Şiddete karşı iki ayrı eylem

Güncelleme Tarihi:

Şiddete karşı iki ayrı eylem
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2012 00:00

Kadın cinayetlerini protesto eden üniversite öğrencisi 5 genç, kendilerini tarihi İzmir Saat Kulesi’ne zincirledi. Öte yandan Manisa Valiliği'nin hayata geçirdiği "Umutlar Çiçek Açsın" projesinde ilginç bir eylem gerçekleşti.

Haberin Devamı

1. Eylem

Yer: İzmir Saat Kulesi

Şiddete karşı iki ayrı eylem



25 Kasım Uluslararası Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Günü’nü hatırlatmak isteyen ve geçen yıl ayında kocası tarafından balta ile öldürülen Gülay Armağan cinayetini protesto eden SDP üyesi 5 genç kız kendilerini tarihi İzmir Saat Kulesi’ne zincirledi. 5 kişilik grup adına açıklama yapan Fatoş Uyanık, erkek şiddetine itaat etmeyeceklerini dile getirdi. Kadına şiddetin meşrulaştırıldığını öne süren Uyanık, “Günde 3 kadın öldürülüyor. Tecavüz edilen kadınlar kürtaj olamıyor çocuk doğuruyor.  Kadın vücudu üzerine oynanan oyunları protesto ediyoruz" dedi. Çeşitli sloganlar ile kadına yönelik şiddeti protesto eden genç kadınlar polis tarafından uyarıldı. Gençler, polisin zincirlerini çözüp dağılmaları uyarılarını dinlemedi. Eylem yaşan 5 öğrenci, zincirleri kesildikten sonra ifadeleri alınmak üzere İzmir Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

Haberin Devamı

Şiddete karşı iki ayrı eylem

2. Eylem

Yer: Manisa

Manisa'da, şiddet, madde bağımlılığı ve çocuk suçluluğu ile mücadele kapsamında valilik tarafından “Umutlar Çiçek Açsın” adı altında projesindeaniden sahneye çıkan Gamze Sadaer, kadına yönelik şiddeti protesto eden bir mizansen sahneledi.

Manisa Valiliği'nin şiddet, madde bağımlılığı ve çocuk suçluluğunun önüne geçmek için 6 aylık çalışmayla “Umutlar Çiçek Açsın” adı altında hayata geçirdiği proje, Celal Bayer Üniversitesi (CBÜ) Sinema Salonu'nda düzenlenen panel ile tanıtıldı. CBÜ Kadın Çalışma Uygulama Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Gönül Dinç Horosan'ın yönettiği panele, Üsküdar Üniversitesi Şiddet ve Şuç Mücadele Araştırma Uygulama Merkezi Müdürü Adem Solak, CBÜ Ebelik Bölümü Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Nursel Bolsoy ile CBÜ Psikiyatri Bölüm öğretim üyesi Doç. Dr. Arturner Deveci konuşmacı olarak katıldı. Panelin açılış konuşmasını yapan Melih Karakaş, koordinatörlüğünü yaptığı projede 25 kurum, kuruluş ve sivil toplum örgütünün yer aldığını kaydetti. Karakaş, amaçlarınnı şiddetin, madde bağımlılığın ve çocuk suçluluğun önlenmesi yolunda Manisa'da bir farkındalık yaratmak olduğunu söyledi.

 

Haberin Devamı

"Sıkıntıları aşacağız"
Birçok suçun temelinde şiddet olduğunu dile getirerek Vali halil İbrahim Daşöz ise projedeki hedefin öncelikle şiddetin temeline inmek olduğunu belirtti. Kurum, kuruluşlar ve sivil toplum örgütlerinin, fiziki, maddi ve alt yapı çalışmaları içerisinde olduğu için şiddet unsuruyla fazla ilgilenemediğine dikkati çeken Vali Daşöz, proje çerçevesinde sağlanacak olan bütünlükle şiddetin önlenmesi hususunda farkındalık yaratacaklarını dile getirdi. Vali Daşöz, “İnsan, hayatının değişik rollerinde şiddetin farklı unsurlarıyla baş başa kalıyor. Fiziki ya da manevi şiddet görüyor. Madde bağımlılığı, çocuk suçları, aile içi kavgalar ve bunun akabetinde meydana gelen cinayetlerin temelinde şiddet var. Özellikle kırsal alanda şiddet hep saklı kalıyor. Çocuk terbiye edilmek için dövülüyor. Kadın, ‘Eşim döverde severde. Kimse karışamaz’ diyor. Umutlar Çiçek Açsın Projesi ile yaşanan şiddetin, bağımlılığın ve çocuk suçluluğun temeline inip, sıkıntıları aşacağız” dedi.

Haberin Devamı

Şiddete karşı iki ayrı eylem

Vali Daşöz'ün konuşmasının ardından Yeniden Yaşam Derneği'nin üyesi Gamze Sadaer, şiddet görmüş bir kadının canlandıran küçük bir mizahsen sahneledi. Konuşmaların ardından Vali Daşöz'ün yanına giden Sadaer, şiddet görmüş kadınlara artık sahip çıkılması gerektiğini ifade etti. Sadaer, “Devlet artık bizim gibi kadınlara sahip çıksın. Şiddet konusunu tam teşekkülü ele alsın. Bize yardım edin. Bizi tekrar yaşatın” dedi.
Vali Daşöz, mizanseni sahneleyen Sadaer'e teşekkür edip, “Bu tür mizansen veya tiyatro oyunlarıyla kadına şiddeti her zaman ön planda tutacağız. Halkımızı bilgilendireceğiz” diye karşılık, verdi.
Konuşmanın ardından panele katılan konuşmacılar, “Umutlar Çiçek Açsın Projesi” hakkında neler yapılacağı konusunda bilgiler verdi.
Paneli, Vali Halil İbrahim Daşöz'ün yanı sıra, Manisa Belediye Başkan Yardımcısı Nursel Ustamehmetoğlu, Celal bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Pakdemirli, Manisa Cumhuriyet Başsavcısı Enis Yavuz Yıldırım, manisa İl Jandarma Komutanı Mustafa Doğru, Manisa İl Emniyet Müdürü Yunus Çetin, kaymakamlar, kurum müdürleri ve sivil toplum örgütü temsilcileri de izledi.

Haberin Devamı

Şiddete karşı iki ayrı eylem

Hedef: Eğitim
Vali Daşöz, şiddet, madde bağımlığı ve çocuk suçluluğunun önlenmesi hususunda proje dahilindeki 25 kurum, kuruluş ile sivil toplum örgütünün birlikte hareket edeceğini dile getirerek, “Koordine içerisinde proje yürütecek. Proje çerçevesinde öncelikli hedefimiz eğitim olacak. Küçükten büyüğe kadar şiddet konusunda eğitimler verilecek. Çeşitli çalışmalar ve etkinlikler düzenlenecek. Projede hataya asla izin vermeyeceğiz. Manisa'da şiddetin önlenmesi hususunda kim üstüne görev düşüyorsa yerine getirecek. Tüm iller bu konuda bizi örnek alacak” diye konuştu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!