Sualtına disiplin

Güncelleme Tarihi:

Sualtına disiplin
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2001 00:00


Yaşar ANTER
Haberin Devamı

BODRUM Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdürü Oğuz Alpözen'in başkanlığında oluşturulan Teknik Kurul, sualtı hazineleri ve dalışa yasak bölgelerin tespit edilip, korunmasını sağlayacak. Alpözen, ‘‘Deniz altındaki tarihin yağmalanmasına izin vermeyeceğiz’’ dedi.

DENİZLERİN altındaki tarihi değerlerin korunması için Bodrum'da atak başlatıldı. Türkiye'nin tüm kıyılarında 103, Ege kıyılarında 28 batık belirlendiğine dikkat çeken Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdürü Oğuz Alpözen, ‘‘Deniz altındaki tarihi koruma altına alacağız’’ dedi.

KÜLTÜR Bakanlığı'nın, sualtı hazineleri ve dalışa yasak bölgelerin tespit edilmesi isteği üzerine Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'nde toplantı yapıldı. Toplantıya arkeologlar, Sualtı Araştırma Enstitüsü Yetkilisi Arkeolog Tufan Turanlı, Sualtı Teknolojik Araştırmalar Derneği (SUTA) Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Ayral, Sahil Güvenlik Bot Komutanları Engin Şiperler ile Avni Cındık katıldı.

TÜRKİYE kıyılarındaki batık ve sualtı hazinelerinin her geçen gün tarih hırsızları ve troller tarafından zarara uğratıldığını belirten Bodrum Müze Müdürü Oğuz Alpözen, kesin haritaların çıkarılması gerektiğini söyledi. Alpözen, ‘‘1989-2001 yılları arasındaki dalışlarda belirlediğimiz batıkları ve sualtı hazinelerini daha bilinçli korumayı amaçlıyoruz’’ dedi.

ALPÖZEN başkanlığında oluşturulan teknik kurulda müzede görevli 4 arkeologla Sualtı Araştırma Enstitüsü (INA), sualtı arkeologu Tufan Turanlı, SUTA Üyesi Erkan Ayral yer aldı.

Teknik Kurul önerileri

Dalışa Yasak Bölge ilan edilen Datça Yarımadası'nın doğusundaki İnceburun ve batısındaki Mersincik Mevkii arası, Mazı ve Akyarlar ile Yalıkavak arasındaki bölge kontrol edilebilir hale getirilmeli.

Yassıada batığı müze arkeologları denetiminde turistik dalışlara açılmalı.

Trolle balık avlayan büyük balıkçı teknelerinin batık hazinelere zarar vermesi nedeniyle denizde oluşturulacak güvenlik şeridine bu teknelerin girmesini yasaklanmalı.

Batıkların büyük bir bölümü kıyılardan 50-100 metre uzaklıkta olması nedeniyle sahilden 200 metrenin üzerinde serbest dalışa izin verilmeli.

Kültür Bakanlığı tarafından kabul edilecek dalış yasağı bulunan bölge haritaları Sahil Güvenlik, Liman Başkanlıkları ve Dalış Kulüpleri'ne dağıtılmalı.

Bilinen batıkların envanteri çıkarılıp, fotoğraf ve video kayıtlarla arşivlenmeli.

Bu kararların yasallaştırılması için son toplantının 31 Ocak 2001 tarihinde yapılmasına karar verildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!