Sezer'e dava

Güncelleme Tarihi:

Sezere dava
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2000 00:00

Haberin Devamı

Rektör adayı oylamasında 3’üncü olmasına karşın YÖK’ün ilk sıraya aldığı profesör, cumhurbaşkanı tarafından atanmadı. Profesör, işlemin iptali için mahkemeye başvurdu.

Listelerde ilk sırada

DOKUZ Eylül Üniversitesi'nin, Çankaya Köşkü ile YÖK'ün arasını bozan rektör atamasının yankıları sürerken, gönderilen 3 listede ilk sırada olmasına karşın atanmayan Prof. Dr. Faik Sarıalioğlu, iptal davası açtı.

YÖK de sanık gösterildi

PROF. Sarıalioğlu'nun Ankara İdare Mahkemesi'ne başvurusunun Türkiye'de bir rektör atamasına karşı açılan ilk iptal davası olduğu belirtilirken, sanık olarak YÖK ile cumhurbaşkanlığı makamları gösterildi.

Yasal olmayan yapıldı

HALEN Tıp Fakültesi Onkoloji Enstitüsü Prevantis (Koruyucu) Onkoloji Anabilim Dalı Başkanı olan Sarıalioğlu, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, YÖK'ün ‘‘yasal olmayan’’ listesinden atama yaptığını savundu.

Cumhurbaşkanı mahkemelik

DOKUZ Eylül Üniversitesi Rektörlüğü için Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e gönderilen üç listede de ilk sırada yer almasına karşın atanmayan Prof. Dr. Faik Sarıalioğlu, ‘‘Yasal olmadığı’’ gerekçesiyle YÖK ve cumhurbaşkanlığını sanık gösterip Ankara İdare Mahkemesi'nde iptal davası açtı. Bu davanın Türkiye'de bir rektör atamasına karşı açılan ilk iptal davası olduğu belirtildi.

DEÜ'nde 19 Haziran'da yapılan rektör aday adayı seçiminde o dönem rektör olan Prof. Dr. Fethi İdiman'la Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Emin Alıcı ile Prof. Dr. Faik Sarıalioğlu aday oldu. Seçime 1006 öğretim üyesi katıldı, Alıcı 449, İdiman 389, Sarıalioğlu 142 oy aldı. Sandıktan Prof. Dr. Gazanfer Aksakoğlu, Prof. Dr. Hakkı Bahar, Prof. Dr. Özcan Gökçe, Prof. Dr. Kemal Kocabaş, Prof. Dr. Orhan Uslu, Prof. Dr. Orhan Maden ve Prof. Dr. Güzin Gökmen'e birer oy çıktı. YÖK'e 6 aday gönderileceğinden birer oylular arasında kura çekildi, listeye Uslu, Gökmen ve Gökçe yazıldı.

Alıcı liste dışı bırakıldı

YÖK Genel Kurulu'ndaki oylamayla aday sayısı üçe indirildi. YÖK, sandıkta en fazla oyu alan Alıcı ile ikinci sıradaki İdiman'a yer vermediği listenin başına Sarialioğlu'nu koydu. Üç kişilik liste birer oylu Uslu ve Gökmen'le tamamlandı. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e gönderilen listenin onay öncesi basına sızması bomba etkisi yarattı.

LİSTELER Çankaya Köşkü ile YÖK'ün arasını açtı, üniversitelerde protesto eylemlerine yol açtı. İzmir'de cüppe bırakma eylemi yapan bir grup Alıcı yanlısı Sezer'le görüştü. Öğretim üyeleri Sezer'den 449 oylu adaylarının yok sayılmamasını, sandığa uygun atama yapılmasını istedi. Sezer, DEÜ'yle birlikte 21 üniversitenin aday listelerini tekrar değerlendirilmesi için YÖK'e iade etti. YÖK, listeyi aynen Çankaya'ya gönderdi. Liste trafiği, ikinci iadeyle karıştı. Bu arada birer oylu Uslu ile Gökmen çekildi. Delik deşik olan liste YÖK tarafından üçüncü kez hazırlandı. Sarıalioğlu, Gökçe ve Alıcı olarak sıralanıp, bir kez daha Sezer'e sunuldu. Sezer, üçüncü sıradaki Alıcı'yı rektör atadı.

Atama yasal değil

DOKUZ Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Onkoloji Enstitüsü Prevantis (Koruyucu) Onkoloji Anabilim Dalı Başkanı ve Pediatrik Onkoloji Bilim Dalı Başkanlığı görevini sürdüren Prof. Dr. Faik Sarıalioğlu, YÖK'ün son aday belirleme süreciyle Sezer'in atamasının yasalara aykırı olduğunu savunarak, iptali için Ankara İdare Mahkemesi'nde duruşma istemli dava açtı. Sarıalioğlu, ‘‘YÖK'ün cumhurbaşkanlığına sunduğu son 2 liste, aday belirleme şartlarına uyulmadan hazırlandı. Cumhurbaşkanı da bu listeden atama yaptı. Atama yasaya aykırı olduğu için iptal davası açtım’’ dedi.

CUMHURBAŞKANLIĞI ve YÖK Başkanlığı'nı sanık göstererek dava açtığını belirten Sarıalioğlu, ‘‘1993'de bu üniversiteye bilim için geldim. Ancak 1996'dan sonra bu ortamın kalmadığına inanarak rektör adayı oldum. Seçim sürecinde akademik ilkelerimi anlattım, geçmişimi geleceğe ipotek ettim. Geçmişi senet gibi gösterdim. Sandık sonrasındaki Ankara sürecine müdahalenin doğru olmadığını savundum. Bunun YÖK'le cumhurbaşkanlığı arasında gelişen bir görüşme olduğunu söyledim. Ancak YÖK'ün ilk liste dışında hazırladığı listeler hukuksal olarak yanlış’’ diye konuştu.

Çift sanıklı dava

SON 2 listenin oylama yapılmadan hazırlandığını, böylece yasanın ihlal edildiğini kaydeden Sarıalioğlu, cumhurbaşkanlığı sürecinde de yanlış yapıldığını öne sürdü. Sarıalioğlu, ‘‘Cumhurbaşkanı da oluşturulan listenin atama şartları yerine getirilmeden, yani YÖK Genel Kurulu'nda oylama yapılmadan oluşturulduğunu biliyor. Kendileri hukukçu, yasayı da biliyor. Yasanın öngördüğü şekilde belirlenmeyen adayların atamasının yapılması, cumhurbaşkanlığı makamını da davalı duruma getirdi. Bu nedenle iki makam aleyhinde, atamayı iptal talebiyle dava açtım’’ diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!