Güncelleme Tarihi:
Uşak’ın Eşme İlçesi’nde köylülere siyanürün zararlarını anlatan bilimadamı gözaltına alındı, üniversite yönetimi de ‘‘izinsiz il dışına çıkmak''tan kınama cezası verdi
EGE Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Yıldıran'ın, Uşak'ın Eşme İlçesi'nde vatandaşlarla yaptığı ‘‘Siyanür'' söyleşisi sonrasında cezalandırılması tartışmaya neden oldu.
Rektörlüğe şikayet
EŞME'de köylülere siyanürlü altın madeninin sakıncalarını anlattığı için 17 Aralık'ta gözaltına alınıp, 9 saat ifade verdikten sonra serbest kalan Doç. Dr. Yıldıran'ın durumu Valilik tarafından EÜ Rektörlüğü'ne bildirildi.
Soruşturma istendi
REKTÖRLÜK, Fen Fakültesi Dekanlığı'na başvurup, Doç. Dr. Yıldıran hakkında gerekli soruşturmanın yapılmasını talep etti. Dekanlığın kurduğu komisyona Doç. Yıldıran, ifade vermedi.
Kınama cezası geldi
FEN Fakültesi Yönetimi, Yıldıran'a, izinsiz il dışına çıktığı için kınama cezası verdi. Yıldıran cezayı, ‘‘Anlamsız, mesnetsiz ve bilim ahlákına aykırı'' bulduğunu belirtti.
Bilimsel çalışması yok
REKTÖR Refet Saygılı ise soruşturmanın yasalar gereği kaçınılmaz olarak yapıldığını söyledi, ‘‘Cezanın siyanürle ilgisi yok'' diye konuştu.
REKTÖR:
Siyanürle ilgisi yok
UŞAK Valisi'nin Doç. Dr. Hüseyin Yıldıran'ın ‘‘Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na'' aykırı hareket ettiğini belirten yazısı üzerine konuyu Fen Fakültesi Dekanlığı'na yorum yapmaksızın bildirdiğini belirten Rektör Prof. Dr. Refet Saygılı, ‘‘Cezayı Fakülte verdi. Bizim müdahalemiz yok. Üstelik cezanın siyanürle ilgisi de yok'' dedi.
Valilik yazısı
SAYGILI, Valiliğin yazısını işleme koymaması halinde suç olacağını da vurguladı, ‘‘Bunu yapmam kaçınılmazdı'' dedi. Bu karara itiraz edilmesi halinde Üniversite Yönetim Kurulu'nda görüşülebileceğini, burada da aynı karar çıkması halinde İdare Mahkemesi'ne dava açılabileceğini hatırlatan Saygılı şunları söyledi: ‘‘Ben bu arkadaşımızın yaptığı çalışmaları istedim. Son 5 yıldan beri bu arkadaşımızın hiçbir bilimsel yayını olmamış. Hangi projeler üzerinde çalıştığına yönelik bilgi de yok. Kendisi yıllık çalışmalarını içeren raporunu da vermemiş''
DOÇENT YILDIRAN:
Beni yıldıramazlar
ARKADAŞI İsmail Durna'nın davetiyle gittiği Eşme'de köylülerle kahvede yaptığı sohbetinde siyanürün zararlarını anlatan Yıldıran, bu maddenin böylesi bir teknolojide kullanılmasının olağanüstü sıkıntı doğuracağını savundu. Doç. Dr. Yıldıran, ‘‘Bu maddenin azı çoğu olmaz. Kimya sanayiinde siyanür hızla terkediliyor. Bergama ve Eşme'de Türkiye'nin altından elde edeceği para 10 milyon doları geçmez. Bu para iki yabancı futbolcunun transfer değeri. Bunun için tartışma yapılması bile anlamsız. Köylülere bunları anlattım. Bana bu konuda kınama değil, üniversiteden çıkarılma verseler yine aynısını söylerim. Ancak, üniversitenin bunca yıllık hocasına (il sınırları dışına çıktın) demesi insani ilişkiler açısından da içime sindiremiyorum. Bana, (Bu köylülerle ilişkin nedir. Konuşma içeriğine yönelik yönetime bilgi verdiniz mi?) gibi sorular da yöneltildi. Kamu yararı açısından bu tür şeyler yol olmasın diye dava açmayı düşünüyorum'' dedi.
Yönetim özür dilemeli
İZMİR Üniversiteleri Öğretim Elemanları Derneği (İZÜNİDER) Başkanı Prof.Dr. Hamza Bulut, siyanürle altın üretmeye karşı çıkan öğretim üyesine soruşturma açılarak disiplin cezası verilmesinin ‘‘düşündürücü'' olduğunu söyledi. Bulut olayı kınarken, ‘‘Yıldıran'ın, bir bilim adamı olarak görevini yerine getirmesinden dolayı cezalandırılmasını, bilimin ve tüm bilim insanlarının cezalandırılması olarak görüyoruz. Kaldı ki, Doç. Dr. Yıldıran'ın siyanürle altın üretme konusundaki görüşleri tümüyle doğrudur. Yüksek Öğretim Kurumları Disiplin Yönetmeliği'nin, doğruların cezalandırılması için kullanılması doğru değildir. Bu nedenle EÜ yönetimi, Doç. Dr. Hüseyin Yıldıran'a verilen disiplin cezasını kaldırmalı ve özür dilemelidir'' dedi.
İki kez atılmış
1964 yılında Ege Üniversitesi'nde göreve başlayan Doç. Dr. Hüseyin Yıldıran, 12 Mart ve 12 Eylül döneminde iki kez üniversiteden atıldı. Yıldıran, 1402'lik öğretim üyeleri arasında yer aldı. 12 Mart'tan sonra 6 yıl, 12 Eylül'den sonra da 9 yıl olmak üzere toplam 15 yıl üniversiteden uzak kalan Yıldıran, Danıştay kararları ile görevine tekrar döndü. Elektrokimya alanında çalışan Doç. Dr. Yıldıran, doktora tezini ‘‘siyanür'' üzerine verdi.