Tapu yerine icra şoku fırtınası

Güncelleme Tarihi:

Tapu yerine icra şoku fırtınası
Oluşturulma Tarihi: Eylül 18, 2008 00:00

Bodrum Bitez’de üç yıl önce Sarnıç Evleri’nden Yapı Endüstrisi’den aldıkları konutların tapularını beklerken icra şoku yaşayanlara, yenileri eklendi.

Yapı Endüstrisi’nin Gümbet’te yaptığı Aura Rezidans Evleri, Göltürkbükü’ndeki Sandalet Evleri ile Kadıkalesi Köyü’ndeki Sea You Apart, Castle, Princess Evleri’nde 100’e yakın villa sahibinin mağdur olduğu ortaya çıktı. Villaları 50-150 bin pounda alan, çoğunluğu İrlandalı kişilere üç yıldır tapuların verilmediği belirlendi. Bodrum’da tapularını alamayan villa mağduru sayısının 300’u ulaştığı kaydedildi.

Tehditler savurdu

Yapı Endüstrisi’nin yaptığı, tapuları teslim edilmeyen Aura Rezidans Evleri’nin fotoğraflarını çeken muhabirlere sert tepki gösterildi, tehditler savruldu. Aura Rezidans Evleri önündeki Yapı Endüstrisi Ltd. tabelaları kaldırılarak yerine SÖS Gümbet Turizm ve Ticaret A.Ş. levhalarının yerleştirildiği görüldü. Şantiye sorumlusu Selahattin Polat, "Yapı Endüstrisi ve Yönetim Kurulu Başkanı Süha Yılmaz’ın burayla ilgisi kalmadı. Onlarca insan mağdur oldu, gidin hesabını Yılmaz’a sorun. Arsa sahibi inşaatı başkasına vererek yaptırmaya başladı" dedi. Buna karşın Yapı Endüstrisi Ltd.’nin www.yapend.com.tr internet sitesinde Aura Rezidans Evleri’nin pazarlamasının sürdüğü görüldü.

Aura Rezidans Evleri’nden beş villa alan Onur Yücel ise "Toplam 11 villa almıştım. Tapuları alamayınca ben de sözleşme ile başkalarına hakkımı daha ucuzdan devrettim. Villaların tapularını vermek için Süha Yılmaz bizden geçtiğimiz ay 25’er bin euro daha para istedi. Bu paraları da tapularımızı alacağımıza dair senet alarak ödemek zorunda kaldık. Ancak, ne ses var ne seda" dedi.

İspanya modeli vurgun

İsminin açıklanmasını istemeyen İrlandalı villa mağduru da, "(İspanya’nın 40 yıl önce başlattığı modeli Bodrum’da hayata geçirdik. Villayı alın, tatil yapmadığınız sürece villayı başkalarına kiraya verip size parasını kazandıracağız) dediler. Ancak ne sistem işledi, ne de tapuları alabildik. Sadece tapu için 25-40 bin pound ödemek durumunda kaldık. Sorun Türkiye’de çözülmez ise toplu olarak AİHM’e gideceğiz" diye konuştu.

TAAHHÜT YOK

İstanbul’daki ofisinden soruları yanıtlayan Yapı Endüstrisi Yönetim Kurulu Başkanı Süha Yılmaz, "İki yıl önce arsayı kredi karşılığı ipotek ettirdik, bankalara borçlandık. Şirketimizin mülklerini satıp borçlarımızı ödemeye başladık. Ancak mülklerin nakite dönüşmesi zaman almaktadır. Sözleşmelerde konut sahiplerine villa tapusu ve iskan ruhsatının alım tarihi ile ilgili hiçbir taahhütte bulunmadık. 2009 başlarında tapuları vereceğimizi söyleyebilirim. Kaçmadık, iflas etmedik, kimseyi dolandırmadık" dedi.

NORMAL DAİRE

Sarnıç Evleri sakinleri ise, "Bunlar villa değil. 80-90 metrekarelik daireler. Lüks de değiller. 80 metrekarelik daireye 150 bin-200 bin dolar, ucuz olmadığı gibi daha topraktan girişte ödenmiş. Bittikten ve değer kazandıktan sonra asıl Yapı Endüstri Ltd. bunları 3 yıl önceki fiyatla ucuza kapatıp bir kez daha sırtımızdan para kazanmak istiyor. Kaldı ki, bu ödemeyi de yapamaz. Çünkü parası yok. Bu yöntemi uyguladığı başka inşaatlarındaki kişilerden evlerini alıp senet verdi. Ödeyemedi."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!