Şişmanlık birçok hastalığın habercisi

Güncelleme Tarihi:

Şişmanlık birçok hastalığın habercisi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2008 00:00

İzmirli diyetisyen Burcu Gökçe, şişmanlığın yaşam kalitesini düşüren birçok sağlık problemini tetiklediğini belirtti.

Kısa sürede, hızlı kilo kaybının vaat edildiği mucize diyetlerin sağlıklı olmadığına dikkat çeken Gökçe, bu diyetlerin metobolizmada bozulmalara ve uzun vadede yeniden kilo almaya sebep olduğunu açıkladı. Psikolojik bozukluklardan, toplumsal uyum sorunlarına, kalp ve damar hastalıklarından deri enfeksiyonlarına çok sayıda rahatsızlığın şişmanlıktan kaynaklandığını belirten Gökçe, "Şişmanlık yalnızca bedensel değil sosyo psikolojik sorunlar da yaratabilir. Araştırmalar şişman insanlarda kanser riskinin de normal kilolulara oranla daha fazla olduğunu ortaya koyuyor" diye konuştu. Gökçe, bel ve çevresinin erkeklerde 102 cm veya daha fazla, kadınlarda da 88 cm veya daha fazla olduğunda, kesin olarak kilo verilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Kolesterolün düşüklüğü de tehlikeli

TAMAMLAYICI tıp ve fizik tedavi uzmanı Dr. Alpaslan Bilen, Aşırı kolesterol düşüklüğünün cinsel yetersizlik, kanser ve panik atağa neden olduğunu söyledi. Vücudun en temel kimyasalının kolesterol olduğunu hatırlatan Bilen, "Son yıllarda gelişen ve bilgisizlikten kaynaklanan 'Kolesterol kötüdür' anlayışı yanlıştır. Vücuttaki tüm cinsel hormonlar ve bağışıklık sistemiyle ilgili doğal korunma refleksleri, kolesterolden kaynaklanır. Bu yüzden aşırı kolesterol düşüklüğünde, cinsel isteksizlikten, kansere çeşitli rahatsızlıklarla karşılaşma ihtimali vardır" uyarısında bulundu. Dr. Bilen, aşırı kolesterol düşüklüğünde bozulan beyin kimyasının ruhsal kökenli hastalıklara da sebep olduğunu sözlerine ekledi.

Böbrek naklinde Kent başarısı

KENT Hastanesi'nin başlattığı, böbrek nakli operasyonları için sosyal güvencesi olanlardan fark ücreti almama uygulaması olumlu sonuç verdi. Hastanenin böbrek naklinde, 2007 yılında özel hastaneler arasında birinci, tüm hastaneler içinde ise dördüncü olduğu bildirildi. Hastane Genel Müdürü Dr. Ruşen Yıldırım, "Nakil için bize başvuranları aynı gün hastanemize yatırıyoruz. Tüm gerekli testleri 3 gün içinde yaparak operasyona alıyoruz ve nakilden sonra ortalama bir hafta yatış süresinden sonra taburcu ediyoruz. Böylece hastalar ve organ verecek yakınları, herhangi bir ücret ödemeden 5 yıldızlı otel konforunda, kaliteli sağlık hizmeti alma şansı yakalıyor" dedi.

Şişmanlar ile zayıfların vücut sistemleri farklı

ENDOKRİNİLOJİ ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Taylan Kabalak, şişman kişilerin beyin ve sindirim sistemlerinin, zayıf ve ideal kilolulara göre daha farklı işlediğine dikkat çekerek, "Şişmanların beslenme merkezi, açlık hissi ağırlıklıdır, tokluk hissi gecikmiş ve etkisizleşmiştir; merkez, vücuttan gelen beslenme uyarılarına aşırı cevap vermektedir. Oysa zayıf ve ideal kilosu olanlarda beslenme sırasında tokluk hissi uyanır. Sindirim sistemi açısından baktığımızda da şişmanlarda midenin genişlemiş olduğu görülür" diye konuştu. Şişmanlıkla mücadelede egzersizin gerekli olduğunu ancak tek başına yeterli olamayacağını belirten Kabalak, "Egzersiz yapmak, öğünleri küçültmek ve sık öğünlerle beslenmek elbette önemli. Ancak bunların tek başına yeterli olamayacağı durumlarda ilaç tedavisi de önerilebilir. Çünkü belli seviyenin üstündeki şişmanlıkta, tokluk merkezinin uyarılmasını sağlamak şart olabilir" dedi.

Yaş grubuna göre kimler şişmandır?

Şişmanlığın tanımlanmasında en sık kullanılan yöntem; ağırlık ve boy uzunluğuna dayanan Beden Kitle Endeksi (BKI). Ağırlığın, boy uzunluğunun karesine bölünmesiyle elde edilen sayı, şişmanlığınızın boyutuyla ilgili bilgi veriyor.

Sobalarda karbonmonoksit  zehirlenmelerine dikkat edilmeli

ACİL Tıp Uzmanı Dr. Gürkan Ersoy, soba zehirlenmelerine karşı uyarılarda bulunarak kış aylarında bu tür vakaların artış gösterdiğine dikkat çekti. Hafif baş ağrısı, baş dönmesi, yorgunluk, bulantı, kulak çınlaması gibi belirtilerle kendini gösteren zehirlenmelerde, ilk olarak hastanın bulunduğu ortamdan uzaklaştırılması gerektiğini belirten Ersoy, "Özellikle aynı ailede birden fazla kişide ve aynı anda başlayan belirtiler ciddiye alınmalı. Hemen en yakın sağlık ocağına müracaat edilmeli ve kişi zehirlenme şüphesi taşıyan mekandan uzak tutulmalı. Şiddetli lodos ve rüzgarın etkili olduğu, ters rüzgarların baca dumanını evimize geri teptiği kış aylarında zehirlenmelere karşı daha da dikkatli olmak gerekiyor" dedi.

Önlemler

Isıtma sistemleri düzenli

olarak kontrol edilmeli

1-Baca temizliğini her yıl yaptırmak ve bacalara rüzgarlı havalarda dumanın geri tepmesini engelleyecek döner başlık veya baca kapağı taktırmak.

2-Kömürlü soba kullanılan evler için kömürü nemden uzak yerlerde saklamak.

3-Şofbenlerin olduğu ortamların hava girdi çıktısı olmasına dikkat etmek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!