Sisam'da feribot krizi

Güncelleme Tarihi:

Sisamda feribot krizi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 20, 2013 11:48

Bir gazete liman vezne sorumlusu Manolis Mavrelos'u gladyatör gibi gösteren fotomontaj yayınladı.

Haberin Devamı


AYDIN'ın Kuşadası İlçesi'nden Yunanistan'ın Sisam Adası'na giden Türk firmasının feribotuna Sisam Adası'nda el konulması nedeniyle yaşanan gerginliğin komşuda turizmi olumsuz etkilediği ortaya çıktı. Ada halkı gerginliğe neden olan yöneticilere tepki gösterirken, bir yerel gazetede liman vezne sorumlusu Manolis Mavrelos'un fotoğrafı montajlanarak gladyatör olarak yayınlandı.

Kuşadası'ndan Yunanıstan'ın Sisam Adası'na geçen 7 Eylül'de sefer düzenleyen Meander Travel'a ait “Kuşadası Ekspres” adlı feribota Yunan makamları tarafından saat 17.00 sıralarında el konuldu. Tur düzenleyen Türk firmasından bilet satış bedelinin yüzde 5'inin Yunan makamlarına ödenmesini isteyen Yunan yetkililerinin feribota el koyması gerginliğe neden oldu. Feribotun üç mürettebatıyla 7 gün tutulması, ilgili yerlerle yapılan girişimlerle sona erdi. Türk feribot bırakıldı ancak yaşanan bu gerginlik adanın en büyük yerleşim yeri olan Samos'taki turizmci ve esnaflar, feribotun bağlanmasının hata olduğunu dile getirni. Yerel basında feribota el konulması karanını veren belediye başkanı ile liman yetkilileri turizmi baltalamakla eleştirdildi. Bir gazete liman vezne sorumlusu Manolis Mavrelos'u gladyatör gibi gösteren fotomontaj yayınladı. Adada Mart ayında yapılacak seçimleri etkileyecek en önemli gelişme olarak gösterilen feribot krizinin ada turizmini yüzde 70 oranında etkilediği öne sürüldü.

Haberin Devamı

MASADA ÇÖZÜLEBİLİRDİ
Kuşadası ile Sisam'ın kardeş kent olduğunu hatırlatan Samos Adası'nın emlak kralı Luis Galanos, “Masada çözülecek bir konuyu tekneyi bağlayarak, iki ülke arasındaki bir sorun haline getirdiler. Madem kardeş kentiz, karşıya telefon eder, “Konuyu çözmek için ne yapabiliriz?” diye sorulabilirdi. Kaldı ki sorunun ne olduğunu adada yaşayan dört kişi dışında kimse bilmiyor. Önümüzde kış sezonu var. Böyle bir talebiniz varsa o zaman gerekeni yaparsınız, turizmin en canlı olduğu dönemde iki ülke arasında kırgınlık ve sorun yarattı. Samos halkının yüzde 80'i bundan olumsuz etkilendi” dedi.

TÜRKLER'E İHTİYACIMIZ VAR
Sisam Belediye Stelios Thanos'a rakip olan Samaras Partisi'nin meclis üyesi ve belediye sekreteri, Türklerin en fazla tercih ettiği Aeolis Hotel'in sahibi Eleseos Mavratzotis, Sisam Adası ve turizminin Türkler'e ihtiyacı olduğunu söyledi. Mavratzotis, “Ada turizminde son yıllarda büyük düşüş var. Eski sezonlardü, turizmi ayakta tutan Türk turistlerdi. Türkler'e ihtiyacımız var, onların gelmemesi turizmi çok etkiliyor. Feribota el konulması iki haftalık turizmi bitirdi. Bu kararı verenler çok yaşlandı. Hitler gibi sabah kalkıp, ‘Ben böyle istiyorum’ demek olmaz. Bir daha seçilemeyeceğini anlayan belediye başkanı bunları yapıyor” diye tepkisini dile getirdi.

Haberin Devamı

HERKES GELİR KAYBINA UĞRADI
Feribotun bağlandığı hafta 80 kişilik iki ayrı İzmir grubunun rezervasyonu olduğunu vurgulayan Taverna Garden'ın sahibi Tanasis Ninos da mekanını Türk ve Yunan bayraklarıyla süsleyip, Türkiye'den gelenlerin verdiği kartları asarak oluşturduğu Türk köşesini gösterdi. Ninos, Türk misafirlerinin ülkelerindeki ekonomik krizde ada esnafına çok destek olduğuna dikkati çekip, “Ama bu olay her şeyi etkiledi” dedi.
Sisam Kent Meclisi Üyesi Stefanos Frantzis de ada halkının bu konuda bilgilendirilmememesi eleştirdi. Frantzis, “Bir Yunan Atasözü vardır, ‘İneği sağmasını bileceksin, öldürmeyeceksin.’ Bu davranışla, hediyelik eşya satıcıları, otel ve restoranlar ile kaefterya sahipleri gelir kaybına uğradı” diye konuştu.

Haberin Devamı

ESNAFIN ZARARI İSTENEN VERGİDEN ÇOK
Sisam'da birden fazla cafe, restoran, eğlence mekanı ile İdeal Bar'ın sahibi Yiannis Papapanagiotou da, “Türk teknesinin hiçbir resmi gerekçe gösterilmeden tutulmasının bir para meselesi olduğuna inanmıyorum. Basit bir hesapla alınmak istenen yüzde 5 verginin bir sezonluk toplamı, tekne krizinin yaşandığı dönemde ada esnafının kaybettiği ve o kazanca göre ödediği vergi kadar değil. Burada yaşayan herkes bunun birkaç kişinin ‘Ben yaptım oldu’ anlayışı olduğunu biliyor. Eskiden İskandinav ülkelerinden turist gelirdi. Türk turistler onlardan çok daha fazla para harcıyor. Bu krizle bizim işlerimiz yarı yarıya düştü. Şehrin bütünü olarak sayarsak, yüzde 70 olumsuz etkiledi” dedi.
Sisam Belediyesi yetkilileri ise konuyla ilgili açıklama yapmak istemedi. Türk feribotuna el konulduğu bir haftalık süre ve sonrasında Sisam'a yolcu götülmemişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!