Güncelleme Tarihi:
Sanat yaparken bile geleceği düşünmek
İZMİRLİ olup da Şenocak adını duymayan yoktur. Çocukluk anılarımızda sinema dendi mi, ilk olarak aklımıza Şenocak adı gelirdi, tüccar ve sanayici olarak da. Şenocakların büyüğü Sabahattin Şenocak, bu ünvanlarına bir yenisini katmış:Şair Şenocak. Yarım yüzyılı aşkın bir süredir yazdığı şiirleri bir kitapta toplamış:Yaşam Boyu Şiirlerim.
SANATA ZAMAN MI VAR?
SABAHATTİN Şenocak'ı şahsen tanımam, ama onu ve onun gibileri iyi bilirim. Onlar kan ve ateş yıllarını görmüşler, yokluk, yoksulluk yıllarından geçmişler. Ama yılmamışlar. Dişleriyle tırnaklarıyla kazıyarak bu ülkenin önce ticaretini, sonra sanayiini kurmuşlar. Onlar, attıkları her adımda, hep ülkenin geleceğini düşünmüşlerdir. Cimriliğe varan tutumlulukları ile, yabancıların elindeki ticareti ve sanayii kurtarmak için gece gündüz çalışmaları ile, bir iğneyi bile yapamayan ülkeyi bugünkü hale getirmişlerdir. Ancak, o hay huy içinde sanata pek zaman ayıramamışlardır. Fakat, sanatla uğraşırken bile, bunu ülkelerinin geleceğine kanalize etmeyi yeğlemişlerdir. İşte Sabahattin Şenocak da bunlardan biri. Kitabının tüm gelirini Türk Eğitim Vakfı'na bağışlamış. Yanılıyorsam bağışlayın, Aziz Nesin dışında, ilk kez bir kitap gelirinin çocuklarımızın geleceği için kullanıldığını gördüm. Bu beni heyecanlandırdı. Bugüne kadar vefat ilanlarının altında görmeye alıştığımız böyle bir yüceliğe aracı olmak istedim.
KİTABIN fiyatı yok. ‘‘İsteyenler, TEV'na kitap karşılığı bağış yapabilirler.'' deniyor önsözünde. ‘‘Böylece okumak isteyen, imkanları kısıtlı evlatlarımıza katkı sağlayabilirsiniz'' diye de ekleniyor. Bu bağışın nasıl olacağı da pek net belirtilmediği için, Türk Eğitim Vakfı İzmir Şubesi yöneticilerini aradım. Müdür Yardımcısı sayın Metin Tozkoparan bu kitap ya da her türlü bağış için vakfın 464 50 01 numaralı telefonuna başvuralibeceğini söyledi, ‘‘Geleceğimiz evlatlarımıza katkı sağlamak isteyenler, bize başvurduğunda, kaç kitap karşılığı olursa olsun, miktar ne olursa olsun, hemen elemanımızı gönderip, bağış yapacak olana hizmet veriyoruz'' dedi.
HERKESLERDEN GİZLEMİŞ
BU arada Sabahattin Şenocak'ın şiirlerinden söz edemedik. Eğer sanat böyle bir amaç için kullanılmışsa, içeriği bence çok da önemli değil. O, yarım yüzyılı aşkın bir süredir hep yazmış. Bu güne kadar herkeslerden gizlemiş. Sonunda kitaplaştırmış. Yaşadığı kenti, gençlik aşkını, Bodrum'u, hüzünlü geceleri, annesini anlatmış bize, bir duygu sağanağıyla. Sonra kitaplaştırmış. Çocuklarımıza karınca kararınca bir katkı sağlayalım diye de ellerimize teslim etmiş. Eğer merak ediyorsanız TEV'nın 464 50 01 numaralı telefonunu arayın, hem bir yüzyıla yaklaşan bir birikimin, bir İzmir şovalyesinin şiirlerini okuyun, hem de olanakları kısıtlı çocuklarımıza karınca kararınca bir katkı sağlayın. T.K.
SİTEM
Önde zeytin ağaçları, arkasında yar
Sene 1946, mevsim sonbahar
Önde zeytin ağaçları neyleyim neyleyim
Dalları neyleyim
Yár yoluna dökülmedik dilleri neyleyim
Yár yár
Seni kara saplı bir bıcek gibi
sineme sapladılar
Değirmen misali döner başım
Sevda değil bu bir hışım
Gel gör beni darmadağın
Tel tel dökülüp kalmışım
Yár yár
Canımın çekirdeğinde diken
Gözümün bebeğinde sitem var
Bedri Rahmi EYÜBOĞLU
HAFTANIN ŞİİRİ
İÇİMDE
Süzüldükçe yükselen bir bulutun
Gözyaşlarında
Bir yağmur tanesinin otağında
Karanlığa kucak açmış bir yalnızlıkta
Ben buradayım,
Onlar da.
Gece, bir gündüzün peşinde
Yıldızlar hep aynı yerde...
Bir bebek meme derdinde
Bir çiçek suya değmekte,
Bir gül, kalbimde
Ben ordayım,
Onlar da.
Kuytu bir sokağın köşesinde
Bir kedi, köpek peşinde
Bir genç, silah elinde
Koşuyorlar...
Yaprakları çalınan bir gülün
En solgun renginde
Bir dalga üzerinde
Veya yerin dibinde
Ben beyazlar içindeyim
Onlar, hep içimde...
Hüseyin HATİPOĞLU
SİSLER
Yağmurun tıkırdayan sesi çatıda
Sensizliğin umutları
belli belirsiz sislerin arasında
Uçmaya çalışan martılarda
Tepelerdeki İstanbul ıssızlığı bürünmüş
Boş sokaklar yüreğin karanlıkları gibi
Sert, gözyaşlarına bulanmış
Hayallerimde bir çift göz
Yastığıma sarılmışım
Senin sıcaklığını düşleyerek
Uyumuşum.
Gözyaşlarımla ıslanan yastığımda
Uyanmak istemezcesine
Titreyerek donmuşum
Korkmuşum.
Mehmet MOHAN