Güncelleme Tarihi:
SÜTÜN litre fiyatının geçen yıla oranla 10-15 kuruş düşmesi, buna karşılık yemin aynı miktarda artması yüzünden üreticinin perişan olduğu savunuluyor.
Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Halil Tokoğlu, yaşanan olayın geçmiş yılların kopyası olduğunu dile getirerek, sanayiciyi suçladı. Fiyatın düşmesinde sanayicinin etkili olduğunu öne süren Tokoğlu, “Geçmişte de benzer tutum içine girmişlerdi. İzledikleri politika sonucu düşen fiyat bedelini hem kendileri, hem de halk ödedi. Aynı şeyi yapıyorlar. Geçmişte süt fiyatı düşünce, üretici hayvanlarını kestirme yoluna gitmişti. Bunun sonucu çok ağır oldu” dedi.
Yemde artış var
Geçen yıl 70-80 kuruş olan süt fiyatının 55-60 kuruşa düştüğünü belirten Tokoğlu, buna karşın yemin arttığına dikkat çekti, “Normal şartlarda bir litre sütle 1,5 kilo yem alınması gerekiyor. Ama biz bir litre sütle 800 gram yem alıyoruz. Arada büyük fark var” diye konuştu.
Okullar kurtarıyor
Tire Süt Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, çok kötü dönem yaşandığını belirterek, “Üretici perişan, ortalık yangın yeri, zararımız büyük. Tarım Bakanlığı’nın destekleriyle üretim arttı ama tüketim düştü. Türkiye’de herkes günde yarım litre süt içse sorun kalmayacak. Süt tüketimini artırmalıyız” dedi.
İzmir’de üreticiyi okul sütü projesinin kurtardığını vurgulayan Eskiyörük, Büyükşehir Belediyesi’nin her gün 165 okulda süt dağıttığını, 50 okuldan daha istek geldiği için planlama yapıldığınıdan ikinci dönem dağıtımın henüz başlamadığını belirterek, şunları söyledi:
Kılıçdaroğlu’na rica
“Büyükşehir Belediyesi, ikinci dönem okullara 40 ton süt dağıtacak. Bu uygulama üreticiye nefes aldırıyor. Bergama ve Seferihisar belediyeleri de okul sütüne geçti. Tüm belediyeler bunu yapmalı. Cumartesi günü CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Ödemiş’teki mitingine katılıp başkanlara teşekkür edeceğiz ve bu projeyi tüm belediyelerin sahiplenmesini isteyeceğiz” dedi.