Elif DEMİRCİ/İZMİR, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2016 13:23
İZMİR’de kadınlar, şiddetle mücadele için erkeklera yönelik kampanya başlattı. Smyrna İş ve Meslek Sahibi Kadınlar Derneği’nin ’Simkad KDN 2016’ adıyla başlattığı kampanyada tahta bavulla yola çıkacak dernek üyeleri Anadolu’nu her kentinde erkeklerden kadın şiddetine yönelik mesaj toplayacak. Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, 2016 yılının başından bu yana 24 kadın cinayeti işlendiğini vurgulayarak kampanyanın önemine ve aciliyetine dikkat çekti. Güllü, "Erkeklerin elleri ve dilleri dursun yüreklerine sevgi dolsun" dedi.
25 Kasım 2016 tarihine kadar devam edecek kampanyanın startını kadın dernekleri İzmir Hilton’da yaptıkları basın toplantısıyla verdi. 2012 yılında İzmir’de kurulan toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamayı amaçlayan Smyrna İş ve Meslek Sahibi Kadınlar Derneği (SİMKAD) yaşları 7’den 77’ye tüm erkeklerin katılımı istenen ve toplumsal cinsiyet eşitliği ile kadına şiddete farkındalık yaratmak için başlatılan kampanya kapsamında mesajların yer aldığı bavullar Türkiye’nin dört bir yanına gönderilecek.
SENİN MESAJIN NE?
Kampanyada, kadına yönelik şiddette en az konuşan kesime erkeklere ’senin mesajı ne’ diye sorulacak. Kampanyaya kişisel katılım göstermek isteyenler kendi el yazısı ile kadına şiddete karşı duruşunu yansıtan kendilerine özgü bir sözcük, bir slogan belirleyerek A3 kağıdına yazacak. Bu A3 kağıdı ile birlikte el, ayak ve yüzlerinin fotoğrafını çekecek. Hazırlanan fotoğraflar, www.simkad.net adresinde yer alan ’yükle’ butonundan yüklenecek veya (0530) 096 05 36 numaralı telefona WhatsApp’tan gönderilecek. Katılımcıların hazırlamış oldukları fotoğraflar sosyal medya ve web sitesi üzerinden paylaşılacak. Kampanya 9 ay sürecek, kampanya sonunda bavullar çekilen fotoğraf ve videolarla İzmir’e dönecek ve kamuoyuyla paylaşılacak.
’ERKEKLERİN ELLERİ VE DİLLERİ DURSUN, YÜREKLERİNE SEVGİ DOLSUN’ Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, sadece kendi derneklerinin acil yardım hattına gelen ihbarları paylaştı, 2016 yılının başından bu yana 24 kadın cinayeti işlendiğini vurgulayarak kampanyanın önemine ve aciliyetine şu sözlerle dikkat çekti:
"Ben bavulu almaya geldim. O bavullar Türkiye’yi gezecek ve içinden çok güzel mesajlar çıkacak. Bu duruş olayında erkekleri merak ediyorum. Erkeklerin elleri ve dilleri dursun yüreklerine sevgi dolsun. 2016 yılında iki ayda 24 cinayet işlendi. Sadece bizim derneğimizin acil yardım hattını gelen ihbarlar, kampanyanın önemini çok aciliyetini ortaya koyuyor. Bizim 1 Ocak 2016- 28 Ocak 2016 tarihinde 473 başvuru geldi. 6- 65 yaş aralığında 124 mağdur yakını aradı, üç kişi ’ölüyorum’ diye aradı. 10’u sığınma evine gönderildi, 12’si emniyete yönlendirildi. Sadece sivil toplum kuruluşu olarak bizim hattımıza gelen telefonlar bunlar. Fransa’dan da arandık ’yurt içindeki yakınımı kurtarın’ dedi. Üç kişi de ’ben cinayet işlersem ne olur?’ diye aradı. Bu arayan 445 kişinin yüzde 93’üne hukuki bilgi verdik. Yüzde 46’sı psikolojik ve ekonomik şiddet görüyordu. Maddi yardım isteyen ’yoksulum’ diyen yüzde 34. Ensest ve detaylı cinsel tecavüz yüzde 6, yüzde 2’si psikolojik şiddet. Bu nedenle bu bavulların acilen yola çıkması gerekiyor. Erkeklere, ’tokat atmak yerine okşayın’ diyoruz. Hadi artık duruşumuzu gösterme zamanı. Başlasın yolculuk ve kampanya."
Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, kadın cinayetlerinde iyi hal indirimini eleştirerek, "Yargıda toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin yok denecek kadar az olması. Hukukun, kadın cinayetlerinde cinsiyetli davranmasını istiyorum. Kadının başına taşla vurup, tecavüz eden ve öldüren adam mahkeme salonundaki duruşu nedeniyle iyi hal indirimi alıyor. O mahkeme salonundaki duruşu o adamı o noktaya getirmedi. Kadına şiddet gösteren dizileri RTÜK’e şikayet edin" dedi.
’KAMPANYADA ERKEKLERDEN YARARLANACAĞIZ’SİMKAD Yönetim Kurulu Başkanı Mehtap Pınar, kampanyada erkekleri kadına yönelik şiddet konusunda eğitebilmek için erkeklerden yararlanacaklarını belirterek, "Kadına yönelik şiddet küresel düzeyle bir insanlık sorunudur. Şiddetten korunma programları hep kadın odaklı. Kadın güvenliğinin sağlanması ve cinsiyet eşitliği çıkış noktası. Kadına yönelik şiddeti ortadan kaldırmak için erkeklerin sorumluluk alması gerekir. Erkekleri suçlama ve olumsuz eleştirmek amaca hizmet etmiyor. Yurtdışında kadına yönelik şiddetle mücadelede erkeklerin aktif rol aldığı dernekler var. Erkekler eğitiliyor ki diğer erkeklere yardımcı olabilsinler. Biz de erkeklerle işbirliğini amaçlıyoruz. Kampanyamız kadın erkek işbirliğini sağlayacak bir kampanyadır. Hedef kitle 7’den 77’ye tüm erkeklerdir. Kampanya, ulusal düzeyde olacak. Başlangıç noktası
İzmir. Türkiye’ye yaygınlaştıracağız" dedi.
İLK MESAJLAR BAVULA KONULDUKampanya için ilk mesajlar bu toplantıda paylaşıldı. İlk mesajlar arasında şunlar yer aldı:
"Kadına şiddete hayır. Şiddet erkekte güçsüzlüğün göstergesidir. Kadınsız toplum, yarınsız toplum. Annelik duygularını bilebilsek şiddet çok azalırdı. Anneler oğullarınıza dövmeyi değil sevmeyi öğretin. Erkek olmak için kaslarımızı değil beyninizi kullanın. Ailede şiddet geleceği karartır. Sana ruh üflendiğinde bir kadının karnındasın. Ağladığında bir kadının kucağındasın. Aşık olduğunda bir kadının kalbindesin. Ona güzel davran. Bir babanın oğluna öğretebileceği en güzel şey, kadına saygıdır. Erkek çocuklarınızı büyütürken ’kız gibi gülme’ demeyin. Onlara sevmeyi öğretin."