Şaşırtan atama

Güncelleme Tarihi:

Şaşırtan atama
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2010 00:00

İzmir’i Türkiye Öğrenci Meclisi’nde temsil edecek İl Öğrenci Meclisi Başkanı’nın “atama” ile belirlendiği iddiası ortalığı karıştırdı.

Haberin Devamı

Dönemin Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’in tepeden inme “Padişah atamaları”na sahne olan İzmir, bu kez öğrenci il başkanlığı seçimlerinde benzer trajediyi yaşadı. İlk ve ortaöğretimdeki öğrencilerde seçme ve seçilme kültürünün yerleşmesini, katılım ve hoşgörü anlayışını da içerecek şekilde işlevsel demokrasi bilincinin oluşturulmasını, öğrencilerin kendi sorunlarını kendi bakış açılarıyla ele almalarını sağlamayı ve demokrasi kültürünü toplumun her kesimine yaymayı amaçlayan Demokrasi Eğitimi ve Öğrenci Meclisleri Projesi 13 Ocak 2004’te Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı ile  Milli Eğitim bakanlığı arasında imzalanan protokolle hayata geçirildi. İlçe, il ve Türkiye Öğrenci Meclislerinin oluşumu ve işleyişini belirleyen yönerge hazırlandı. Ve bu yönerge çerçevesinde o yıldan itibaren meclisler oluşturuldu, meclis başkanları seçildi. İl Öğrenci Meclis Başkanları her yıl 23 Nisan’da TBMM’de toplanıp Türkiye Öğrenci Meclisi Başkanı’nı seçerken, bu süreçlerde okullarda renkli görüntülere sahne oldu. Her yıl okullarda onlarca aday çıktı, adaylar siyasetçileri aratmayan propaganda çalışmaları yaptı, sandıklar kuruldu, seçimler yapıldı. Bu yıl da İzmir’de aynı süreçlerden geçildi. Geçtiğimiz Aralık’ta 30 ilçenin öğrenci meclisleri İl Öğrenci Meclisi’ni seçmek için toplandı. Karşıyaka Öğrenci Meclisi Başkanı (Havva Özişbakan Lisesi 3. sınıf öğrencisi) Yusuf Akarca, Çiğli Başkanı (Milli Piyango Anadolu Lisesi 3. Sınıf Öğrencisi) İbrahim Bütünay, Bergama Başkanı (Bergama Lisesi 3. Sınıf öğrencisi) Haluk Atalay ve Bornova Başkanı (İzmir Fen Lisesi son sınıf öğrencisi) Fatih Ok’un yer aldığı grup en fazla oyu alarak seçimi kazandı.
İLK TOPLANTI
Seçimlerden yaklaşık 4 ay sonra ilk kez bugün bir toplantı düzenlendi. 30 ilçe yerine merkeze yakın 11 ilçenin öğrenci meclis ve başkanları, bir gün önce gönderilen “çok acele” ibareli yazıyla toplantıya çağrıldı. İl Milli Eğitim Müdürü Ragıp Üye’nin başkanlığında, Müdür Yardımcısı Mustafa Çakal’ın da katıldığı toplantıda Üye, İzmir’de okullaşma oranlarını, projeleri anlattı, öğrenci temsilcilerinden de eğitimle ilgili görüşlerini anlatmalarını istedi. Karşıyaka İlçesi Öğrenci Temsilcisi Yusuf Akarca, okul ve ilçe başkanlıklarına seçim kazanarak geldiklerini, ancak İl Öğrenci Meclisi Başkanının İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nce belirlendiğini iddia etti. Üye, öğrenciye bu konuyu sorup sonra yanıtlayacağını söylerken, İzmir’i 23 Nisan’da Ankara’da TBMM’de temsil edecek başkan Fatih Ok’un toplantıya katılmadığı ortaya çıktı. Adaylardan Karşıyaka İlçe Öğrenci Meclisi Başkanı Yusuf Akarca, “Biz il öğrenci meclisine seçilen 4 kişi aramızda seçim yapıp başkanımızı belirleyecektik, ama başkanımızı biz değil İl milli Eğitim Müdürlüğü belirledi. Bu bir demokrasi ayıbı. Bu yaşadıklarımızı Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu’ya ileteceğim” diye dert yandı.

NE DEDİLER?

Haberin Devamı

Akarca’nın sözlerini onaylayan İbrahim Bütünay, “Bize büyük haksızlık yapıldı. Acele bu toplantıya çağrıldık. Fatih’in başkan olduğunu şimdi öğrendim. Biz onu seçmedik. İzmir Fen Lisesi öğrencisi olduğu için etiketine bakıp bu göreve getirdiler, bizi de ketenpereye. Bugün de buraya toplu fotoğraf çektirmek için çağırdılar” diye dert yandı.

Haberin Devamı

Biz başkan demedik

Uzakta olduğu için toplantıya çağrılmayan, İl Öğrenci Meclisi’ne seçilen grupta yer alan Bergama başkanı Haluk Atalay da, “Fatih bizim başkan adayımız değildi. Çünkü hepimiz kazanmak için çok çalışmıştık. İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Fatih’i çağırmışlar, başkanlığı vermişler. Biz ‘Fatih başkan’ demedik. Haksızlığa uğradık” diye konuştu.

Nasıl başkan oldum

Balıkesir’de üniversite sınavına hazırlanan, İzmir İl Öğrenci Meclisi Başkanı Fatih Ok, 4 kişilik grupta bir başkan seçmediklerini doğruladı. Ok, “Biz aramızda başkan seçmemiştik. Şaşırdım, sonra da herhalde arkadaşlar jest yaptılar sandım. Sonra da bir kez İl’den çağırdılar, gittim. Ben de nasıl başkan oldum bilmiyorum” diye konuştu.
Öte yandan İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mustafa Çakal, seçimlerin yönergeye göre yapıldığını, başkanın direkt seçildiğini belirten Çakal, Ok’un gelen kurul sonrası teşekkür konuşması yaptığını vurguladı. Çakal, “Ok, seçimle geldi. Üniversite sınavına gireceği için izinli. Ancak 23 nisan’da Ankara’da toplantıya katılacak” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!