Utku BOLULU / İZMİR, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2008 00:00
İzmir Büyükşehir Belediyesi, barajlardaki su seviyenin azalması nedeniyle, geçen yıl olduğu gibi 2008 yaz ayları için de su tasarruf kampanyası başlattı.
Kampanya’da üzerine boş kovalar asılı ağaç figürünün yeraldığı "Dilek ağacı" ile çocuklara yönelik "Şıp şıp" adı verilen su damlasının macerelarıyla İzmirliler’e tasarruf çağrısı yapılacak. Halkapınar Su Fabrikası’nda gerçekleşen törenle su tasarruf kampanyası başlatıldı. Başkan Aziz Kocaoğlu, Beyaz Balon Anaokulu öğrencileriyle buluştu. Öğrencilere, üzerinde kampanyanın maskotu olacak "Şıp şıp" adlı su damlasının fotoğrafı bulunan oyuncaklar, "Şıp şıp"ın 24 saatini anlatan kitapçık, resim yapmaları için pastel boya dağıtıldı. Kocaoğlu ve İZSU bürokratları çocuklara su fabrikası ve dağıtım şebekesini kontrol eden dijital sistem olan "Scada"yı gösterdi. Çocuklara, dişlerini fırçalarken musluğu açık bırakmamaları, otomobil yıkanırken bir
kova su kullanılması önerildi.
Çocukların önemi
Başkan Kocaoğlu, 2007 yılı gerçekleştirilen kampanya sonunda yüzde 10 tasarruf sağlandığını, bunda da özellikle çocukların payının büyük olduğunu söyledi. Bu nedenle 2008 yılı kampanyasına çocuklara yönelik çalışmalarla başladıklarını dile getiren Kocaoğlu, kampanyada "Su hayattır, koruyalım", "Su değerlidir boşa harcamayalım", sloganlarının kullanılacağını belirtti. Kocaoğlu, "Tahtalı Barajı’nda 160 günlük suyumuz kaldı. Bir yıl önceye göre yüzde 40 gerileme var. Menemen, Sarıkız ve Halkapınar’daki kuyularımızla barajdaki eksiklikleri telafi edeceğiz. Yeni kuyular açılacak. Ufak tefek sıkıntılar dışında, 2008 yaz aylarında genel bir sıkıntı yaşanmayacak" dedi.
BARAJLAR BEKLEMEDE!
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Milli Emlak Müdürlüğü ve Çevre ve Orman Bakanlığı’ndan tahsis alamayan Değirmendere ve Bostanlı Barajı ile, ÇED Raporu olumsuz verilen Çamlı Barajı’nı yapmak istediklerini söyledi. Çamlı Barajı’nın 25 milyon metreküp su kapasitesi olacağını ve 250-300 bin nüfusa hizmet vereceğini belirten Kocaoğlu, "İzmir’in de 1 aylık su ihtiyacını karşılar. Değirmendere 6.5 milyon metreküplük hacmiyle çevresindeki su sorununu çözer. Bostanlı Barajı ise sulama için kullanılacaktı. Müracaatlarımıza karşın tahsis yapılmadı. Çamlı Barajı ÇED’i için yine başvuracağız. Bu barajlar 2008’e zaten yetişmezdi. 2009 veya 2010’da can suyu gibi gelirdi" dedi.
SUSUZ OLMAZ
Çamlı Barajı’nın Gümüldür, Seferihisar, Urla, Çeşme’nin içinde bulunduğu Yarımada için son derece önemli olduğunu belirten Başkan Aziz Kocaoğlu, "Su kaynakları olmazsa Yarımada’da turizm kalkınması sadece hedef olarak kalır" dedi. DSİ’nin 2009 yılında su tutulacak Gördes Barajı’nda toplanacak 120 milyon metreküp suyun yarısını İzmir’e göndermek için isale hattı ve arıtma yapılacağına dikkat çeken Kocaoğlu, bu suyun enerjiyle Belkahve’ye gelecek suyun bir de başka bir hatla Güzelbahçe’ye, oradan da Yarımada’ya aktarılmasından çok Çamlı Barajı’yla bölgede boşa akan sulardan yararlanılmasının daha ekonomik olacağını belirtti.