Güncelleme Tarihi:
Tanrıkulu, Yamanlar'a yapılacak katı atık bertaraf tesisi için bakanlıktan ÇED raporu alamamasına tepki gösteren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na da "Yamanlar'dan vazgeç, oraya çöp tesisi yeraltı su kaynaklarına zarar verir" dedi.
MHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu, geçen hafta İzmir'in Harmandalı Çöplüğü'nde yaşanan ve hayvanların ölümüne neden olan heyelanın ardından çöp sorununa dikkat çekti. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun yapacağı katı atık berteraf tesisi için bakanlıktan ÇED raporu alamadığına da dikkat çeken Tanrıkulu, hükümetle belediye arasında yaşanan siyasi inatlaşmadan İzmirliler'in zarar gördüğünü ifade etti. Tanrıkulu, 1992 yılında açılan Harmandalı çöplüğüne 20 yıllık ömür biçildiğini, başlangıçta günde bin ton çöp gelirken kentin büyümesiyle rakamın günde 5 bin tona çıktığını, şu anda Harmandalı'da 40- 45 metre yükseklikte çöp dağları oluştuğunu anlattı. Tanrıkulu, "Etkisiz yetkililerimiz yaşanacak başka bir olası kazada vatandaşlarımız ölmeye başladığı zaman mı harekete geçecekler" dedi.
"YAMANLAR'A ÇÖP TESİSİ YERALTI SU KAYNAKLARINA ZARAR VERİR"
MHP Genel Başkan Yardımcısı Tanrıkulu, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Karşıyaka Yamanlar'da yapmayı planladığı katı atık bertaraf tesisi için açıklanan bilirkişi raporunu değerlendirerek, "Bu raporda bölgenin önemli yeraltı su kaynakları içerisinde yer aldığı ve yapılacak çöp tesisinin su rezervleri başta olmak üzere çevreye, dolayısıyla Karşıyaka'ya zarar vereceği belirtilmiş. Karşıyaka Yamanlar'da akademisyenlerin, uzmanların, çevre örgütlerinin görüşü alınmadan, araştırma yapılmadan, vatandaşa sorulmadan alınan bu karar yargıdan geri dönecektir. Çöplerin bertarafı bahanesiyle çeşitli ülkeleri heyetlerle gezen Büyükşehir Belediyesi zamanı kötü kullanmakta, İzmir'e vakit kaybı yaşatmakta" dedi.
"İZMİR'İN ÇÖPÜNDEN 450 BİN KWH ELEKTRİK ÜRETİLİR"
MHP'li Tanrıkulu, atık sorununun çözümü için entegre bir atık yönetimi sistemini şart koşarak, İzmir'in yüzey alanının 12 bin kilometrekare olduğunu, ilçeler arasında 190 kilometre mesafe bulunduğunu vurgulayıp, çok sayıda bertaraf tesisine ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Tanrıkulu, şöyle konuştu:
"Kuzey, güney ve batı akslarında bölgesel tesisler kurulmasının yanısıra, eski metropol alanında ve 3 milyonu aşkın nüfusun yaşadığı bölgede birden fazla bertaraf tesisi kurulması gerekir. İzmir'in atık bileşimi ve atık bertarafında, gelişmiş ülkelerdeki hedefler dikkate alındığında, geri kazanım ve enerji üretiminin esas alındığı yeni bir yaklaşımın zorunlu olduğu ortaya çıkmakta. İzmir'in bugünkü evsel katı atıklarından, günde 280 bin metreküp biyogaz ve bu biyogazdan da 450 bin kwh elektrik enerjisi üretmek mümkün. İzmir bu ekonomik değerden yararlanmalı. Nano teknoloji ile şehrin kuzey, güney ve batı akslarına çöp entegre tesisleri kurulmalı. Harmandalı çöplüğü ise vatandaşlarımıza daha fazla zarar vermeden işletmeye kapatılmalı. Bu bölge rehabilite edilmelidir. Yine bu şekilde yapılacak depolama alanları çevreye, yer altı sularına ve insanlarımıza zarar vermeyecek teknolojiyle gerçekleştirilmeli."