Güncelleme Tarihi:
Gamze Özge Şaroğlu ile projeyi geliştiren Kofoğlu’nun sergi ve etkinlik orgazinasyonlarını ise İEÜ Medya ve İletişim Bölümü mezunu arkadaşı ve yaşıtı Doruk Yalçıner üstlendi. Sanatın dört duvar arasına sıkışmaması ve herkesin ulaşabilmesi için, “sınırsız ve duvarsız sanat pazaryeri” açan Kofoğlu, dünyada da bir ilke imza attı.
İlk sergiye 400 başvuru
Facebook sayfasında 5 bine yakın takipçisi olan Kofoğlu, sanatçıların da güvenini kazandı. 5 Nisan’da İEÜ’deki uluslararası katılımlı sergiye 400 başvuru geldi, uzmanlar 40 sanatçı seçti. Küratörlüğünü Nail Özlüsoylu’nun yapacağı sergide satılmayan eserler kiralanacak. Bunu İstanbul ve Alanya’daki sergilerle Hollanda Amsterdam’da etkinlikler izleyecek.
Hapsetmek istemiyoruz
Eserin sigortasından kiralama şekline kadar tüm altyapının düşünüldüğünü belirten Kofoğlu, “Dünyada bizden başka sanat eseri kiralayan yok” dedi. Sanatçıların en önemli sorunlarından birinin pazarlama olduğunu dile getiren Kofoğlu, şunları söyledi:
“Eserlerini rahatça sunabilen çok küçük ve şanslı bir kesim var. Galerilerin de yüzde 70’e varan komisyonlarla çalıştığını düşünürsek sanatçı eserleriyle yaşamını devam ettiremiyor. Genç sanatçılar piyasa bulamıyordu. Art Rands bunu kaldırdı. Sanatçının eserlerini dört duvar arasına hapsetmek istemiyoruz. Mümkün olduğunca çok insanla paylaşırken aynı zamanda da kendi sanatıyla hayatını idame ettirebilsin istiyoruz.”
Girişime özel modeller
Değişik iş modelleri geliştirdiklerini belirten Kofoğlu, “Bankalarla görüşüyoruz. Müşteri memnuniyeti için ayırdığı hayat sigortası,
araç kiralama gibi hizmetlere sanat eseri kiralamayı da eklemelerini sağlayacağız” dedi.
Sigortayı özellerle çözdük
Eserin kiralamadaki sigortalamasıyla ilgili hukuki yenilikler gerektiğini, ancak özel şirketler aracılığıyla bu konuyu da çözdüklerini anlatan Kofoğlu, “İnsanlar bir sanat eserine 10 bin, 20 bin dolar vermek istemiyor. Bu noktada kiralama için büyük paralar vermenize gerek kalmazken estetik duygularınızı da tatmin edebiliyorsunuz. Sanat çok daha fazla kişiye ulaşmış oluyor” dedi. Kiralama için uzmanlar eşliğinde özel bir hesaplama yöntemi belirlediklerini ancak rakam açıklayamadıklarını kaydeden Kofoğlu, “Her eserin bir ekspertiz değeri var. Buradan yola çıkarak günlük kiralama bedelini hesaplıyoruz” bilgilerini verdi. “Biz galerici değiliz” diyen Kofoğlu, “Artık internetle birlikte biz de sınırları kaldırdık. Biz sanatçılarla sanatseverleri bir araya getiren bir pazar yeri oluşturduk. Biz satış, sergi, kiralama yapıyoruz” dedi. Tüm sanatseverleri sergiye davet eden Kofoğlu, “Pek çok değerli sanatçı ve iş insanının yanı sıra, yarı finale kadar geldiğim bir girişimcilik yarışmasında tanıdığım Alarko Holding Yönetim Kurulu Üyesi Leyla Alaton’un da katılacağı bilgisini aldık” dedi.