Tapu iptaline ilginç protesto

Güncelleme Tarihi:

Tapu iptaline ilginç protesto
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2011 00:00

Aydın Çine’ye bağlı Karakollar, Kahraman, Çaltı, Yolboyu, Evciler, Yağcılar ve Kuruköy köylerinde yaşayan toplam 700 kişi, 1955-1960 yılları arasında mera arazilerini muhtar senedi ile satın aldı.

Haberin Devamı

Köylülerin büyük bölümü aldıkları arazilere ev yaptı. 1988-1991 yılları arasında araziler tescillenip, davullu zurnalı törenle sahiplerine tapuları dağıtıldı. Ancak, 2007 yılında Hazine, bu arazilerin mera alanı olduğunu, amacı dışında kullanılamayacağı gerekçesiyle Çine Asliye Hukuk Mahkemesi’ne dava açtı. İki yıl süre dava sonunda mahkeme tapuların iptaline, arsaların mera olarak tesciline karar verdi. Mahkemenin bu kararı 700 tapu sahibi ile birlikte yaklaşık 2 bin 500 kişiyi mağdur etti. Karar dört ay önce köylülere tebliğ edilmeye başlandı. Karar ellerine ulaşan köylüler büyük şaşkınlık yaşadı. Tapu alabilmek için binlerce lira para ödemek zorunda kalan köylüler, şimdi 5 ile 11 bin TL arasında değişen mahkeme masraflarını da ödemekle karşı karşıya kaldı.

Haberin Devamı

Yaratıcı eylem

230 tapunun iptal edildiği 530 hane, 1700 nüfuslu Karakollar Köyü girişinde toplanan bir grup tapu mağduru köylü, “Tapulu evlerimizde işgalci olduk, 1990’da tapu, 2011’de kese kağıdı” yazılı pankart astı. Yaklaşık 100 köylü, ellerindeki tapuların renkli fotokopilerini kese kağıdına dönüştürdü ve tarlarında yetiştirdikleri biber, domates ve salatalıkları bu kese kağıtlarına doldurup yetkililere seslendi.

CHP Çine İlçe Başkanı Tayfun Şahin köylülerin eylemine destek verip, CHP Aydın Milletvekili Osman Aydın’ın konuyu meclise taşıyarak soru önergesi vereceğini söyledi. Karakollar Köyü muhtarı Yalçın Kavak, tapuların iptali nedeniyle köylülerin mağdur edildiğini belirterek, hükümetin bu konuda adım atması gerektiğini söyledi. Kavak, “Bu sorun çözülmezse, devlete olan güven ve inancımız sarsılacak” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!