Güncelleme Tarihi:
AĞIRLIKLI olarak savunma sanayine yönelik zırh ve ağır makine parçaları üreten Alman GSW, Bağyurdu Organize Sanayi Bölgesi’nde fabrika kurdu. Ocak 2014’te üretime geçmesi beklenen firma, Türk savunma sanayisi için zırhlı tank gövdesinin yanı sıra füze ve mayın tarama araçlarının zırhlı gövdelerini üretmeyi planlıyor. Türkiye’deki faaliyetlerini ‘Remo Ağır Makine’ ismiyle sürdürecek olan GSW, ilk aşamada 15 milyon TL yatırım yaptı. 5 yılda yatırım tutarını 100 milyona çıkarmayı hedefleyen Remo Ağır Makine, ilk etapta yüzde 100 ihracata yönelik üretim yapacak.
GSW’in Türk olan sahibi Remzi Şimşek, Almanya’daki üretiminin bir kısmını İzmir’e kaydırdığı gibi, CNC portal freze makinelerinde dünya devi olan Alman Zimmermann’ın da üretiminin bir bölümünü buraya yönlendirmesine ön ayak oldu. Zimmermann’ın da birkaç yıl içinde İzmir’e büyük bir yatırım yapması bekleniyor.
Remo Ağır Makine’nin Genel Koordinatörü Abdullah Kasap, geçen yılın eylül ayında Türkiye’de yatırıma karar verildiğini belirterek, önce Bursa ve Trakya illerinin üzerinde durulduğunu söyledi, “Sonuç olarak sunduğu avantajlar nedeniyle İzmir’de karar kılındı. 31 Aralık 2012 tarihinde de Bağyurdu OSB’de 10 bin metrekarelik arsa satın alarak inşaata başladık. Fabrika, 1.5 ay içinde tamamlanacak. Ocak 2014’te de üretime başlamayı planlıyoruz” dedi.
Önce Almanya için
İlk etapta 15 milyon TL yatırım yaptıklarını ifade eden Kasap, bu tutarı 5 yıl içerisinde 100 milyon liraya çıkarmayı hedeflediklerini dile getirdi. Kasap, “Almanya’dan 12 TIR’la makineleri fabrika sahasına getirdik. Şu anda montajı yapılıyor. Gelen makineler arasında değeri 2 milyon Euro olan 16 metre boyunda bir makine var. Bu makinenin oturacağı alanı sağlamlaştırmak için neredeyse tüm binaya yapılan masrafın yarısı kadar harcandı. Çok hassas çalışan bir makine. İlk etapta proje bazında ağır makine sanayisine yönelik üretimler yapılacak. Başlangıçta Almanya için üretilecek. Ancak, Türkiye pazarında özellikle savunma sanayine yönelik projelerde de yer alınacak” diye konuştu.
SAVUNMA YERLİLEŞECEK
Abdullah Kasap, Türkiye’de zırhlı araçlar başta olmak üzere savunma sanayisinin yerlileştirilmesinde önemli bir misyon üstleneceklerini dile getirerek, belli bir süre sonra Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyacı için üretilecek zırhlı araçların ve mühimmatın üretiminde rol almak istediklerini vurguladı. Kasap, şöyle devam etti: “Birinci hedefimiz, üretim konumuz olan ürünlerde Türkiye’nin yaptığı ithalatı önlemek. Türkiye’deki savunma sanayine yönelik projelerle ilgileniyoruz. Mayın tarama araçları, füze, silah, tank gövdeleri,
F16’ların attığı füzelerin gövdeleri, bu ürünlerin tamamını biz üretebiliyoruz. Savunma Bakanlığı ile bu konularda görüşmelerimiz devam ediyor. Bakanlığın istediği şartları yerine getirip, gerekli izinleri aldıktan sonra bu alanda atağa geçeceğiz.”
Dünyanın önde gelen tanklarının zırhları ile ağır makinelerin ana gövdesini üreten Alman GSW’in Türk sahibi Remzi Şimşek, 4’üncü fabrikası için İzmir’i tercih etti.
YALNIZ GELMEDİ
Abdullah Kasap, Zimmermann’ın dünyanın en büyük CNC portal freze makineleri üreticisi olduğunu, 1 metreden 25 metreye kadar makineler üreten bu Alman devini Türkiye’de yatırım yapmaya ikna ettiklerini de söyledi. Kasap, şu bilgileri verdi: “İlk aşamada bizim Bağyurdu OSB’deki fabrikamızda bir holün kendilerine tahsis edilmesini istediler. Bu holü tamamen onların istediği gibi inşa ettik. Biz, onların makinelerinin ana gövdesini üreteceğiz, onlar da kendilerine ait holde makineyi işleyecek ve buradan ihraç edecekler. Ancak, 1-2 yılda Zimmermann’da burada bir fabrika kuracak ve Almanya’daki üretiminin bir kısmını Türkiye’ye kaydıracak.”
YATIRIM BÜYÜYECEK
GSW’in birçok dünya deviyle çalıştığını ve hem savunma sanayine, hem de özel sektöre üretim yaptığını aktaran Kasap, “Almanya’da yaşayıp bu ülkede faaliyet gösteren işadamları arasında, şirketin ulaştığı ciro büyüklüğü açısından 100’üncü sırada yer alıyoruz. Remzi Şimşek’in, Stutgart Sinzein ilçesinde bulunan GSW ve GTE Şirketleri’nin 3 fabrikası bulunuyor. 120 kişi çalışıyor. İlerleyen süreçte bu fabrikalardan bazıları da İzmir’e taşınabilir. Ama mutlaka Almanya’da bir tesisimiz olacak. Şu anda İzmir’deki tesiste yaklaşık 15 kişi çalışıyor. Hedefimiz, bunu 50’ye ulaştırmak. Biz makine ile üretim yaptığımız için çalışan sayımız az” dedi.