı ve çevresinin düzenlenerek tarihi yapıların ortaya çıkarılması amacıyla yapılacak proje ve programlar belirlendi. Bu çalışmaların etaplar halinde hayata geçirilmesi için izlenecek olan yol haritası, hem Konak hem de İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından onaylanarak kabul edildi. İzmir-Konak-Kemeraltı ve çevresi yenileme alanı etap proje ve programlarında, stratejik amaçlar-hedefler ve projeler ayrıntılı olarak belirlenerek çalışmaların buna göre yapılacağı bildirildi. Etap etap belirlenen iş planıyla, İzmir’in en önemli tarihi mirasına ev sahipliği yapan alanların başında gelen Kemeraltı, Kadifekale, Agora, Antik Tiyatro ve çevresi, sosyal çöküntü alanı olmaktan kurtarılacak ve kentle, kentliyle bütünleştirilecek.
İşte iş planı
Antik Tiyatro alanı kamulaştırılarak İzmir Büyükşehir Belediyesi mülkiyetine geçecek. Kamulaştırma çalışmalarından sonra İzmir Arkeoloji Müzesi uzmanları denetiminde arkeolog, restorasyon uzmanı, mimar, inşaat mühendisi kontrolünde tiyatro alanı mevcut yapılardan temizlenecek. Yıkım çalışmalarından sonra Tiyatro kazı alanında Kültür ve Turizm Bakanlığı izniyle kontrollü bilimsel kazı çalışmalarına başlanacak.
Agora Arkeoloji ve Tarih Parkı’nda yer alan yapıların rölöve projesi hazırlanacak.
Kadifekale kazı alanında Kültür ve Turizm Bakanlığı izniyle kontrollü bilimsel kazı çalışmaları ve sur duvarlarının restorasyonu yapılacak.Kadifekale ve Tiyatro kazı alanı çevresinde düzenlenecek olan Arkeoloji ve Tarih Parkı’nın kamulaştırılması sağlanacak. Arkeoloji ve Tarih Parkı olarak önerilen alan mevcut yapılardan temizlenecek. Kadifekale ve Tiyatro’yu birbirine bağlayarak kentle bütünleştirecek.
Arkeoloji ve Tarih Parkı çevre düzenleme projeleri hazırlanarak yaşama geçirilecek.
Altınyol-Antik Roma Yolu ortaya çıkarılacak ve Cici Park ile bütünleştirilecek.
Şehir sur duvarları ortaya çıkarılacak. Bir tarafı Kadifekale’den Basmane’ye, Halit Ziya Bulvarı’ndan Hisar Camii avlusuna; diğer tarafı ise stadyumu da içine alarak Beştepeler üzerinden Değirmentepe’ye, buradan da Bahribaba Parkı’ndan denize ulaşan Smyrna Surları’ndan kalan kısımlar ortaya çıkarılacak.
Antik Stadyum alanı ortaya çıkarılarak kentle bütünleştirilecek. Değirmendağı’ndaki tapınak ortaya çıkarılarak kentle bütünleştirilecek.
Tarihi Saat Kulesi, eski ve tarihi türbeler ile camiler, tarihi hanlar, çarşılar ve hamamlar restore edilerek canlandırılacak. Tarihi oteller kent kültürüne kazandırılacak. Kiliseler, sinagoglar ve havralar restore edilerek kente kazandırılacak. Hatuniye Meydanı, Pazaryeri Camisi ve meydanı, Hisarönü Cami ve Çevresi, Başdurak Cami ve Çevresi, Şadırvan Cami ve çevresi ile diğer meydanların çevre düzenlemeleri yapılacak.
Damlacık, Tilkilik, Namazgah gibi tarihi bölgeleri koruma ve sağlıklı hale getirme projeleri devreye alınacak. Tarihi aksların bir bütün olarak algılanabilmesi için gerekli olan düzenleme ve ulaşım düzenlemeleri yapılacak.
BÖLGENİN ÇEHRESİ DEĞİŞECEK
Program kapsamında bahsedilen bölgede planlama hedefleri de belirlenerek açıklandı. İzmir- Konak Kemeraltı ve çevresinin sahip olduğu arkeolojik mirasın modern kent yaşamı ile bütünleştirilmesi,
Bölge içindeki anıtsal ve sivil mimari örneği yapıların restorasyonunun yapılarak tarihi dokunun iyileştirilmesi ve yaşatılarak kentlinin kullanımına, kente kazandırılması,
Meydan, park, sokak, çevre düzenlemelerine ilişkin kentsel tasarım ve çevre düzenleme projelerinin hazırlanarak uygulanması, Bölgede yer alan jeolojik sakıncalı alanların boşaltılarak gerekli düzenlemelerin yapılması, Konut bölgelerinin korunarak sosyal açıdan sağlıklaştırılması ve kentle bütünleştirilmesi, Bölgenin tarihi ve kültürel yapısına yönelik envanter çalışmasının yapılması, Bölgenin turizmle ilişkisinin tanımlanması ve tanıtılması, Bölgenin altyapı ve ulaşım sisteminin iyileştirilmesi, Alanın sosyal ve ekonomik yönden kalkınması ve koruma öncelikli rehabilite edilmesi amacıyla gerçekleştirilecek projelerin üretilebilmesine yönelik koruma ve örgütleme modelinin oluşturulması.