Takma çeneli caretta yaşama hazırlanıyor

Güncelleme Tarihi:

Takma çeneli caretta yaşama hazırlanıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2015 01:44

MUĞLA'nın Ortaca İlçesi'ndeki İztuzu'nda bulunan Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde (DEKAMER) ilk kez uygulanan yöntemle 3D çene protezi takılan caretta caretta türü deniz kaplumbağası, doğal yaşama hazırlanıyor. Durumu iyiye giden kaplumbağanın tamamen suya girebilmesi için, bir gün karada bir gün havuzda gözlem altında tedavisinin sürdüğü bildirildi.

Haberin Devamı


Arama Kurtarma Derneği (AKUT) ekipleri, geçen yıl temmuz ayında yaralı olarak buldukları iribaş cinsi caretta caretta türü kaplumbağayı, İztuzu'nda faaliyet gösteren Pamukkale Üniversitesi'ne bağlı DEKAMER'e getirdi. AKUT ekibinin merkeze getirdiği üçüncü kaplumbağa olduğu için 'AKUT- 3' adı verilen deniz kaplumbağasının çenesinin büyük oranda parçalandığı belirlendi. Deniz kaplumbağasının kendi başına beslenmesinin mümkün olmadığının saptanması üzerine 3D teknolojisiyle çene protezi yapılmasına karar verildi. Geçen 23 Nisan'da ilk kez gerçekleştirilen ve 3.5 saat süren operasyon, başarıyla uygulandı. 3D çene protezinin uyumu için deniz kaplumbağası, rehabilitasyon programına alındı.

'UZUN SÜRÜYOR'
DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska deniz kaplumbağalarının rehabilitasyonun çok uzun sbürdüğünü belirterek şu bilgileri verdi:
"Bunu 3D yazıcıdan çıktı alınarak çene takılan kaplumbağada da görüyoruz. Bir kaplumbağanın yarasının iyileşmesi normal insanlardaki gibi değil. Sıcak kanlı memelilerdeki gibi kısa sürede gerçekleşmiyor. Bunlar soğukkanlı sürüngen hayvanlar. İyileşme, rehabilitasyon süreçleri çok uzun sürüyor. Tedavinin dördüncü haftasındayız. Hayvanın suya konulma safhasını gerçekleştirdik. Şu andan itibaren kaplumbağanın bir gün suda bir gün de dışarıda yaşamını sürdürmesini sağlıyoruz. Antibiyotiği veriliyor, pansumanı ve kremleri sürülüyor. Sürecin sonunda kaplumbağanın sürekli suyun içinde durabilmesi titanyum çenenin doku ile iyice kaynaşması ve uyum sağlaması gerekiyor. Kaynaşma gerçekleştiğinde bu kaplumbağamızı da doğal ortamına salacağız."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!