Güncelleme Tarihi:
Sındır, 3 yıllık görev döneminde halkın istediği projelere öncelik verdiğini, 2012 yılında yatırımlara harcanan paranın 110 milyon TL'ye ulaşacağını söyledi. Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır, üç yıllık icraatlarını Evka-4 Şahin Tepesi Restoran'da düzenlediği basın toplantısında anlattı. Sındır 2009 yılından bugüne kadar 60 milyon liralık yatırım yaptıklarını, borçları olmadığını, 2012 yılı sonunda yatırım harcamasının 110 milyon TL'yi bulacağını açıkladı. Seçimlerde yüzde 50 oyla başkan seçildiğini belirten Sındır, “Ciddi bir stratejik plan çalışmasıyla yola çıktık. Biz vizyonumuzu 2023'e endeksledik. Bornova'nın 8500 yıllık tarihi, sanayisi, üniversitesi dünya kenti, marka kent olması için ilkelerimizi ortaya koyduk. Mali anlamda, çok sağlıklı ayağa yere basan ve Türkiye'de gerçekleşme oranı yüzde 80-90'lara varan bütçemiz var” dedi.
HALK PAZARYERİ İSTEDİ, YAPTIK
Belediye olarak sokak arasında pazaryeri bırakmamak için düğmeye bastıklarını belirten Başkan Sındır, “Belediye Başkanı olmadan önce pazaryerlerinin bu kadar önemli olduğunu bilmezdim. Halkımızın en çok isteği proje pazaryeriydi. Biz de buna öncelik verdik. Mevlana ve Doğanlar Mahallesi pazaryerleri tamamlanarak vatandaşların hizmetine sunuldu. Işıkkent, Evka-4 ve Pınarbaşı pazaryerlerinin de temeli atılarak çalışmalar başlatıldı. Merkez pazaryerinde ise kamulaştırma ile ilgili sorunlar biter bitmez çalışmalar başlayacak” dedi.
YATIRIMLAR İKİNCİ BÖLGEYE
Belediye yatırımlarının yüzde 80'i “Bornova'da hizmet alamıyor” diye düşünülen seçim döneminde ikinci bölge olarak bilinen Altındağ, Işıkkent, Çamdibi, Pınarbaşı'na yaptıklarını belirten Sındır, “İçinde açık ve kapalı yarı olimpik yüzme havuzları bulunan Işıkkent Spor Tesisleri açılışını yaptık. Mevlana Toplum ve Bilim Merkezi ile Naldöken Toplum Merkezi de tamamlanarak yurttaşlara hizmet vermeye başladı. Ayrıca, Ege Üniversitesi ile ortaklaşa yürütülen çalışma sonucu, Sağlık Köyü Kompleksi içindeki Özgül Gündüz Halk Sağlığı Binası da açıldı. Türkan Saylan Kadın Konukevi'nin hem inşaatı bitirildi hem de iç tefrişatı tamamlandı” dedi.
ASFALTSIZ MAHALLE BIRAKILMADI
Sındır, yol ve parke taş düzenlemelerine 10 milyon lira harcanarak asfaltsız mahalle bırakmadıklarını söyledi. Sındır “Yeni güzergahlar ve iyileştirme çalışmaları için 94 bin ton asfalt kullandık. Asfalt döktüğü yolların uzunluğu 107 kilometreyi buldu. 2011'de yapılan çalışmalarla mevcut yeşil alanlara 180 bin metrekare daha eklendi. İlçede kişi başına düşen yeşil alan miktarı 7 metrekareyi buldu. Bu yıl Bornova'ya toplamda 23 yeni park çalışması yapıldı. 2011 yılında park sayısı 402'ye çıktı. İlçede parkı olmayan hiçbir mahalle kalmadı.
Bornova Belediyesi'nin, dar gelirli vatandaşlara destek olmak için açtığı giysi bankası ilk ayında 7 bin parça giysi ve ayakkabıyı ücretsiz dağıtarak 4 bin 500 kişinin yüzünü güldürdü. BELGEM dershanesinde bu yıl kapasite yüzde 100'ün üzerinde arttırıldı. Geçen yıl kapılarını 1500 öğrenci kapasitesiyle açan BELGEM bu yıl 500 üniversiteye hazırlık, 1200 SBS'ye (lise) hazırlık öğrencisine dershane hizmeti sunacak” dedi.
BELEDİYE BİNASI İKİNCİ DÖNEME KALDI
Sındır, belediye hizmet binasının büyük bir eksiklik olduğunu, şehir stadını yıkıp yerine hizmet binası yapmak istediklerini söyledi. Sındır, “Yeni stadımızı Doğanlar'a yapacağız. Ancak bir plan notu nedeniyle bu projenin bir dahaki döneme kaldı” dedi. Sındır, çimento ve taş ocaklarının Bornova'ya İzmir'e zarar verdiğini, halkın menfaati için kapatma yetkisi de dahil olmak üzere bazı yetkilerin yerele bırakılmasını istedi. Her zaman ve her yerde kirleticilere karşı kirlenenlerin yanında olmaya özen gösterdiğini belirten Sındır, “Bu konuda Bornova'nın bütünü mağdur durumda. Ben bir belediye başkanı olarak duygularımı, düşüncelerimi ilgililere iletiyorum. Aliağa'daki termik santrale karşı açılan davaya da müdahil oldum” dedi.
