Güncelleme Tarihi:
Tukaş’ın kalite çıtası yükseldi
GIDA güvenliğini sağlamaya yönelik uyguladığı standartlarla "tüketici dostu" olan Tukaş, "tarladan sofraya gıda güvenliği"nin teminatı olan IS0 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi’ne geçiş yaptı. TSE-EN-ISO 9001:2000 ve TÜV-CERT HACCP kalite güvence sistemleriyle ürünlerini üreten, ayrıca uluslararası gıda platformunda geçerli olan BRC (British Retail Consortium) ve IFS (International Food Standard) belgelerine sahip olduğunu hatırlatan Genel Müdür Ahmet Uysal, "Gıda güvenliği tehlikelerinin tanımlanması ve kontrol önlemlerinin alınması için sistematik ve önleyici bir yaklaşım olması nedeniyle önem kazanan ISO 22000 belgesini alan Tukaş, tüketiciye sunduğu gıda güvenliğinde çıtayı bir adım daha yükseltmiştir" dedi.Avusturya’dan temsilcilikKALİTE, sistem, ürün ve hizmet belgelendirmesi konusunda hizmet veren, TÜV Avusturya’nın Türkiye partneri BBS Avrasya Limited Şirketi, sanayi yatırımları açısından önemli bir potansiyele sahip Ege Bölgesi’nde temsilcilik açma kararı aldı. Bölge temsilcisi Tansel Namlıses, "Hedefimiz, üretilen ürünlerin yurtdışında rekabet etme şansını artırmak" dedi. Orkide ürünleri Asya’da ORKİDE markalı ürünleriyle sıvı yağ sektöründe faaliyet gösteren Küçükbay Yağ Sanayi AŞ, bu yıl 3’üncüsü düzenlenen ’Türkiye-Avrasya Dış Ticaret Köprüsü 2’de (TUSKON) stant açtı. Türk Cumhuriyetler ve Asya’nın önde gelen ülkelerinin süpermarket zincirleriyle önemli görüşmeler yaptıklarını belirten Dış Ticaret Müdürü Ahmet Us, Türkmenistan, Kazakistan ve rusya Federasyonu için özel tanıtım toplantıları düzenlendiğini, Malezya ve Pakistan başta olmak üzere birçok Asya ülkesiyle ihracat bağlantıları yaptıklarını söyledi. Us, "2007 yılını 60 milyon dolar ihracatla kapattık. Bugün 80 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz.Organik meyve üretimiNecip UYANIKGERMENCİK Ziraat Odası, belediyeden kiraladığı arazide sertifikalı, organik Hicaz narı, Japon eriği ve nektarin yetiştirmek için çalışma başlattı. Germencik Ziraat Odası, gelir elde etmek ve ilçede revaçta olan nar ekimi nedeniyle üreticilere örnek teşkil etmesi için çalışma başlattı. Hicaz narı yetiştirilecekBu kapsamda ilk olarak, geçen yıl, belediyeye ait 43 dekarlık arazi, 25 yıllığına kiralandı. Buraya sertifikalı, organik ’Hicaz narı’ yetiştirilmesi için 2 bin 500 fidan dikildi. Ziraat Odası, bununla da yetinmeyerek, ’Japon eriği’ ve ’nektarin’ yetiştirmek üzere bitişikteki yine belediyeye ait 40 dekarlık alanı da kiraladı. Germencik Ziraat Odası Başkanı Ali Arslan, dikilen Hicaz narı fidanlarının çok uyumlu olduğunu, çok hızlı bir gelişme gösterdiklerini söyledi. Arslan, işçiliğini yönetim kurulu üyeleri olarak kendilerinin yaptığı arazinin diğer bölümüne de gelecek yıl içerisinde Japon eriği ve nektarin fidanı dikeceklerini belirterek, "Buralarda hem gelir elde edeceğimiz hem de üreticiye örnek teşkil edecek bir cennet yaratıyoruz. Finans sorunu kalmayacakİki sene içinde ağaçlar meyve vermeye başlayınca, odamızın finans sorunu kalmayacak. Ağaçlar yetiştiğinde tahminimize göre 130-140 ton gibi bir mahsül alabileceğiz. Diğer meyve fidanlarının da ağaca dönüşmesiyle gelirimiz daha da katlanacak" dedi.Termal turizm konusu masadaEGE Ekonomiyi Geliştirme Vakfı (EGEV) ile Ege Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (ESİAD) 2005 yılından bu yana Ege Bölgesi’nin 10 şehrinde düzenlediği Ege Fikir Önderleri Sektörel Etki Analizleri AB Eğitim Seminerleri’nin son konusu termal sağlık turizmi oldu. Denizli Colossae Otel’de düzenlenen seminerde termal turizm tüm yönleriyle tartışmaya açıldı. Daha iyi gelir elde ederizEGEV Başkanı Yılmaz Temizocak, üç yıldır etkinliklere 3 bini aşkın kişinin katıldığını belirterek, AB ile ilgili çalışmaların daha geniş kitlelere yayılmasını amaçladıklarını söyledi. Vali Yavuz Erkmen, Denizli’de turizmin beklenen getiriye ulaşmadığını, Pamukkale ile sınırlı kaldığını belirterek, "Termal sağlık turizmi sayesinde turistlerin konaklama süresini artırarak daha iyi gelir elde edebiliriz. Ortak akıl ve doğru adımlar atarak bunu başarabiliriz ve Denizliyi hak ettiği yerlere getirebiliriz, Bunun için var gücümüzle çalışıyoruz. Hiç bir eksiğimiz kalmayacak" dedi.Uşak nohutuyla Denizli kazandıUŞAK Tarım İl Müdürü Atilla Arslan, Uşak’ta bol miktarda nohut üretildiğini ancak leblebi haline getirilemediğini söyledi. Denizli’nin ise leblebiye dönüştürdüğü nohuttan iyi miktarda para kazandığını kaydeden Arslan, "Nohutu üreten Uşak, parayı kazanan Denizli" dedi. Türkiye’deki leblebilik nohutun yüzde 50’sinin Uşak’ta üretildiğine dikkat çeken Arslan, "İlimizde yıllık 45 bin ton nohut üretimi var. Genel üretimin yüzde 9’u, leblebilik nohut üretiminin ise yüzde 50’sini üretiyoruz. Ancak bugüne kadar yöremizde üretilen nohutu leblebi haline getiremedik. Leblebide gelir katlanacakKomşu ilimiz Denizli, Uşak’tan aldığı nohutları leblebi haline getirip ciddi paralar kazanıyor. Uşak nohuttan yıllık 54 milyon YTL gelir elde ediyor. Tabi bunu nihai ürüne çevirip leblebi haline getirebilirsek bu rakam katlanacaktır. Leblebi üretim tesisi kuracak üreticimize 250 bin YTL’ye kadar hibe kredi desteği sağlayacağız" dedi.