Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2007 20:26
Ege’nin geleneksel ürünü satsumayı kuraklık vurdu. Rekolte geçen yıla göre yüzde 25 düşüşle 154 bin 377 ton bekleniyor. İhracat sezonu yarın açılıyor.
EGE Bölgesi’nin geleneksel ihraç ürünlerinden satsuma mandarinde ihracat yarın başlıyor. Ege İhracatçı Birlikleri Başkanlar Kurulu Başkanı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, geçen sezon tüm Türkiye’den 45 milyon 617 bin dolar, Ege Bölgesi’nden 10 milyon 886 bin dolarlık satsuma ihracatı yapıldığını söyledi. Türkmenoğlu, "Kuraklık nedeniyle yüzde 25 rekolte düştü. YTL’nin aşırı değerli olması da işin tuzu biberi oldu. Bu şartlarda geçen sezonun ihracat rakamlarını yakalamak çok zor" dedi.
EGENİN RAKİBİ Satsuma mandarinin geçtiğimiz yıllarda Ege Bölgesi’nde ağırlıklı olarak üretilirken, son yıllarda Çukurova Bölgesi’nde yapılan üretimin Ege’nin iki katına çıktığını belirten Türkmenoğlu "Ege Bölgesi’nin rakibi Çukurova Bölgesi’ndeki satsuma fiyatlarından yüzde 40-50 arasında yüksek olması Ege ihracatçılarının hammadde temininde sıkıntı doğuracak. Bu sezon Ege’den yapılan ihracatın miktar bazında düşeceğini ancak ihracat değerinin geçen sezonu yakalayabileceğini öngörüyoruz."
İHRACATIN RAKAMLARISatsuma mandarin ihracatı son yıllarda 45-60 milyon dolar arasında. 2003’te 102 bin 393 ton ihracatla 49.8 milyon dolarlık döviz sağlandı. 2004’te, 57.8 milyon dolarlık ihracat son 4 yılın en yüksek rakamı oldu. 2005’te 100 bin 238 ton ihracattan, 49.6 milyon dolar döviz girdisi sağladı. 2006 yılında 89 bin 785 ton satsuma ihracatı 45.6 milyon dolar getirdi. s