Sualtı turizmi yasağa takıldı

Güncelleme Tarihi:

Sualtı turizmi yasağa takıldı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 2000 00:00

Haberin Devamı

Ege’nin mavi sularını kucaklamak isteyen dalış tutkunları, yasakların fazla olmasından dolayı bölgeyi tercih etmiyor.

ENGİN derinliklerin mavi büyüsünü yaşamak isteyenlerin ilk tercihi Ege Bölgesi. Gerek tarihi özellikleri, gerek doğal güzelliğiyle turistlerin gözdesi olan Çanakkale'den Marmaris'e uzanan kıyı şeridi, mavi derinlikleri tanımak isteyenlere keşfedecekleri bitmez tükenmez gizemler sunuyor.

İzin belgesi şart

BATIKLARI ve denizaltı güzellikleriyle ünlü Ege Denizi, dalış turizmiyle ünlenmekle birlikte sıkı koruma altında. Suların büyük bölümünde dalış yasağı olmasının sıkıntı yaratırken, yasak kapsamı dışında dalmak isteyenlerin de Turizm İl Müdürlüğü'nden izin belgesi alması gerekiyor.

Denetim Sahil Güvenlik'te

KONTROLÜ Sahil Güvenlik Ege Deniz Bölge Komutanlığı üstleniyor. Turizm İl Müdürlüğü'nden izin belgesi aldıktan sonra Sahil Güvenlik Komutanlığı'na bilgi veriliyor. Yaz sezonuna girerken, özellikle ülkemize dalış yapmak üzere gelen turistlerin izin belgesi almasının şart olduğu bildirildi.

Sualtı kaçakçılığı yok

ASKERİ bölge ve batıkların bulunduğu sularda dalışın yasak olduğunun altını çizen Ege Deniz Bölge Komutanı Dnz. Kur. Kıdemli Albay Osman Dedeoğlu, ‘‘Bugüne kadar sualtı kaçakçılık olayıyla karşılaşmadık. Özellikle turistlerin izin belgelerini kontrol ediyoruz'' dedi.

Sualtı turizmi yasağa takıldı

EGE Denizi sualtı güzellikleriyle dikkat çektiğini belirten Ege Seyahat Acentaları Derneği Başkanı Alex Baltazzi, yasak kapsamının geniş olması nedeniyle sualtı turizminden yeterli payın alamadığını söyledi. Dalışa serbest bölgelerin sayısının çok az olduğunu kaydeden Baltazzi, ‘‘Örneğin Çeşme gibi hem yabancı turistlerin hem de yerli turistin yoğun olarak geldiği bölgede dalışa açık sadece iki yer var. Dalışa yasak yerlerin çok fazla oluşu büyük handikap yaratıyor. Biz denizlerimizden yararlanmasını bilmiyoruz. Özellikle askeri bölgelerde uygulanan yasaklar çok fazla alan işgal ediyor. Tarihi ve doğal nedenlerle dalış yasağı olması normal, ancak dalışa kapalı bölgeler bir daha gözden geçirilmeli. Bu kadar abartılmış yasaklar bölgemizi ciddi bir turizm gelirinden mahrum bırakıyor'' diye konuştu.

Dalış kartı için kurslar

MAVİ suların derinliklerini keşfetmek isteyenlerin öncelikle Sualtı Sporları Cankurtarma ve Su Kayağı Federasyonu'nca verilmiş dalış kartına sahip olması gerekiyor. Son yıllarda kıyı şeridindeki pek çok yerde kursların sayısı giderek artıyor. Özellikle Bodrum, Marmaris, Çeşme gibi bölgelerde 1 veya 1.5 ay süren bu kurslara katılarak dalış kartı alabilirsiniz. Diğer yandan otellerin çoğunda aletli dalış kursları var. Hem tatil yapıp, hem de dalış kursuna katılma şansını da bulunuyor. Bu kursların sonunda genellikle tüm dünyada geçerli olan PADI veya CMAS sertifikası veriliyor. Kursların fiyatı ise 120 milyon lira civarında. Bu arada aletli dalış yapmak isteyenlerde özellikle kalp, damar ve akciğer hastalığının bulunmaması gerekiyor.

Aletli dalış pahalı

SERTİFİKAYI aldıktan sonra iş dalış için gerekli ekipmanları sağlamaya geliyor. Aletli (Scuba) dalış için tüp, can yeleği, sualtı feneri, maske, palet, şnorkel, dalgıç bıçağı, ağırlık kemeri, derinlik göstergesi, patik, eldiven, dalış elbisesi, regülatöre ihtiyaç var. Bu ekipmanların toplam fiyatı ise 800 milyon liraya yaklaşıyor. Pahalı bir spor dalı olmasının yanı sıra özellikle yaz sezonunda otellerin çoğunda scuba dalış imkanı var. Veya düzenlenen turlara katılarak da Ege'nin mavi sularına dalma şansını yakalayabilirsiniz.

Aletli dalışa kapalı bölgeler

1- Çanakkale Boğazı çıkışı - Kumkale ile Baba Burnu arası

Edremit Körfezi -

2- Sivrici Burnu ile Kadırga Burnu arası

3- Ayvalık - Maden ve Küçükmaden Adası çevresi

4- Çandarlı Körfezi - Maltepe Burun ile Foça Burnu arası

5- İzmir Körfezi -

Urla Limanı

6- Çeşme - Karaburun Feneri ile Doğanbey Burnu arası

7- Didim - Tekağaç Burnu ile Bodrum Akyarlar Kocaburun arası

8- Gökova Körfezi - Yeniçiflik çevresi

9- Gökova Körfezi - Karaburun ile Akbük Burnu arası

10- Gökova Körfezi - Çamlı Limanı kuzeydoğu çıkışı ile İnceburun çevresi

11- Gökova Körfezi - Körmen Limanı kuzeydoğusu ile İncebirin çevresi

12- Gökova Körfezi -Mersinci Limanı kuzey çıkışı ile Datça İnceburun arası

13- Hisarönü Körfezi - Datça Tapancaada ile Datça Karabük Burnu arası

14- Hisarönü Körfezi - Bencik Limanı giriş ile Marmaris Kadırga Burnu arası

15- Marmaris Kumlubükü - Asarcık Burnu çevresi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!