Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2007 20:37
Üniversitelerde eğitim dönemi sona ererken bazı öğrencilerin "öğrencilikleri" bir müddet daha devam edecek. Ancak devam edecek olan eğitimlerinin bir gereği olarak bir bölümü staj yapacaklar yani ilgili iş ve işyerlerinde "çalışacaklar"... Şu sıralar bize, üniversite öğrencisi olup yaz tatilinde staj yapacak olanların sigortalı olup olmayacakları sıkça soruluyor..
Her çalışan öğrenci stajyer midir?Gördükleri eğitimin gereği olarak uygulamalı öğrenim yapmaları zorunlu bulunan öğrencilere "stajyer öğrenci" denilmekte. Bir öğrencinin stajyer sayılabilmesi için eğitim yaptığı üniversitenin statüsünde mecburi staj şartı bulunması ve yükseköğretim kurumu tarafından bir işyerine pratik eğitimini yapmak üzere belirli bir süre gönderilmesi gerekmektedir. Öte yandan, eğitim-öğretim programının özelliklerine göre öğrencilerin edindiği bilgileri uygulama alanına aktarmasını sağlamak üzere üniversitelere bağlı fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokulu öğrencilerine staj zorunluluğu getirilebilmektedir. Fakülte, yüksekokul, meslek yüksekokulu gibi veya burs gibi yardımlarla eğitim imkanı sağlayan resmi veya özel müesseselerin yönetmelikleri veya burs şartları gereğince işyerlerinde mecburi staja tabi tutulan öğrencilerin yanı sıra milletlerarası teknik stajyer öğrenci mübadelesi esasları gereğince Türkiye’ye gelen yabancı uyruklu öğrenciler de bulunmaktadır.
Stajyer öğrenciler sigortalı mı?Staj; fakülte, yüksekokul veya meslek yüksekokulu yönetim kurulunun uygunluğunu kabul ettiği resmi veya özel sektör kuruluşlarında yapılmaktadır. Staj, nihayetinde bir işyerinde fiilen çalışma olarak karşımıza çıkmaktadır.Stajyer öğrenciler bu stajları süresince bir ücret almış olsalar bile, işyerlerindeki çalışmaları serbest irade beyanı ile değil, ilgili eğitim kurumlarının statülerinden doğan bir zorunluluğa dayanması dolayısıyla, hizmet akdi ile bağlılık bahis konusu olamayacağından sigortalı sayılmayacaklardır. Ancak, zorunlu staj süresinin aşılmasına rağmen çalışma ilişkisi devam ederse zorunlu sigortalılık doğacaktır.
Eksiklik ya da bir eleştiriá Bize göre, stajyer üniversite öğrencilerinin en azından kısa vadeli sigorta kollarına tabi tutulmamaları önemli bir eksiklik. Kimi yüksekokulların staj yönetmeliklerinde, staj sırasında bir kaza olduğu vakit "öğrencinin ailesine derhal
haber verileceği" yönlü komik sayılabilecek düzenlemeler var. Oysa böylesi bir durumda SGK devreye girmeli ve sosyal koruma sağlayabilmelidir. Esasen, bu amaca yaklaşılmıştı da. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun uygulanması Anayasa Mahkemesi kararı sonucu 1 Ocak 2008’e ertelenmeseydi, yüksek öğrenimleri sırasında zorunlu staja tabi tutulan öğrenciler hakkında iş kazası ve meslek hastalığı sigortası uygulanacaktı.
Öğrenci kendi üniversitesinde çalışıyor iseá
Üniversite öğrencisinin stajı için bir işyerinde çalışması ile kendi üniversitesinde eğitim dönemi içerisinde kısmi çalışmasını da birbirine karıştırmamak gerekmektedir. Bunlar stajyer değildirler. Gerçekten de, üniversitelerinde kısmi zamanlı çalışan öğrenciler sigortalı sayılmakta ve haklarında da sadece iş kazası ve meslek hastalığı sigortası hükümleri uygulanmaktadır. Dolayısıyla, diyelim üniversite kütüphanesinde çalışan öğrenciyi idare sigortalı olarak SGK’ya bildirecek ve adına da iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primi ödeyecektir.