Sebze meyveye künye takıldı

Güncelleme Tarihi:

Sebze meyveye künye takıldı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2008 00:00

Sanayi Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, "Tarımda rekabet gücünü artırmak için alınan tedbirler, yüzde 70’lerde olan kayıt dışını engelleyecek" dedi.


SANAYİ ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Türk tarmının dünyada ancak modern tarım teknik ve teknoloji kulanımıyla rekabet edebileceğini açıkladı. Tarıma yönelik bir dizi önlemler aldıklarını belirten Çağlayan, "Sebze ve meyvede ürün künyesi zorunluluğu getirdik. Artık tüketicilerimiz aldığı domatesin künyesine bakıp nerede kimin tarafından üretildiğini, hangi halden geldiğini öğrenebilecek. Yüzde 70 kayıt dışılık da sona erecek" dedi.

Ticaret büyüklüğü

Türkiye yaş meyve sebze ticareti büyüklüğünün ortalama 50 milyar YTL olduğunu, ancak şu anda pazarın yüzde 30’unun kayıt altında bulunduğunu, standartlara uygun olmayan saklama ve taşıma koşulları nedeniyle bu alanda yüzde 25’lik ürün kaybı oluştuğunu belirten Çağlayan, "Bu kayıp da tüketiciye maliyet olarak yansıyor" diyerek, şöyle konuştu: "Yapılan düzenlemeyle sebze ve meyvede ürün künyesi zorunluluğu getirdik. Artık tüketicilerimiz aldığı domatesin künyesine bakıp nerede kimin tarafından üretildiğini, hangi halden gelmiş olduğunu öğrenebilece."

İlk kez

Çağlayan, "Bu tasarıyla ilk kez sebze ve meyve ticaretinde gıda güvenliği esasını getiriyoruz. Bununla tüketicilerimiz daha sağlıklı sebze ve meyve tüketmesini hedefliyoruz. Bu aynı zamanda sağlıklı saklama ve taşıma koşullarının standartlarının zorunlu olmasını da gündeme getiriyor. Bu düzenlemeyle yüzde 70’lere varan kayıt dışılığı kayıt altına almayı, yüzde 25’lere varan ürün kaybını minimum seviyelere çekerek maliyetleri düşürmeyi amaçlıyoruz" dedi.

Yeni yasalar yolda

Gıda ürünlerinin artık petrol ürünlerinden daha fazla stratejik öneme sahip olmaya başladığını belirten Çağlayan, Türk tarımını küresel rekabete hazırlamak amacıyla hükümet olarak bir dizi çalışma yaptıklarını açıkladı. Çağlayan,13 projenin bakanlık programına alındığını belirtti.

TARIM ARTIK DOYURMUYOR

Ülke nüfusunun yüzde 33’ünün faaliyet gösterdiği tarımda büyük bir potansiyelin bulunduğunu, ancak eskiden kalma usüllerle artık aileleri geçindiremez duruma geldiğini belirten Çağlayan, bilimsel yöntemler kullanımına dikkat çekti.

Şaraplık üzümde fiyat arttı

SARIGÖL Ovası’nda 2008 çekirdeksiz sofralık Sultaniye üzüm bağlarından toplanan şaraplık üzümün kilogram fiyatı 15 Ykr’tan 17 Ykr’a yükseldi. Artışa özel rakı firmalarının da alımlara başlamasının yol açtığı belirtildi. Sarıgöl Ovası’ndan günde ortalama 500-600 ton arasında üzüm alındığı belirtildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!