Sındır, okul binalarının ödenekleriyle birlikte yerel yönetimlere devredilmesi gerektiğini söyledi. Milli Eğitim Bakanı'na bu konudaki talebini ilettiğini belirten Sındır, “Bakım, onarım sorumluluğunu belediyelere yükleyen bir uygulama var. Ama yetki yok. Ödenekleriyle birlikte yerel yönetimlere devrederlerse, yeni okul yapmak, bakım-onarım, güvenlik, temizliği üstlenirim. Olması gereken budur. Ademi merkeziyet diyorsa, yerelden yönetim diyorsa, iyi yönetim olması isteniyorsa okulları versinler. Derslere, öğretmenlere karışmayız. Binaları versinler” dedi. Sındır, ayrıca Gençlik ve Spor Bakanlığı'ndan Bornova'ya bir stadyum yapılması talebini de açıkladı.
"HALK İSTERSE ADAYIM"
Sındır, basın mensuplarının ikinci dönem aday olup olmayacağı sorusuna “Halk isterse olur. Halkın istemediği adaylık dayatma bir adaylık olur. Ben hizmetlerimi en iyi şekilde yapmaya çalışıyorum. Eğer halk bundan memnun olursa ben de o zaman aday olmak isterim. Bir dönem yeterli değil. Belediye Başkanı'nın kim olduğu değil ne yaptığı ne yapabileceği, vizyonu önemli. Hangi yaşta olduğu, cinsiyetinin ne olduğunu önemli değil. Halk isterse aday olurum” dedi.
ENDİŞE MOTİVASYONU DÜŞÜRÜR
Sındır, “Bir belediye başkanı görevdeyken aynı partiden herhangi birinin aday olacağını açıklamasını siyaseten etik ve doğru bulmuyorum. Büyükşehir Belediye Başkanlığı için de diğer belediye başkanları için de bu böyle. ‘Adayım demek doğru' değil. Zamanı, yeri değil. Bir belediye başkanı her şeyden önce ‘bir daha dönem yapabilir miyim yapamaz mıyım' diye kendine sorar. Aynaya bakar. Gerçekleri görmek lazım ki ‘ben tekrar adayım' diyen kişiler genellikle kendi belediyesinde çalışan personele, ‘Ben adayım çalışmaya devam' mesajı verir. Ben yokum derse ‘acaba kim gelecek' endişesi olur. ‘O mu gelir, bu mu gider' diye konuşulmaya başlanır. Bu başkan endişesi motivasyonu düşürür. Hep var oluyor olmak, bu kentte ben ‘yine varım' demek bu anlamda çalışanları motive etmek adına önemli” dedi.
Sındır, yerelde iktidar olan siyasi partinin mensuplarının iktidarına sahip çıkması gerektiğini, belediyeyi desteklemesinin şart olduğunu belirterek, “Bir belediye başkanı seçilmiş olan partisinin desteğini tam eksiksiz güvenle, kararlıkla, inatla almak zorundadır. Siyasi parti iktidarına sahip çıkmak zorundadır. Kamuoyu araştırması yaptırıyorum. Kent halkı yüzde 50-51 beni başarılı buluyor. Yüzde 17 kısmen başarılı buluyor. Bu kısmın 2 yılda tamamen desteğe dönüşmesi gerçekleşebilir. Bunlar ciddi rakamlar” dedi.
BORNOVA BELEDİYESİ'NİN YAPTIKLARI
İçinde yarı olimpik açık ve kapalı yüzme havuzları bulunan Işıkkent Spor Tesisleri hizmete açıldı. Mevlana Mahallesi Toplum ve Bilim Merkezi açıldı. Türkan Saylan Kadın Konukevi tamamlandı. Deprem Etüt Merkezi kuruldu. Vergilerin internet aracılığı ile ödenmesi dahil pek çok işlemin yapıldığı e-belediye sistemi kuruldu. Sağlık Köyü Özgül Gündüz Halk Sağlığı Evi açıldı. Öğrencilere ücretsiz lise, üniversite ve İngilizce kursların verildiği BELGEM'in kapasitesinin iki katına çıkarılarak 3500 öğrenci rakamına ulaşıldı. Yeni yapılan 1.5 milyon metrekare yeşil alan ile Bornova'da kişi başına yeşil alan miktarının dünya ortalaması olan yedi metrekarenin üzerine çıkarıldı. ‘Alo çöp' ve ‘Alo moloz' hattı kurularak 24 saat çalışmaya başladı. Her yıl yaklaşık 10 bin kişinin yararlandığı hobi ve beceri kursları açıldı. Toplam 15'e yakın farklı branştaki kurslarla her yaştan Bornovalıya spor imkanı sunuldu.
Bornova Belediyesi'nin Devam Eden Projeleri:
1000 yıllık Bornova Çarşısı'nın Sokak Sağlıklaştırma Projesi kapsamında restorasyon çalışmaları başlayacak. Toplam 6.5 milyon liralık kamulaştırma işlemleri tamamlanan Merkez Pazaryeri'nin inşaatı başlayacak. Kent Müzesi olarak hizmet verecek Dramalılar Köşkü'nün restorasyon çalışmaları tamamlanacak. Topçu Tugayı yanından açılan yolla İzmir'i Manisa'ya bağlayan yeni bir güzergah oluşturulacak. Atatürk, İnönü ve Evka-4 Mahallelerine Merkez'den ulaşımı sağlayan Kızılay Yokuşu'nda kamulaştırmalar tamamlandıktan sonra yol genişletilecek. Belediye envanterindeki 11 milyon belgenin dijital ortama geçirilmesi için gerekli çalışmalar başlatıldı. Önümüzdeki yılın ortalarına kadar tüm arşivi dijital ortama taşınacak.