Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE Kalkınma Vakfı’nın (TKV) öncülüğünde 1970’li yılların başında Tarsun’un Namrun Yaylası’nda yoksul beş çiftçi ailesiyle başlatılan, yıllar geçtikçe güçlenen, Türkiye’nin en büyük beyaz et üreticisi olan Köy-Tür’ün son kalesi olarak gösterilen İzmir’in Torbalı ilçesindeki tesislerinde üretim durdu. İşçiler tazminatlarını alamadan işten çıkarıldı.
Önce kuş gribi
TKV’nin kalkınmaya yönelik faaliyetlerinin sonucu olarak o rtaya çıkan ve Türkiye’nin 12 ilinde kurulan Köy-Tür tesislerinin sonuncusu İzmir’in Torbalı ilçesindeki Köy-Tür Ege Entegre Tavukçuluk A.Ş.’de 7 aydır üretim yapılmıyor. Önce kuş gribinden olumsuz etkilenen, son yıkıcı darbeyi ekonomik krizin etkisiyle alan İzmir’deki tesislerde üretime son verildiği belirtildi. Tesisler adeta çürümeye terk edildi. Daha önce de faaliyetleri sona eren diğer illerdeki tesislerin sonuncusu olan ve Köy-Tür’ün son kalesi olarak gösterilen Ege Entegre Tavukçuluk’un, Torbalı ilçesi, Oğlananası, Pancar, Ayrancılar beldeleri, Kemalpaşa, Menemen ilçeleri ile Manisa’nın Saruhanlı ilçesi Çobanhisar Köyü’ndeki tesislerde de üretim durdu. Yaklaşık bin kişi işsiz kaldı. İşçiler, krizin yanısıra yanlış yönetim sonucunda Ege Entegre Tavukçuluk’da üretimin durduğunu, tazminatlarını, 3 aylık maaşlarını alamadıklarını, mağdur olduklarını ileri sürdü.
Tazminat yok
Tesisleri devralan şirketin yetkilileri, kuş gribinin ardından küresel kriz nedeniyle üretime son verdiklerini belirtirken, işçiler krizin bahane edildiğini, şirketin kontrolünü ele geçiren Dabak Şirketler Grubu’nun kendi firmalarını alacaklandırarak, Köy-Tür’ün içini boşalttığını iddia etti.
Yönetim hataları
Köy-Tür Ege Entegre Mağdurları Sosyal ve Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Nuri Özerten, krizlerden ve devralan yönetimin hataları sonucunda 2008 Eylül ayında üretimin durduğunu söyledi. Köy-Tür Ege Entegre Tavukçuluk’un yüzde 62 hissesini satın alan Dabak Şirketler Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Dabak, işçilerin maaşlarını ödeyemediklerini kabul etti.