Güncelleme Tarihi:
Sahil Güvenlik Komutanlığı 22 gemi ve botuyla, denize sintine atan yatlarla ilgili ihbarlarınızı değerlendirmeye hazır
Takipçi olacağız
HÜRRİYET Ege bugünden itibaren Ege Denizi'ndeki sintine kirliliğinin takipçisi oluyor. Denizi sorumsuzca kirleten yat ve gemilerle ilgili yapacağınız her ihbarın takipçisi olacağız.
Amansız mücadele
EGE'de, Çanakkale'den Marmaris'e kadar olan sahilde 22 gemi, tekne ve botuyla kanunsuzlara karşı amansız mücadele veren Sahil Güvenlik Komutanlığı da sizlerin ihbarlarını bekliyor.
En önemli yardım
EGE Deniz Bölge Komutanı Deniz Kurmay Kıdemli Albay Osman Dedeoğlu, sintine kirliliği ile mücadelede en önemli yardımın ihbar yoluyla yapılacağına dikkat çekti.
Seyretme ihbar et
SİNTİNE veya pis su tankı boşalttığı farkedilen teknelerin anında ihbar edilmesi gerektiğini belirten Kıdemli Albay Osman Dedeoğlu, ‘‘Yaz aylarında tur ve gezinti teknelerinin sayısı artıyor. Limanlara gitmeye üşenen kaptanlar sintinelerini sahillere bırakıyor. Bu turizm açısından çok sakıncalı. İnsanlar denizde yüzerken, bir anda hoş olmayan bir kirlilikle karşılaşıyor. Aynı şekilde bu bölgede yaşayan vatandaşlar da çok şikayetçi. Biz elimizden geleni yapıyoruz. Ancak ihbarlar yeterli değil. 158 İhbar hattımız var. Anında müdahale edebiliriz. Vatandaşlar bu konuda daha duyarlı olmalı. En küçük bir şüphede 158'i arasınlar. En yakındaki botumuz 15 dakika sonra olay yerinde olur’’ dedi.
Cezalar yüksek
CEZALAR teknelerin boyu ve tonajına göre değişiyor. En düşük ceza 179 milyon, en yüksek ceza ise 29 milyar lira olarak uygulanıyor. Bugüne kadar kesilen bütün cezaların tamamı ihbar yoluyla gerçekleşmiş. Tekrarı halinde tekne sahipleri ve kaptanlar önceki cezanın tam iki katını ödemek zorunda kalıyor.
KATI atık, plastik atık, tehlikeli madde ve tıbbi atıkların denize atılması kesinlikle yasak. Yiyecek atıkları 12 milden sonra öğütülmüş olarak denize atılabiliyor. Siyah su olarak adlandırılan tuvalet atıklarının 12 mil içinde boşaltılması yasak. Duş, lavabo, çamaşırhane, bulaşıkhane, çöp öğütücüsü ve dreynlerinden gelen giri suların da aynı şekilde 12 mil içinde denize bırakılması yasak. Siyah ve giri sular, sintine 12 mil dışında denize bırakılabiliyor.
Limanda Sintine hizmeti
LİMANLARA ve özel marinalara boşaltılan sintilerden gemi ve yatların tonajına göre ücret alınıyor. Liman İşletme Müdürlüğü'nde özel tanklara boşaltılan sintiler için en düşük 50 milyon, en yüksek 1.5 milyar lira ücret alınıyor. Kıyılardaki özel marinalarda ise yatların sintineleri boşaltılıyor. Bunlar için alınan ücret ise sintinenin tonajına bağlı olarak değişiyor. Marinalarda 300 Mark ile 500 Mark arasında ücret alınıyor. Özel Marinalara sintine boşaltmak için fazla talep gelmediğini belirten yetkililer, ‘‘Bu tür bir istekle çok fazla karşılaşmıyoruz. Çünkü yatlar genellikle denize boşaltıyor. Böyle bir talep olursa, dalgıç pompa ya da vidanjör ile sintineyi boşaltıyoruz. Fazla bir ücret de talep etmiyoruz’’ diye konuştu.