Güncelleme Tarihi:
İzmir ve İstanbul valilikleri, toplumun yarası haline gelen çocukları koruma altına almak için işbirliğine gitti. İzmir'de 600 milyar liralık yatırım yapılacak.
İZMİR'de sayıları günden güne artan sokakta yaşayan çocuklarla ilgili çalışmaları hızlandıran valilik, bu sorunun en yoğun yaşayan İstanbul Valiliği'yle işbirliğine gitti. Mücadelenin fiziki yapılanmasında İstanbul model alınarak, 600 milyarlık yatırım yapılacak.
Özel yatırım projesi
SOSYAL Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Müdürü Nazmi Taşkın'la İstanbul'da inceleme yapan Vali Yardımcısı Turan Eren (yanda), ‘‘İstanbul'daki fiziki yapılanmayı inceledik. Yeni yatırımların işleyişi sağlanarak, İzmir'de sokakta yaşayan ve çalışan çocuk bırakılmayacak’’ dedi.
Ailelerine de hizmet
YATIRIMLARIN tamamlanmasıyla sokakta yaşayan ve çalışan çocuklarla ailelerine her türlü hizmetin verilebileceğini ifade eden Eren, şunları söyledi: ‘‘Sokak çocuklarına madde bağımlılığı tedavisi, barınma, eğitim ve iş olanakları sağlanacak.’’
İşbirliği sağlanıyor
MÜDÜR Eren, ‘‘Çocuklar için yapılan yatırım aşamasında belediyelerle özel sektörün büyük yardımlarını gördük. Personel ve araç gereç konusunda da emniyet, sağlık, milli eğitim, sosyal hizmetler müdürlükleri ve belediyelerce işbirliğiyle sağlanacak’’ diye konuştu.
YATIRIMLARIN İÇERİĞİ
KOORDİNASYON BİRİMİ:
Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi'ndeki Necdet Alpat Çocuk ve Gençlik Merkezi, bina fiziki koşullarının yetersizliği nedeniyle koordinasyon birimine dönüştürülecek. Diğer birimlerle bilgisayar ağı kurulacak binada yönetim ve organizasyon işlemi gerçekleştirilerek, istatistiki veri çalışması yapılacak.
İLK ADIM İSTASYONU:
Şehitler Caddesi'ndeki yatılı İzmir Çocuk Rehabilitasyon Merkezi, İstanbul Ayvansaray Çocuk ve Gençlik Merkezi örneğindeki gibi, ilk adım istasyonuna dönüştürülecek. Merkeze gelen çocuklar, banyoları yaptırılıp, giysileri değiştirilerek, doktor kontrolünden geçirilecek. Hastalık veya madde bağımlılığı tespit edilenler ilgili tedavi kurumuna yönlendirilecek. Burada kurulacak bir çamaşırhane de çocuklara hizmet verecek.
YATILI MERKEZ:
İstanbul'daki Ağaçlı Çocuk ve Gençlik Merkezi model alındı. Yeşilyurt'ta yapılacak 3 katlı binada idari bölüm, yemekhane, 25 yatak kapasiteli yatakhane, mutfak, revir, oyun salonları, etüt odası, iş atölyeleri bulunacak. İlk adım istasyonundan gelen çocuklar düzenli kaydedilerek, çocuklara kişisel ve grup çalışmaları yapılacak. İş atölyeleri aracılığıyla meslek edindirme hizmeti verilecek.
TEDAVİ-REHABİLİTASYON:
Karşıyaka Belediyesi'nin tahsis ettiği 3200 metrakarelik alana 2 yıldır yapımı süren merkez, 3 bloktan oluşacak. Bir bloğu 15 yatak kapasitesi madde bağımlılığı tedavi merkezi olarak kullanılacak. Diğer 2 blok, sokakta çalıştırılan çocuklar ve ailelerine yönelik eğitim ve sosyal hizmet verecek.