Güncelleme Tarihi:
Anne ve bebek ölümlerine ilişkin ölçütler bir ülkenin gelişmişlik düzeyini gösteren uluslarası parametreler arasında bulunuyor. Türkiye’de de anne ve bebek ölümlerinin önlenmesinde büyük aşamalar kaydedildi. Anne sütü ile beslenme, beslenme bozukluklarının önlenmesi, bağışıklama hizmetleri, ishal, solunum yolu enfeksiyonları, aşı ile önlenebilen hastalıklarla mücadele çalışmaları bebek ve çocuk ölümlerinin önlenmesine büyük katkılar sağladı.
Anne sütü ile beslenmenin, emzirmenin anne ve bebek sağlığına pek çok olumlu katkıları bulunuyor. Anne sütünün bebeğin beslenmesi için en uygun, en ideal gıda olduğu biliniyor. Anne sütü alan bebekler daha sağlıklı oluyor, yaşıtlarına göre daha iyi gelişim gösteriyor, hastalıklara karşı da korunuyor.
Anne sütü ile beslenmenin, emzirmenin korunması, desteklenmesi amacıyla 1991 yılından itibaren Sağlık Bakanlığı ve UNICEF işbirliğinde "Bebek Dostu Hastaneler- Kurumlar" programı yürütülüyor. Doğru anne sütü uygulamalarını hizmet sunumuna, çalışmalarına yansıtan kurumlara, "Bebek dostu" unvanı veriliyor. Anne sütü ile beslenmeyi destekleyen savunan tüm kişi, kurum ve kuruluşlar sağlık kurumları, işyerleri, fabrikalar bebek dostu olabiliyor.
Anne sütünü destekleyici, emzirmeyi koruyan çalışmalar neticesinde 2004 yılında "Bebek dostu il" unvanını alan İzmir’de halihazırda 533 aile hekimliği birimi, 29 hastane, 2 ağız diş sağlığı merkezi, 1 eğitim diş hastanesi, 1 ceza infaz kurumu "Bebek dostu" unvanı taşıyor. İzmir’de ilk "Bebek dostu işyeri" unvanını, anne sütü ile beslenmeyi, emzirmeyi destekleyen çalışmaları ile Çiğli Schneider Elektrik aldı. Çiğli Schneider Elektrik’e "Bebek dostu" plaketi düzenlenen törenle, İzmir Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Bediha Türkyılmaz tarafından verildi. Törene İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü yöneticileri, Çiğli Schneider Elektrik yöneticileri, Çiğli Toplum Sağlığı Başkanı ve kurum çalışanları katıldı.