Sınav öncesi rapor kabusu yine hortladı

Güncelleme Tarihi:

Sınav öncesi rapor kabusu yine hortladı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2012 00:00

İLK ve ortaöğretim öğrencilerinin 20 günü özürsüz, 25 gün özürlü okula gitmeme hakları bulunmasına karşın üniversiteye hazırlıkta uygulama delindi.

Haberin Devamı

Yıllardan beri üniversiteye hazırlanan öğrenciler sınav yaklaşırken hasta olmadıkları halde, özürlü devamsızlık haklarını kullanabilmek için “hatır-gönül”le rapor alır oldu.

Ancak iş çığrından çıkınca Hüseyin Çelik’in milli Eğitim Bakanlığı döneminde bir uygulamaya gidildi. Velisinin okula gitmediğini bildiğini bildiren öğrenci, 25 gün özürlü devamsızlık hakkı elde etti. Genel izin uygulamasıyla sahte hastalık raporu dönemi bitti. Uygulama Nimet Çubukçu da sürdü. Ancak bir ay önce Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, bu uygulamaya son verildiğini açıkladı.

Bakan adına Müsteşar Yardımcısı Merdan Tufan imzasıyla gönderilen yazıda, öğrencilerin ihtiyaç duyduğu eğitim-öğretim konularının birlikte tespit edilerek, ders içinde ve dışında destek sağlanması, üniversite sınavlarına hazırlayıcı etkinliklere yer verilmesi istendi.

Haberin Devamı

Doktora inanmalıyız

Öğrencilerin rapor almamaları konusunda yönlendirilmesinin istendiğini belirten bir eğitimci, şunları söyledi:

“Aslında gerçekten hastayken alınması gereken raporlar olduğu konusunda öğrenci ve velilerinin bilgilendirilmesi isteniyor. Yani biz bu raporların ne olduğunu biliyoruz, denilerek bu tür rapor getirildiğinde arkasının araştırılabileceği ima ediliyor. Bizlerden öğrencileri uyarmamız isteniyor. Gerçek dışı beyanlarla sağlık kuruluşlarına başvurmanın öğrencileri, anne babaları ve doktorları huzursuz kılacağı, ayrıca böyle davranışların ahlaki de olmayacağı ifade edilerek, rehberlik ve yönlendirme yapılmasının gerekli görüldüğü bildiriliyor.

Neden kaldırıldı

Diğer bir istekse öğrencileri sağlık raporu almaya teşvik eden okul idarecileri hakkında gerekli idari işlemlerin yapılması. Yani şu anda öğretmenlerin, okul idarelerinin de eli kolu bağlı. Biz doktordan gelen raporu kabul etmek zorundayız. Ama doktorun hasta olmadığı halde öğrenciye gerçek dışı rapor vermesi onu bağlar. O nedenle de pek çok öğrencimiz rapor alamamaktan şikayetçi. Anne babalar çaresiz, huzursuz. Daha önce neden bu hak verildi de şimdi kaldırıldı diye sorguluyorlar.”

Haberin Devamı

Anne baba öğrenci perişan

Öte yandan öğrencilerin 25 günlük özürlü devamsızlık hakkını heyet raporuyla çözmek istediğini, bu konudaki taleplerin önünü alamadıklarını belirten bir hekim, şöyle dert yandı:

“Yine bu işi bizim üstümüze yıktılar. Raporu versen bir türlü, vermesen bir türlü. Eş, dost aracılığıyla rapor alanları görünce, alamayanlar için üzülüyorsun. Çifte standart olmasın diye hiç vermiyorsun. Bu kez de sen kötü oluyorsun, dostlukların bile zedeleniyor. Son birkaç yıldır
rahatlamıştık. Şimdi kriz hortladı. Bakanlık kesin çözüm bulsun, anne babalar,
öğrenciler perişan.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!