Güncelleme Tarihi:
ZEYTİNCİLİK Araştırma Enstitüsü ve Uluslararası Zeytin Konseyi işbirliğinde düzenlenen ‘Türkiye Sofralık Zeytin ve Zeytinyağı Sektörünün Problemleri, Çözüm Önerileri ve 2020 İçin Yeni Stratejiler Toplantıları’ İzmir Ticaret Borsası’nın (İTB) ev sahipliğinde yapıldı. İTB Genel Sekreteri Erçin Güdücü, Türkiye’nin zeytin ağacı bakımından yüzde 12 payla dünya ikincisi olduğunu belirtti. Türkiye’nin sofralık zeytinde son 5 yıl ortalamasına göre dünya üretimden yüzde 15, ihracattan ise yüzde 10 pay aldığını ifade eden Güdücü, “İhracatın yaklaşık yarısı da Almanya ve Irak’a gerçekleştirildi. Ortalama ihraç fiyatımız ise 2013’te tonu bin 664 dolar. Dünya ortalamasının yüzde 24 gerisindeyiz. Bu veriler bize şunu söylüyor. Dünyanın önemli zeytin üreticisi ülkelerinden biri olmamıza rağmen üretim ve ihracat açısından potansiyelimizin gerisindeyiz. Sektörümüzün kendi özelinde ürün arzı, kalite, maliyet ve ticaret konusunda yaşadığı birçok sorunu bulunuyor” dedi.
İLGI HEP ZEYTİNYAĞINA
Sofralık zeytin ve zeytinyağını ikiz kardeşlere benzeten Erçin Güdücü, Türkiye’de 1 milyar dolarlık zeytinyağı, 1.5 milyar dolarlık da sofralık zeytin piyasasının bulunduğunu hatırlattı, şöyle devam etti: “Sofralık zeytin sektörü çok daha büyük piyasa değerine sahip olmasına rağmen çoğu zaman değerlendirmeler zeytinyağı özelinde yapılıyor. Umarım sofralık zeytin sektörü de bundan sonra değerine eş bir ilgiye ve hak ettiği öneme sahip olacak. Bu doğrultuda destekleme priminin sofralık zeytine de verilmesi gerekiyor. Primle desteklenen üreticiler kültürel işlemler ve hasat konusunda çok daha duyarlı olacak. Bu durum miktarın yanı sıra ürün kalitesini de olumlu etkileyecek.”
Çeşit seçimine dikkat
Ürün arzındaki düzensizliğin de önemli bir sorun olduğuna dikkat çeken Erçin Güdücü, verim ve düzenli üretim için çeşit seçiminin çok önemli olduğunu ifade etti. Güdücü, “Ancak seçim yurtiçi ve yurtdışı piyasa talebine göre değil, fidan arzıyla fiyatına göre belirleniyor. Buna çözüm olarak fidancılık politikasında düzenlemeler yapılmalı. Yurtdışı piyasalarda rağbet görecek çeşitlerin de yetiştirilmesi gerekiyor” diye konuştu.