Soma'da çocuk yardımı vermemek için bordroda "Sıfır çocuk" skandalı

Güncelleme Tarihi:

Somada çocuk yardımı vermemek için bordroda Sıfır çocuk skandalı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2014 09:34

Manisa’nın Soma İlçesi’nde 301 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasını araştırmak üzere oluşturulan meclis araştırma komisyonu üyesi milletvekilleri, toplantılarının ikinci bölümünde de işçileri dinlemeye devam etti. Toplantı sırasında CHP milletvekili Özgür Özel’in sorusu üzerine şirketin çocuk yardımı vermemek için, işçilerin bordrolarında, çocuk sayısı hanesine ’sıfır’ diye yazdıkları ortaya çıktı. Manisa’nın Soma İlçesi’nde 301 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasını araştırmak üzere oluşturulan meclis araştırma komisyonu üyesi milletvekilleri, toplantılarının ikinci bölümünde de işçileri dinlemeye devam etti. Toplantı sırasında CHP milletvekili Özgür Özel’in sorusu üzerine şirketin çocuk yardımı vermemek için, işçilerin bordrolarında, çocuk sayısı hanesine ’sıfır’ diye yazdıkları ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Meclis Araştırma Komisyonu üyeleri, Rıfat Dağdelen Anadolu Lisesi salonundaki ikinci toplantılarında bu kez 9 işçiyi dinledi. Gerek facianın olduğu, gerekse aynı şirkete ait başka bir madende çalışan işçilerin anlattıklarını milletvekilleri tek tek dinledi, not aldı. İşçilerden T.Ç., "Soma’da, iki ambulans hastaneye doğru gitse herkes bilir ki, madende kaza oldu. Ben de o gün izinliydim ambulans seslerini duyunca madende kaza olduğunu anlayıp aşağıya indim. Sonra da madene gittim. 8 kişilik kurtarma ekibiyle madene girdik. Madene girdik, ulaştığımız yerde 95 işçinin cesedi vardı. İçlerinden bir tanesi elini kaldırdı hemen onu alıp dışarıya çıkardık. Cesetlerin nabızlarını kontrol etmeye vaktimiz yoktu. Onların sıcak mı soğuk mu olduklarına bakıp ona göre kurtarmaya çalıştık" dedi. İşçilerden S.K. ise, "Türkiye’de böyle bir vahşet yaşanmadı. Böyle bir ihmal yok. Şirkette suç diyorlar ama suç bence devlette. Bu kirli ilişkilerin ortaya çıkması için illa 301 işçinin hayatını kaybetmesi mi lazım?" diye konuştu.

Haberin Devamı

Söz alan işçilerden E.Ç., Soma’da daha önce yaşanan kazalar sonrasında komisyon kurulmuş olsaydı kazaların önüne geçilebileceğini dile getirerek, "Bu komisyonlar kurulmadı. Ama denetim mekanizmaları kurulsaydı, harekete geçilseydi, bu kazalar yaşanmazdı. Bu acıları yaşamazdık. Sendika konusunda da bizlerin haklarını savunacak isimler lazım. Burada işçilerin kendilerini savunacak haklar verilmeli. Burada işverenin adamları sendikaya yönetici olarak getiriliyor. İşe başvurduğumuz da, şirket bize vasıflarımızı sormaz. Hangi taşerona bağlı olup olmadığımızı sorar, çünkü ona göre bizlere para verir" dedi.

"İNSANLAR GARİBANLAŞTIRILIP, ÖZEL SEKTÖRE MUHTAÇ EDİLİYOR"

Komisyona konuşan işçilerden S.K., insanların bilinçli olarak garibanlaştırıldığını söyleyerek, "İnsanlar garibanlaştırıldıktan sonra özel sektöre muhtaç hale getiriliyor. Buradan hem ekonomik güç elde ediliyor, hem de siyasi rant alınıyor. Devlet güçlü olsun madenler kamulaştırılsın. Vatandaşına sahip çıksın. Ama özel sektör sahip çıkmaz. 1 milyon ton kömür çıkacak yerde özel sektör, 3.5 milyon ton kömür çıkardı. Ama devlet şirkete sormadı. Sen bu kadar işçiyle bu kadar kömürü nasıl çıkardın diye. Sen işçiye ne yaptın da bu kadar kömür çıktı nasıl çalıştırdın diye sormuyor" dedi. İşçilerden K.Ç. ise, TBMM’deki tüm milletvekillerine görev düştüğünü, madenlerin biran önce kamulaştırılması gerektiğini, aksi halde bu kazaların bitmeyeceğini ifade etti.

Haberin Devamı

İŞÇİLERDEN ALKIŞLI DESTEK

Toplantının soru cevap bölümünde, CHP milletvekili Özgür Özel’in çocuklarla ilgili sorusu üzerine işçiler, şok gerçeği açıkladı. Özel’in sorusuna cevap veren işçilerin anlattıklarına göre, şirketin çocuk yardımı vermemek için, çocukları olan işçilerin bordrolarında, çocuk sayısı hanesine ’sıfır’ diye yazdıkları ortaya çıktı. Milletvekili Özgür Özel’in, bu soruyu sorup bu konunun gündeme gelmesi üzerine salonda bulunan işçilerde alkışla destek verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!