Güncelleme Tarihi:
Ehliyetleri alınan veya ceza puanını dolduran şoförler, takograf cihazına başkasının ehliyet bilgilerini yükleyip araçlarını kullanmaya devam etmişler
TRAFİK canavarları, yasalardan kaçmak için her yolu deniyor. İzmir polisi sürücü belgelerine el konulan otobüs ve kamyon şoförlerinin takograf cihazına, başkasına ait ehliyet kimlik bilgileri kayıtlı manyetik ‘‘çip’’leri yükleyip, yasağı deldiklerini ortaya çıkardı.
Cep telefonu kartı
TORBALI Bölge Trafik İstasyon Amirliği Tire'ye giden otobüste kontrol yaptı. Hız sınırını aşan otobüsün takografını kontrol eden polis, cihaza takılı olması gereken ehliyeti de görmek istedi. Şoförün şüpheli hareketi üzerine cihazı açan polis, ehliyet yerine cep telefonu kartını buldu.
Ceza puanı dolmuş
SÜRÜCÜ ehliyetiyle aynı boyutta olan cep telefonu kartının bir köşesine de takograf cihazının elektronik okuduğu ve şoföre ait bilgilerin yer aldığı manyetik ‘‘çip’’in yapıştırdığını gören polis, şoförü gözaltına aldı. Şoförün ceza puanını doldurduğu için ehliyetinin alındığı anlaşıldı.
5 milyonluk çip
KARTA başka sürücüye ait bilgilerin yer aldığı çipi de 5 milyon liraya alıp, takografa takarak otobüsü kullanmaya devam ettiği belirlendi. Şoför tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılırken, İzmir polisi, yeni sahtekárlık yöntemiyle ilgili Emniyet Genel Müdürlüğü'ne bilgi verdi.
İzmir polisi başka şoförün bilgilerini taşıyan ‘‘çip’’leri cep telefonu kartı üzerine yapıştırıp, takograf cihazına takarak araç kullanan sürücüleri yakalıyor. Trafik canavarlarının ayrıca elektronik devre kesici anahtarları kullanıp hız sınırını aştıkları ortaya çıktı.
Şeytanlığın böylesi
OTOBÜS ve kamyonlarda yaptığı hız ve sürücünün kaç saat direksiyon başında olduğunu gösteren takograf cihazı takılması zorunlu. Bu araçları kullanan şoförlerin sürücü belgelerinin arka kısmındaki boşluğa kimlik bilgilerinin yer aldığı ‘‘çip’’ denilen manyetik küçük kart takılıyor. Şoför ehliyetini takografa taktığında, cihaz bu ‘‘çip’’ marifetiyle sürücünün bilgilerini hafızasına yüklüyor. Çeşitli nedenlerle ehliyetlerine el konulan veya 100 ceza puanına yaklaşmış şoförler, kontrollerden kurtulabilmek için başka şoföre ait ‘‘çip’’leri alıyor. Cihazı takabilmek için de bu çipler ehliyetle aynı boyutta olan cep telefonu kartına yapıştırılıyor. Kart cihaza takılınca çipteki bilgiler hafızaya kaydedilir. Böylece yolda yapılan kontrollerde polis takograf cihazı bilgilerini istediğinde asıl şoförün değil, ele geçirilen çipteki sürücüye ait bilgiler kağıda dökülür. Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürü Mehmet Sarı, sahtecilerin yeni yöntemleriyle de savaştıklarını söyledi, denetimlerin bu çiplerin nasıl çoğaltıldığını ve kimler tarafından satıldığını tespit için araştırmaların sürdürüldüğünü bildirdi.
Bir başka sahtekárlık
İZMİR polisi bir başka sahtekarlığı daha ortaya çıkardı. Devre kesici elektronik anahtar, takograf cihazına giden kablolara takılıyor. Şoför hız sınırını aşacağında anahtarı kullanıp takograf cihazını ya devreden çıkartıyor veya önceki sürati sabit kalacak şekilde işlemesini sağlıyor. Basit bir düzenekle yapılan bu takograf kesici cihaz, kamyon ve otobüslerden polis tarafından toplanarak, şoförler hakkında yasal işlem yapılmaya başlandı.