Güncelleme Tarihi:
Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, yaş sebze ve meyvelerin güneş enerjili kurutma sistemlerinin tanıtım etkinliğini Alaşehir İlçesi Yeşilyurt Mahallesi'nde gerçekleştirdi. Üzüm ve domates gibi sebze ve meyvelerin kurutma süresini kısaltmak, kalite ve hijyen koşullarını iyileştirmek amacıyla geliştirilen kurutma sisteminin tanıtım ve demonstrasyon çalışmasına Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, Alaşehir Kaymakamı Osman Bilgin, Alaşehir Belediye Başkanı Gökhan Karaçoban, Alaşehir Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Seyhan,Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdür Vekili Mustafa Sacit İnan, Alaşehir, Akhisar, Gölmarmara, Kula, Salihli, Sarıgöl İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürleri, Alaşehir Ticaret Borsası ve Ziraat Odasının temsilcileri, teknik personeller ile çok sayıda üretici katıldı.
Türkiye'nin çok çeşitli iklim kuşakları ve ürünleri ile dünyanın nadir ülkelerinden biri olduğuna vurgu yapan kurutma sisteminin kurucusu Prof. Dr. Gazanfer Harzadın, hijyen şartlarının uygun olmaması ve aflotoksin sorunlarının çözülmemesinin ürünlerin satış değerini düşürdüğünü kaydetti. İhracatı yapılan kurutulmuş ürün miktarının 550 bin ton olduğunu açıklayan Harzadın, "Ülkemizde 55 milyon ton meyve sebze üretilmekte ve bunun 15 milyon tonu kurutulup dayanıklı hale getirilmediği için atılmaktadır. Bu rakam konunun aciliyetini göstermektedir. Kurutmada hava sıcaklığı, hava nisbi nemi ve hava hızı önemlidir. Bunların sağlanmasında enerjiye ihtiyacımız bulunuyor. Ülkemizde bu iş için fiyat bakımından en uygun enerji jeotermal ve güneş enerjisidir. Bu bakımdan çok şanslı ülkelerden biri olduğumuzu söylemek mümkündür. Ancak bu enerjilerin söz konusu ürünlerin kurutulmasında uygulamaya konulması için yapılan çalışmalar yok denecek kadar azdır. Bu konuda çalışma ve uygulama yapmak, çalışmaların sürekliliğini sağlamak bakımından en uygun il Manisa'dır" dedi.
SAĞLIK VE HİJYEN
Kurutulmuş ürünlerde hijyenik koşulların sağlanması, açık sergi yerine atmosferik koşullardan etkilenmeyen kurutma sistemlerinin kullanımının yaygınlaştırılması gerektiğini ifade eden İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hasan Çebi, "İlimizde sebze ve meyveler yaygın olarak güneşte kurutuluyor. Ancak bu yöntemde kurutma işleminin dış atmosferik etkilere açık olması ve ayrıca ürüne yabancı madde karışması gibi bir takım olumsuzluklar bulunuyor. Bu sebeple ilimizin sahip olduğu güneş ve jeotermal enerji kaynaklarından yararlanarak enerjinin etkin kullanıldığı kurutma sistemlerini öne çıkarmamız gerekiyor. Yaş meyve ve sebzelerin kurutularak değerlendirilmesi ülke ekonomimize çok büyük katkılar sağlamaktadır. Üreticilerimizin ürün kayıplarını ortadan kaldıracak bu projeye nasıl katkı verebileceğimizin araştırması içerisine girdik. Bu anlamda ilk olarak da Alaşehir İlçemizin Yeşilyurt Mahallesi'ndeki Bağcılık Araştırma Enstitüsü bahçesine deneme amaçlı olarak bu kurutma sisteminin kurulumunu gerçekleştirdik. İl Müdürlüğü olarak bu gibi kurutma işlemlerinin sağlıklı ve hijyenik ortamlarda olması noktasında çalışmalarımız artarak devam edecek" diye konuştu.
OSB KURMAK HEDEFLENİYOR
Türkiye'de eski yöntemlerle tozlu kumlu ortamlarda üzüm kurutması işleminin gerçekleştiğini vurgulayan ve kurutulmuş üzümde tozun kumun ayrıştırılamadığını kaydeden Manisa Valisi Erdoğan Bektaş da, güneş enerjisinin önemli bir kaynak olduğuna dikkat çekerek, "Alaşehir ve Salihli'de toplam 7 bin dekar büyüklüğünde iki büyük arazi tespit ettik. Eğer başarabilirsek hem jeotermal enerjiye dayalı seralar hem de jeotermal enerjiye dayalı meyve ve sebze kurutma tesislerinin yer alacağı birer organize sanayi bölgeleri kurmayı hedefliyoruz. Bizler nitelikli ürünler üreterek gelirimizi artırmak zorundayız. Bu sayede refah düzeyimiz daha da artacak" diye konuştu.