Seferihisar, pekçok ülkeden kardeş kent önerisi aldı

Güncelleme Tarihi:

Seferihisar, pekçok ülkeden kardeş kent önerisi aldı
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2013 11:03

TÜRKİYE'nin ilk Cittaslow'u (Sakin şehri) olan İzmir'in Seferihisar İlçesi'nde belediye “Dünya Vatandaşlığı” hedefi doğrultusunda uluslararası projelerini sürdürürken, ABD'den Çin’e, Slovakya’dan Bosna Hersek’e pek çok ülkeden kardeş kent önerisi aldı.

Haberin Devamı

ABD'nin California eyaletinde bulunan, Pasifik kıyısındaki Morgan Hill kenti, İrlanda, İtalya, Japonya ve Meksika’da sonra beşinci kardeş kentini Türkiye’den seçti. 38 bin nüfuslu Morgan Hill, Seferihisar'ı kardeş kenti olarak belirledi. Her iki belediye meclislerinde kabul edilen kardeşlik anlaşması çerçevesinde protokol imzalanacak. Mayıs ayında ABD'den gelecek gelecek bir heyet Seferihisar'da misafir edilecek. Seferihisar ile Morgan Hill belediyeleri arasına kardeş kent ilişkisi kurularak ekonomik ve sosyal ilişkilerin geliştirilmesi hedefleniyor. Turizm, enerji, eğitim, kültür, sanat ve spor gibi alanlarda karşılıklı işbirliği, bilgi birikimi ve tecrübelerin paylaşılması konusunda ortaklaşa çalışmalar yapılması amaçlanıyor. ABD'de 130 yıldan bu yana yayımlanan haftalık Life Dergisi de Seferihisar'ın CHP'li Belediye Başkanı Tunç Soyer ile röportaj yaptı

Haberin Devamı

UZAKDOĞU
Çin Halk Cumhuriyeti’nin Goucgun/Yaxi kenti yönetimi de kardeş kent olmak için Seferihisar Belediyesi'ne başvurdu. Seferihisar'ın Cittaslow (sakin şehir) uygulamalarının dünyada ses getirdiğini ve Çin'den de büyük ilgiyle izlediklerini belirten Goucgun/Yaxi kenti yönetimi, kardeş şehir protokolü imzalamak ve Cittaslow çerçevesinde geliştirecekleri projeler için destek istediklerini bildirdi.

BOSNA-HERSEK
Geçen Ağustos ayında Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer’i ziyaret eden Bosna Hersek Fahri Konsolosu Ahmet Kemal Baysak, Seferihisar ile Bosna Hersek'ten bir belediyenin kardeş şehir olmasını arzu ettiklerini belirtmişti. Soyer de “Cittaslow ağında Bosna Hersek'ten bir şehir yok. İlişki kuracağımız kardeş şehrimizin Cittaslow kriterlerini taşımasına, hatta ülkenin ilk sakin şehri olmasına katkı sağlayabiliriz” yanıtını vermişti. Bosna Hersek’te çeşitli belediyelerin yönetimleriyle görüşen Baysak, bu ay somut adımlar atılmasını beklediklerini bildirdi.

POLONYA YERİNE SEFERİHİSAR
Slovakya'nın 20 bin nüfuslu Snina kenti de Slovakya’nın İzmir Fahri Konsolosu Selçuk Borovalı aracılığıyla Seferihisar Belediyesi'ne kardeşlik teklifinde bulunarak Cittaslow adaylık sürecinde yapacağı çalışmalar ve uygulamalarla ilgili işbirliği talebinde bulundu. Polonya sınırında bulunan Snina Kenti'nin altı Cittaslow kenti bulunan sınır komşusu yerine Seferihisar Belediyesi'ne başvurması olumlu karşılandı. Kendisini tercih eden Snina kentinin istemine olumlu yanıt veren Seferihisar Belediyesi, destek vermeye hazır olduğunu bildirdi. Bu ayki meclis toplantısı gündemine getirilecek kardeşlik teklifinin kabulünün ardından iki belediye arasında su havzalarını kullanarak tarım alanlarında etkili ve sürdürülebilir sulama uygulamalarının geliştirilmesi, bisiklet yolları, kültür, spor konularında işbirliği yapılacak.

Haberin Devamı

SOYER: “DÜNYAYLA BÜTÜNLEŞMEK KAÇINILMAZ”
Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, dünyanın dört bir yanından ilçeye gösterilen ilginin, işbirliği ve kardeş kent önerilerinin sevindirici olduğunu söyledi. Soyer, “Sınırların eridiği dünyamızda, küçük yerleşim yerlerinde yaşayan insanların da dünyadaki gelişmelere dahil olması ve kendi geleceğini şekillendirmesi mümkün. Dünyayı yakından izleyen ve dünyanın yakından izlediği bir Seferihisar'ın hayal olmadığını söyleyerek dünya vatandaşlığı hedefiyle ilişkilerimizi planlamaya başlamıştık. Şimdi yaptıklarımızın dünyanın çeşitli yerlerinden fark edildiğini görmek bizim için çok keyifli ve motive edici. Dünyayla entegre olmuş bir Seferihisar planlamaya devam edeceğiz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!