Süper ekipten süper proje

Güncelleme Tarihi:

Süper ekipten süper proje
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2010 00:00

Türkiye’de kalp nakli denilince akla gelen ilk merkez olan Ege Üniversitesi Hastanesi, süper projeye imza atıyor. Hedef, yurtdışında 60 bin dolar olan yapay kalbi yapmak.

Haberin Devamı

Bağış organ çıktığında tatil, gece yarısı, sabaha karşı da olsa sıcak yataklarından kalkıp hastaneye koşan ve umutsuz hastalara yeni yaşam kapıları açan Ege Üniversitesi Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Kliniği’nde bugüne kadar 142 kalp nakli gerçekleştirildi. 30 Ocak 1998’de başlatılan, ilk yıllarda bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar az olan kalp nakillerini bağışlar arttıkça çoğaltan Prof. Dr. Özbaran başkanlığındaki ekip “Yeter ki organ bağışı olsun, biz her an nakil yapmak için hazırız” diyor. Yetersiz organ bağışı yüzünden, bekleme listelerinin “ölüm listeleri”ne dönüşmemesi için halk arasında yapay kalp olarak tanımlanan kalp destek cihazı uygulamasını başlatan ve bu uygulamada ciddi yol alan ekip, bu kez biyomedikal alanında hedef koydu.
50 hasta bekliyor
Kalp pompası da denilen kalp destek cihazını “made in Turkey” yapabilmek için yoğun bir çaba içinde olduklarını belirten Prof. Dr. Özbaran, “Bununla ilgili projemiz var. Bunu ülkemizde üretebiliriz” diyerek şöyle konuştu: “Bekleme listemizde 50 hastamız var. Bunların 10’una kalp destek cihazı taktık. Cihaz takıp ardından kalp nakli yaptığımız 15 hastamız var, hepsinin durumu da iyi. Köprüleme dediğimiz bu yöntemle hastalarımızın kalp bulununcaya kadar hayatta kalmasını sağlıyoruz. 8 yıl önce ülkemizde kalp nakli bir tedavi yöntemi değildi. Hasta talep ettiğinde hükümet bu tedavi için hastaları yurtdışına göndermek zorundaydı. Ve çok maliyetliydi, hasta başına 300 bin dolar gibi bir para ödeniyordu.”
Üç nakil birden
Bir gece üç kalp nakli birden yaptıklarını söyleyen Prof. Dr. Özbaran, “Bu hastalardan biri Almanya’da kalp destek cihazı takılmış bir hastaydı. Cihaz takıldıktan 8 ay sonra bu hastaya kalp taktık. Bu kalp destek cihazı başka bir ülkede, kalp nakli ise başka ülkede gerçekleşen dünyadaki ilk vakaydı. Bu hastanın kalp nakli Türkiye’de gerçekleşince, sadece cihaz parası verilmiş oldu, emek, cerrahi, klinik kısmı yani yaklaşık 200 bin doların Türkiye’de kalmasını sağladık, onu ülkemize kazandırdık. Şimdi yapmak istediğimiz bir tür kendin pişir, kendin ye. İşin yüzde 50’sini hallettik. Eskiden Türkiye’de bunu yapabilen klinik yoktu. Kalp nakli yapıyor, ortalama 60 bin dolar maliyetli kalp destek cihazı takıyoruz. Şimdi kendi kalp pompamızı kendimiz üretmek istiyoruz. Bunu yapabilecek güçteyiz, deneyimimiz, birikimimiz var. Türkiye ümit vadeden 20 ülke içinde. Hızla gelişen büyüyen ülkeyiz, çok parlak bir nüfusumuz var. Türkiye tıpta da yükseliyor. Bu konuda yoğun çabamız var” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!