Mustafa SARIİPEK - Süleyman İLTER / KÖYCEĞİZ, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2007 20:11
Dalaman Çayı’nın Köyceğiz sınırları içinde kalan kesiminde yaklaşık 20 yıldır yapılan rafting susuzluk nedeniyle teklemeye başladı. Çayda sadece pazartesi, çarşamba ve cuma günleri rafting yapılabilecek, diğer dört gün Bereket Barajı’ndan su verilemeyecek.
Karar Köyceğiz Kaymakamlığı’nda rafting şirketi temsilcileri, sulama birlikleri ve baraj yetkililerinin hazır bulunduğu toplantıda alındı. Macera tutkunlarının çok beğendiği, Avrupa’nın en zorlu iki etabını da barındıran 12 kilometrelik parkurda raftinge getirilen kısıtlamaya, Bereket Barajı’ndaki su seviyesinin yarı yarıya düşmesinin neden olduğu bildirildi. Akköprü Köyü’nde raftingcilere hizmet veren şirket temsilcisi kara kara düşünmeye başladı.
NE YAPACAĞIMIZI ŞAŞIRDIKMarmaris Papağan Tur sahibi Mehmet Erdem (45) küresel ısınmanın raftingi de vurmak üzere olduğunu belirterek şunları söyledi:"Son yıllarda rafting hava durumuna göre 6 aya yakın sürebiliyor. Bölgemizde 6 şirket hizmet veriyor. Bu sudan günde 350-400 arasında raftingçi yararlanıyor. Parasal olarak yıllık getirisi 700 bin-1 milyon dolar. İlk kesintiden haberimiz olmadığı için sporcular zor durumda kaldı. Durumu yetkililere bildirince çaya su verildi. Bir ay haftada dört gün suyun kesilmesiyle yılda 500 bin dolar civarında kayıp söz konusu. Turist burada sadece rafting yapmıyor, içki içiyor,
yemek yiyor, çekilen fotoğraf ve görüntülerin CD’lerini alıyor. Tur şirketi kazanamadığı taktirde doğal olarak bu bölgede aşçı, garson, temizlikçi, rehber ve şoförlük yaparak hizmet veren köylüler de zarara uğrayacak. Ne yapacağımızı şaşırdık. Başka parkur yok. Turizme büyük sekte vuracak."
ZORUNLU DÜZENLEMEá Bereket Enerji Üretim A.Ş. Dalaman Hidroelektrik Santralleri İşletme Şefi Mehmet Büyükkılıç barajdaki su seviyesinin kuraklık nedeniyle düştüğünü, bu nedenle düzenlemeye gitmek zorunda kaldıklarını belirterek şunları söyledi: "Rafting için 3 saat 25 dakika boyunca çaya saniyede 12 metreküp su gönderiyoruz. Sulama için ise bunun yarısını veriyoruz. 12 metreküpün altında su göndersek botlar nehrin dibindeki taşlara çarpar, tehlike yaratır. Her 3 saat 25 dakikalık su verişimizde baraj seviyesi bir metre düşüyor."
BÖLGENİN SİGORTASIáBereket Barajı Elektrik Teknisyeni Hüseyin Yıldız (30) da geçen yıla oranla barajdaki su miktarının yarı yarıya düştüğüne dikkat çekti. Yıldız, "Bu baraj aslında bölgenin özellikle de raftingçilerin sigortası. Çünkü enerji üretmek için tuttuğumuz su sürekli aksa zaten ortada rafting kalmaz. Biz belli zamanlarda su vererek rafting yapılmasını sağlıyoruz. Bunu yapmasak 10 gün içinde su da rafting de biter" dedi.