Güncelleme Tarihi:
Ege Denizi’nde hemen her gün, Avrupa’ya gitmek üzere Yunan adalarına geçmek isterken bindikleri lastik botlar veya tekneleri batan, başta suriyeliler olmak üzere birçok ülkeden gelen göçmenlerin yürek sızlatan dramına tanıklık edildiğini belirten CHP Milletvekili Sındır, "Hemen her gün dalgaların savurup kıyıya attığı yüzlerce cansız bedeni yazılı ve görsel basından üzülerek izliyoruz. Bu insanlar yasa dışı yollardan da olsa bir umudun peşinde gidiyorlar. Bunu anlayabiliriz. Ancak bu insanların çaresizliğini, ölümleri pahasına istismar edip can yeleği adı altında boyunlarına ağırlık üretip satanlara kayıtsız kalamayız. Bu can yelekleri nerelerde üretilmekte, satılmaktadır? Bizim ülkemiz yasa kural tanımayan, herkesin kendi kuralının kendisinin koyduğu kabile devleti değil" dedi.
Ölümlerin büyük bölümünün bu insanların denizde kurtulmak için kullandıkları can yelekleri nedeniyle olduğunu ifade eden Sındır, şöyle devam etti:
"Standartlara göre üretilmeyen, son derece kalitesiz ve basit ürünler ’Can yeleği’ diyerek bu insanlara satılıyor. Oysa bu insanların aldıkları can, değil ölüm yeleği. Çaresiz insanlar, gözünü para ve hırs bürümüş, vicdanını ve insanlığını yitirmiş istismarcılara terk edilemez. Belki denizden kaçan insanlara mani olamayız ama işyeri adı altında ölüm yeleği üreten ya da bunları dükkanda, mağazada ya da işportada satanlara karşı önlem alabiliriz. Bunların üretimini ve satışını önleyebiliriz."
Standartlara uygun olmayan, merdiven altı atölyelerde üretilen can yeleklerinin, küçük bir çocuğu bile su üzerinde tutamayacak nitelikte olduğunun facialardan anlaşıldığını belirten Sındır Başbakan Ahmet Davutoğlu’na şu soruları yöneltti:
"Son 5 yılda ülkemiz kıyılarından, Ege Denizi üzerinden Avrupa’ya gitmek için yasadışı yollarla geçiş yaparken yaşamını yitiren kişi sayısı ne kadardır? Bu kişilerin uyruğu nedir?Ülkemizde can yelekleri hangi standartlarda üretilmekte, nerelerde kullanılmakta ve nerelerde satılmaktadır? Can yelekleri için Avrupa Birliği standartları nedir? Bu standartlara ülkemizde uyulmakta mıdır? Can yelekleri hangi kurum ve kuruluşların görev ve sorumluluk alanındadır? Bu kurum ve kuruluşlar mevzuat uygulamak için hangi işlemleri yapmaktadır? Ülkemizde can yeleğinin son beş yılda, yıllar itibari ile üretim ve satış miktarı ne kadardır? Standart dışı can yeleği üretimi, satışı ve kullanımı konusunda denetimler yapılmakta mıdır? Yapılıyorsa son 5 yılda ele geçirilen standart dışı can yeleği miktarı ne kadardır? Bununla ilgili iş ve işlemler nedir? Standart dışı can yeleği üretimi ve satışını yapan kişi ya da işletmeler hakkında yapılan iş ya da işlemler nelerdir? Konuyla ilgili adli mercilere intikal eden vaka sayısı ve soruşturmaya konu kaç kişi vardır? Sahte can yeleği üretimini ve satışını yapanlara karşı caydırıcı ne gibi çalışmalar ya da planlar yapılmaktadır?"